2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Még nincs árvízveszély, de készülnek rá

2013. február 19. kedd, 21:00
Címkék:

A gyors olvadás és várható újabb csapadék miatt idén immár harmadik alkalommal ülésezett a Zala Megyei Védelmi Bizottság, hogy meghatározzák a védekezés teendőit. A megyében jelenleg nincs település veszélyben, de a Kis-Balaton térségében január 22-e óta elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

mura folyoÜlésezett a Zala Megyei Védelmi Bizottság

Rigó Csaba megyei kormánymegbízott, a védelmi bizottság elnöke elmondta, a hótakaróban tárolt vízmennyiség egyelőre nem jelent azonnali árvízveszélyt Zalában, a védekezésre azonban fel kell készülni. Ezt indokolja továbbá, hogy a meteorológia előrejelzés újabb havazást ígér a megyében. A 258 település közül 84 számít ár- és belvízvédelmi szempontból veszélyeztetettnek, ebből 48 a zalaegerszegi, 22 a nagykanizsai, 14 a keszthelyi katasztrófavédelmi kirendeltség területén található. A védekezésre történő eredményes felkészülés érdekében felméretik az érintett településekkel az önkormányzati védművek állapotát, melyből összesen 14 van, a többi mellett a Zala és a Kerka folyón. Tervet készíttetnek a Muraszemenye bányató partfal ideiglenes megerősítéséről. ( A védmű végleges megoldást szolgáló felújítása több százmillió forintot tesz ki, a beruházás uniós forrás segítségével kívánják megoldani.) A Zalaszentgrót önkormányzati védmű zsilipének javítását, valamint az összes önkormányzati műtárgy karbantartását, működőképességének próbáját, a vízelvezető árkok kitisztítását szintén elrendelték. A  feladatok elvégzésének határideje március 15.

A kormánymegbízott beszélrt arról is, hogy az éjszakai védekezés megszervezése kapcsán munkaügyi központok felmérik azokat, akik a belvízzel veszélyeztetett településeken valamilyen munkaügyi támogatásban részesülnek vagy március elsejétől közmunkásként fognak dolgozni. A szükség esetén mozgósítható létszámkeretet február 26-ig határozzák meg.

Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője hozzáfűzte: a hivatásokon felül 4963 embert tudnak mozgósítani a megyében ár- és belvízveszély esetén. Ők többségében a köteles polgári védelem valamint a műszaki mentő szakalegységek tagjai, valamint a Területi Árvízvédelmi Komplex Csoport és a Zala Önkéntes Mentőcsoport szakemberei. A munkaügyi központok által regisztráltak plusz emberként nyújthatnak segítséget.

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az aktuális helyzetet ismertetve elmondta: a következő tíz napban nem várható jelentős árvíz Zala megyében. A Mura vízgyűjtő területén a hótakaróban tárolt vízmennyiség az átlagos mérték 150 százaléka, de ennek olvadására inkább március végén, április elején kell számítani. Január 22-től elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a Kis-Balaton térségében. Itt naponta mintegy 100 ezer köbméternyi vizet szivattyúznak ki, ezek a területek településeket nem veszélyeztetnek.

(Fotó: illusztráció)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK