2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Megszépült gyermekintézmények Pacsán

2012. december 02. vasárnap, 18:53
Címkék:

Pacsán idén két jelentős beruházás fejeződött be ünnepélyes átadással. Májusban az ovisok egy teljesen megújult intézménybe költözhettek vissza, az iskolások pedig még a tanév befejezése előtt birtokba vehették megszépült iskolájukat az új tornateremmel, mely utóbbi akkora átépítésen esett át, hogy rá sem lehetett ismerni. A 2012-es esztendő a megye legfiatalabb városa, ahogy a többi települési önkormányzat számára is vízválasztó volt a közigazgatás átszervezése miatt.

pacsa ovoda

A megye legfiatalabb városában takarékosan gazdálkodtak

– 2012 átalakítások éve, mellyel tulajdonképpen új fejezet kezdődik az önkormányzatiság történetében. Idén tavasszal számunkra fontos kérdés dőlt el azzal, hogy a keszthelyi helyett a zalaegerszegi járáshoz tudtunk csatlakozni. A közelmúltban pedig mi is aláírtuk a járási hivatalokról, a munkatársak és tárgyi eszközök átadásáról-átvételéről szóló megállapodást – mondja Henczi Zoltán, Pacsa polgármestere. – Állami kézbe adjunk át általános iskolánkat, melynek fenntartására a normatíva folyamatos csökkenése miatt évről évre többet költöttünk; idén 50 millió forinttal támogattuk saját költségvetésünkből. Sokat fáradoztunk felújításáért; többszöri próbálkozás után nyert végre pályázatunk, a 320 milliós beruházás az iskola mellett az óvoda korszerűsítését is lehetővé tette.

Az iskolák tekintetében jelentős változás továbbá a tankerületek létrehozása, ami alapvetően szakmai irányítást jelent, így egyebek mellett az igazgatók kinevezéséről is ők döntenek. Minden átszervezési folyamathoz kompromisszum-készen álltunk, állunk hozzá, ugyanakkor nagy a bizonytalanság, hogy január elsejétől hogyan alakul az önkormányzatok központi finanszírozása, milyen adók maradhatnak helyben, ennek kapcsán hogyan tervezzék meg saját költségvetésüket, lesz-e beleszólási joga a helyhatóságoknak a történések folyásába. Egyelőre sok a találgatás az információk hiányában, jó magam úgy vélem, az új rendszert majd "lakva" fogjuk megismerni. Ami biztos, hogy az okmányiroda helyben marad, és 2013 végére kormányablak is létesül Pacsán.

pacsa polgi

– Mi a véleménye arról, hogy az állam kifizeti az ötezer fő alatti települések adósságait?

– Vegyesek. Nem akarok senkit sem megbántani, de nagyon sok önkormányzat belement olyan fejlesztésekbe, melyeket pénzzel nem ért fel. Míg mások, a közmondással élve, addig nyújtózkodtak, ameddig a takarójuk ért, vagyis minden kiadott fillért meggondoltak, nem vállaltak fel több tíz milliós önrésszel beruházást és nem vettek fel hitelt. A pacsai önkormányzat az utóbbi szerint gazdálkodott, hitel és túlvállalás nélkül oldotta meg feladatait.

– Két jelentős beruházás fejeződött be idén. Terveznek-e újabbat?

– Igen. Az orvosi rendelőnket (alsó kép) szeretnénk felújítani. Egy KEOP kiírásra nyújtunk be pályázatot annak érdekében, hogy az épületben energiatakarékos fűtési és világítási rendszert alakítsunk ki, szigeteljük a falakat és kicseréljük a nyílászárókat. A beruházás költsége ötvenmillió forint, melynek 15 százaléka önerőként kell biztosítanunk.

– Tíz éve polgármester. Hogyan gondol vissza erre az egy évtizedre?

– Minden szerénység nélkül elmondhatom, hogy a városnak nincs olyan szeglete, ahol ne történt volna valami fejlesztés. Sorra újítottuk fel az utcákat és az önkormányzati ingatlanokat, a tűzoltószertártól kezdve a polgármesteri hivatalon át az iskola és az óvoda épületéig bezárólag. A felújításból a sportpálya sem maradt ki. Ezeket a beruházásokat mindig erőnkhöz mérten teljesítettük, hitelt sohasem vettünk fel! Persze ez nem jelenti azt, hogy nincs több teendők.

A hátrányos helyzetű kistérségek közé tartozunk, ezért is volt számunkra jelentős tény a Zalai Baromfi-feldolgozó létesítése, mely sokat javított városunk foglalkoztatási helyzetén. Önkormányzatunk közel 100 millió forint értékben járult hozzá a beruházáshoz, hogy kiépítette az üzemhez szükséges közműveket.

pacsa rendelo

– Milyen közösségi rendezvényeket tartottak az idén?

– Hagyományos programjaink a civilnap, a városnap és a nyugdíjas találkozó. Önkormányzatunk és a Pacsai Faluvédő és Szépítő Egyesület támogatja ezeket a programokat, ahogy az adventi rendezvénysorozatot is. December 2-án Mészáros Ferenc tanár fotóiból helytörténeti kiállítás nyílott a művelődési házban. Ezt követően az ünneplők a Petőfi szoborhoz vonultak, ahol meggyújtották az első gyertyát a település adventi koszorúján. December 9-e az újbormustra jegyében telt el. Dr. Pálfi Dénes tartott előadást a borászatról, az óvodások, az iskolások és a Pacsai Népdalkör műsort adott. Szitás József plébános megszentelte a felállított Betlehemet, és második gyertyát is meggyújtottuk.

December 16-án játszóházba invitáljuk a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt, akik karácsonyi díszek, ajándékok készítésével tölthetik szabadidejüket. A település adventi koszorúján a harmadik gyertyát is meggyújtjuk. December 23-án az óvodások betlehemi játékokat adnak elő, a Pacsai Népdalkör karácsonyi dalokat énekel. Megnyílik a karácsonyi vásár, melyen bárki bemutathatja, eladhatja termelt, termesztett vagy készített portékáit. Ezen a délután természetesen a negyedik gyertyaláng is világít már az adventi koszorún.

December 31-én, szilveszter napján mindenkit nagy szeretettel várnak a polgármesteri hivatal előtt éjjel fél 12-től, ahol Henczi Zoltán polgármester újévi köszöntőjét hallgathatják meg egy pohár pezsgő elfogyasztása mellett.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK