2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Megemlékeztek az Aradi Vértanúkról

2013. október 06. vasárnap, 17:50
Címkék:

Az 1848-49-es szabadságharc a magyar történelem 1956-ig terjedő időszakának legcsodálatosabb nemzeti megmozdulása – jelentette ki gróf dr. Bethlen István külügyminisztériumi megbízott, a Magyar Páneurópa Unió elnöke az Aradi Vértanúk október 6-i emléknapja alkalmából tartott megemlékező ünnepségen, Zalaegerszegen, Csány László szobránál.

aradi emlek2

Ebben a csodálatos megmozdulásban a ma élők déd- és ükszülei közül sokan részt vettek, ahogy az ő esetében is, a magyar történelem e dicső fejezete, része családja történetének is. Mint mondta, 21 Bethlen fogott fegyvert a szabadságharcban, melynek előkészítője dédapja, Wesselényi Miklós volt, akinek munkája az áprilisi törvényekben csúcsosodott ki, és aki a reformkorban Széchenyi Istvánt és Kossuth Lajost a politika mezejére vezette. Másik dédapja, Baradlay Richárd volt, akinek valódi neve Tisza László. Ő éppúgy hőse volt a Buda visszafoglalásáért folytatott csatának, mint a zalai Püspöky Grácián, aki elsőként tűzte ki a magyar lobogót a várra. Richárd öccse volt Baradlay Jenő, akit a mészáros Haynau gyilkoltatott meg, ahogy Csány László zalai kormányfőbiztost.

aradi emlek3

Bethlen István kitért arra, hogy Haynau sohasem válhatott volna népszerűvé, ami megtörtént 1956 után Kádár János esetében, miután a 48-49-es szabadságharc megtorlását sokszorosan túllépő kádári terror névadóját sokan még most is tiszteletre méltónak tartják. Hangsúlyozta, "azért kell emlékezni, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek, a szívünkbe zárt hősök emlékművet kapjanak, és a gyilkosok megneveztessenek."

– Haynau megtorlását követően szinte minden magyar család által meghozott áldozatból nőtt ki a magyar történelem egyik legjelentősebb építő korszaka. Tehát, igenis van értelme az áldozatnak, mivel 1990 után a szabad Magyarország 1956 hőseire és az általuk hozott áldoztatokra épült, mint ahogy 1956 hősei tudatosan vették át 1848-49 követeléseit és szimbólumait. Ma, amikor Magyarország végre alkotmányos, parlamentáris demokrácia, akkor ezekre a hagyományokra kell, hogy építsük a jelen kérdéseinek megoldását, és a jövő alakításának igen nehéz feladatát.

Bethlen István beszédében méltatta Zalaegerszeg fejlődését, majd kiemelte, hogy a további eredmények érdekében új csatákat kell megvívni ebben a városban és az egész országban is, de nem fegyverrel, hanem rengeteg munkával és tanulással.

aradi emlek1

– Vissza kell szereznünk gazdasági függetlenségünket, újra kell építenünk a globális piacszerzők által lerombolt iparunkat, az olcsó nyersanyagszállítóvá silányított mezőgazdaságunkat, valamint új munkahelyeket kell teremtenünk – hangsúlyozta, hozzátéve azt, hogy ma az ország és a város vezetése is igen jó kezekben van, így mindnyájunk erőfeszítéseivel eredményesek leszünk!

Koszorúzással és főhajtással ért véget a megemlékezés, melyen közreműködött Karáth Anita, a Zala Zenekar valamint a Városi Fúvószenekar.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK