2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Megnyílt a keszthelyi járás hivatala

2013. január 04. péntek, 15:39
Címkék:

Január első csütörtökén, Keszthelyen, a Kossuth u. 42. szám alatt megnyílt a Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala. Az ígéretek szerint az új típusú ügyfélszolgálati helyen a gyomorgörcs helyett toleranciával, empátiával, megértéssel, szeretettel találkozhatnak majd az állampolgárok, és jó érzéssel távoznak majd egy-egy ügyük lezárását követően.

Az ügyfél és az állampolgár lesz a fontos

A nagy szaktudással megalkotott hivatalban az emberek a felelősségteljes államigazgatás szolgáltatásának négy szintjével is találkozhatnak. A közfeladatok ellátására kiválasztott épületegyüttes - melynek külsejét pályázati forrásból szeretnék mielőbb megújítani- alkalmas és ideális a kijelölt feladatellátásra -hallottuk. Február elejétől felülvizsgálják az okmányiroda ügyfélfogadási rendjét, hogy hosszabb nyitva tartással, költségkímélő módon járjanak az ügyfelek kedvében.

Köszöntőbeszédében dr. Varga Andrea, a Keszthelyi Járási Hivatal hivatalvezetője rámutatott: 2013. január elsejével mérföldkőhöz érkezett a honi közigazgatás. A rendszerváltozás óta ugyan többször is napirenden volt a közigazgatás reformja, de a várva várt hathatós intézkedések mégis rendre elmaradtak. Jól látható ciklikus, ok-okozati összefüggés van a magyar közigazgatás hatékonysága, hazánk versenyképessége, az ország nemzetközi teljesítő -és hitelképessége, a költségvetés helyzete és a közigazgatás hatékonysága között. Az állam "jó állam" szeretne lenni, hogy az egyének, a közösségek és vállalkozások igényeit a közjó érdekei és keretei között a legmegfelelőbben szolgálja.

jaras-khely

Rigó Csaba kormánymegbízott avatóbeszédében emlékeztetett rá: 2010 augusztusában a kormány a törvénytelenül működő regionális államigazgatási hivatalok helyett visszaállította a közigazgatási hivatalok működését, akik előkészítették a kormányhivatalok létrehozását. Egy évvel ezelőtt országszerte 29, Zala megyében kettő kormányhivatal nyílt meg. A kormányablakokban már az ötszázezredik ügyfél is megfordult, a megyében e hónapban a 40 ezret is eléri majd az ügyfelek száma. Az ügyfél-elégedettség országosan 90 százalék fölött van, a megyénkben pedig 99 százalékos. A kormány óriási előkészítő munkával előkészítette a járások indulását is. Zalában rendkívül sikeres, jó partnerségen alapuló előkészítő munka zajlott, és a megyék között elsőként állt össze az új hivatali rendszer: a hat járás kialakítása. A szigorú szakmai alapelvek mentén a megyében elegendő lett volna négy járásszékhelyet kijelölni, de a polgárok kényelme fontosabb szempont volt. A valamennyi szakigazgatási szervet magában foglaló és 30 település 52 ezer lakosát kiszolgáló keszthelyi járás a mérete alapján a harmadik legnagyobb a megyében. A fő elv, hogy az ügy és a papír utazzon az állampolgárhoz, és nem fordítva. Az önkormányzattól átvett dolgozók bérét, a továbbképzés lehetőségét a kormányzat garantálja.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő szerint a változtatások valódi sikerét egy-két év múlva lehet majd megünnepelni. A járási hivatalok átszervezése, köszönhetően a közélet helyi szereplőinek, konfliktusmentesen zajlott Zala megyében. A feladatokat ésszerűsítették és átszervezték; a nehézségeket és problémákat legyőzték, a szakmai egyeztetéseket elvégezték Keszthelyen is, így az ügyfelek már a gyorsabb, könnyebb ügyintézéssel, jó színvonalú szakmai tevékenységgel szembesülhetnek. A nehéz átalakítással együtt járó feladatokban részt vállalóknak köszönetét tolmácsoló megyegyűlési elnök úgy vélte, a változtatások előnyére lesznek majd a polgároknak.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere abban reménykedett, hogy a "jó állam" megvalósítása nem csak álom marad. Mint mondta: a járási hivatal helyszínéről, munkatársairól sokat egyeztettek, elhárítottak minden akadályt, így a polgári családok egykori lakóhelyeként szolgáló épületegyüttesben most megvalósulhat a polgárok valódi szolgálata.

A polgármester és a kormánymegbízott a nemzetiszín szalag átvágásával ünnepélyesen megnyitotta a járási hivatalt, amelyet Mezei András káplán áldott meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK