2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Megépülhet a mentőállomás Zalalövőn

2014. március 19. szerda, 18:12
Címkék:

Szabadidőközpont és szabadtéri színpad, a civil ház bővítése inkubátorházzá, az iskolakonyha felújítása, a Szent Márton útvonal megismertetése valamint a mentőállomás megépítése szerepel Zalalövő pályázati forrásokkal támogatott fejlesztési feladatai között. A településen az elmúlt év októberén öt független jelölt közül Pintér Antalt, a Salla Művelődési Központ és Könyvtár korábbi igazgatóját választották polgármesternek, vele beszélgettünk minderről.

mento 0

Beruházásokkal formálják igazi kisvárossá

– Negyedik alkalommal jelöltettem magam polgármesternek, s most az időközi választáson elnyertem a szavazók nagy többségének bizalmát. Azért indultam ismét, mert úgy látom, végre el kell mozdulnunk a holtpontról, ahol jelenleg a település áll. Korábban több lehetőség is kihasználatlanul maradt, de még most sem késő, hogy kis lépésekkel az ide látogató számára is élhető, szerethető kisvárossá formáljuk Zalalövőt. Ebben az elképzelésben a külcsín is fontos, így már megkezdtük járdáink, útjaink, parkjaink tavaszi rendbetételét. A téli közmunkaprogramban foglalkoztatottak végzik ezt a feladatot, melyhez eszközöket is kaptunk a munkaügyi központtól.

zalalovo pinter

– Milyen további célokat tűzött ki?

– Rendkívül fontosnak tartom a már elnyert és megkezdett projektek megvalósítását, ezen dolgozunk most, hiszen 2014. december végére el kell készülnünk velük. Ezek egyike Borostyán-tónál megépítendő közel nyolcvan négyzetméteres szabadtéri színpad, alatta kiszolgáló helyiségekkel. Ez egy betonalapú faszerkezetű építmény lesz, ami a Zala Menti Napok záró programja mellett lehetőséget biztosít egyéb szabadtéri rendezvény megtartásához. A Zala folyó partján egy ifjúsági szabadidő- és lovasparkot létesítünk, ahol helyet kap egy játszótér is, ami még nincs a településen. Az elmúlt év decemberében megalakult Zalalövő és Környéke Lovassport Egyesület, amely Zalalövő mellett Göcsej és Zalacsány térségét öleli fel, csatlakozva az északnyugat-magyarországi lovassporthoz. Célunk, hogy házigazdái és lebonyolítói legyünk a megyei fogathajtó versenyeknek. Ezen a rendezvénytéren kialakítunk egy szánkópályát mesterséges dombbal, valamint egy betonozott területet a mobil szabadtéri színpadnak. A turisztikai vonzerő növelése mindkét beruházás egyik fontos célja.

– Mit szolgál a civilház bővítése?

– Egy mini inkubátorházat hozunk létre az új épületrészben, ahol internet-eléréssel, tárgyalóhelyiséggel irodai szolgáltatást nyújtunk helyi vállalkozók számára. Ebben a projektben pályázati tanácsadást is biztosítunk, valamint a helyi kistermelők számára egységes arculatú mobil pavilonokat készítünk, amit használhatnak majd a vásárokon.

Az egész napos iskola bevezetésével megnövekedtek az étkeztetési feladatai a már elavult iskolakonyhának. Felújítása mellett új konyhai gépeket, edényeket is beszerzünk. Az előbb említett négy projektre civil szervezeteink nyertek támogatást.

A Donji Martijane-től Szombathelyig vezető Szent Márton európai kulturális útvonal keresztülhalad egyik zártkertünkön, a Pacsa-hegyen. Csak egy ismertetőtábla jelzi ezt a városközpontban. A vallási turizmust szolgáló projektünkben éppen ezért iránymutató és ismertető táblákkal tesszük láthatóbbá ezt az útvonalat. Szeretnénk hozzácsatlakoztatni a korábban vállalkozók és az önkormányzat által rendbe tett zarándokhelyet, a Borosán-völgyet, ahol forrás, a II. világháború befejezésére készült emlékmű és keresztút található.

zalalovo foter1

– Teljesül-e Zalalövő régi vágya, a mentőállomás létesítése?

– Igen. Örömmel számolhatok be arról, hogy áprilisban megkezdik az ásatásokat, ami hat hétig tart, és utána az építkezés is megindul az egészségügyi központ mögötti területen. Az új mentőállomáson két mentőautó áll majd készenlétben. Azt szeretnénk, hogy az egyik rohammentő legyen, mert nincs ilyen tizenhét kilométeres körzetben. Bízunk abban, hogy visszaállhat az orvosi ügyelet is, melynek megszűnését nagyon sérelmezi a lakosság.

– Nagyon sokat vártak a 86-os elkerülő út megépítésére is?

– Naponta kétezer-kétezer ötszáz kamion vágtat keresztül a településen, ami elviselhetetlen és rendkívüli terhelést jelent. Március elsejétől elkezdődtek a munkálatok, amit várhatóan 2016 augusztusára fejeznek be. Két és fél évet kell kibírnunk addig. Azt szeretnénk, hogy helyi vállalkozók is részt vállalhassanak a kivitelezésben. A termálterveinkről sem mondunk le, de legeslegfontosabb a munkahelyteremtés. Dolgozunk azért, hogy ipari parkunkban minél több vállalkozás települjön be.

zalalovo neptanc net

Szeretnénk ösztönözni a lakosságot arra is, hogy adjanak újból esélyt a kiskerti növénytermesztésnek és állattartásnak. A Csütörtök-hegyen már van víz és villany is, melynek kiépítését a Pacsa-hegyen is tervezzük. Persze lenne még sok fontos feladat, mint a járdák, belterületi utak és belvízelvezető árkok felújítása. Óriási teher, hogy a helyi adók elvonásából adódóan az iskola fenntartásához 29 millió, míg a társulásban működtetett óvoda fenntartásához 12 millió forinttal kell hozzájárulni. Ha ezen összegeket megkapnánk állami finanszírozásban, rendbe lennének útjaink, járdáink.

Pintér Antal polgármester úgy véli, ezek a projektek hozzájárulnak ahhoz, hogy Zalalövő igazi kisvárossá váljon, ahol megtalálják boldogulásukat az itt élők, és ahová szívesen térnek vissza az elszármazottak és a vendégek. Sokat kell még dolgozni ezért, ahogy idén is akad elvégzendő feladat bőven. Emellett megtartják közösségi rendezvényeiket. Májusban civil majálist rendeznek, júniusban Szent Iván-éji találkozót, augusztusban a Zala Menti Napokra, októberben a Murcifesztiválra invitálják az érdeklődőket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK