2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Májusban nyit a várkastély

2013. április 03. szerda, 17:54
Címkék:

Májusban nyitja meg kapuit a megújított és élményturisztikai központtá átalakított Nádasdy–Széchenyi várkastély Egerváron, ami túlzás nélkül igazi szenzációként vonul be a település újkori történelmébe. Egervári László által a 15. században épített kastély megidézi Egervár dicső múltját, azokat a történelmi korszakokat, melyek az egész ország életére befolyással voltak.

varkastely2

Múlt a mában Egerváron

– 2012-ben a megadott határidőre fejeződtek be a felújítási munkálatok a várkastélyban. A további teendőkbe azonban igen csak beleszólt az idei kemény tél, most is havazik, ezért a parkolót még mindig nem tudtuk megépíteni – mondja el érdeklődésünkre Szijártó József, Egervár polgármestere. – A teljes építkezés határidejét 2013. április 30-ában határozták meg, de így most kénytelenek vagyunk a támogatást odaítélő Nyugat-dunántúli Fejlesztési Ügynökséghez fordulni a határidő módosítása miatt. A bútorok, berendezések elkészültek, már csak be kell költöztetni azokat. A parkoló építésének csúszása azonban nem gátolja meg a májusi nyitást; ennek pontos dátumáról természetesen időben tájékoztatjuk majd az érdeklődő közönséget. Várhatóan Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere fogja átadni a várkastélyt.

– A nagyszabású építkezés mellett az önkormányzatnak a közigazgatás átalakításából adódó feladatoknak is eleget kellett tenni. Kivel alakítottak közös önkormányzati hivatalt?

– Gősfa és Vasboldogasszony elégedettségét kifejezte, de kilépett a korábbi körjegyzőségből, Lakhegy azonban maradt. Ezért más utat kellett keresnünk. Csatárban találtunk a partnerre, így 2013. január elsejével megkezdhette működését az Egervári Közös Önkormányzati Hivatal, a három település képviselő-testületének döntése alapján. Dr. Ürmösiné Kőmíves Eleonóra jegyző profi irányításával gond nélkül oldottuk meg az átszervezést. Lényegesen jobb lett az elektronikus ügyintézésünk, Csatárban állandó ügyfélfogadás van, Lakhegy ezt nem kérte, de ott is hetente több alkalommal intézhetik ügyeiket a lakosok. Büszkék vagyunk arra, hogy önkormányzatunk mindig is eleget tett a törvényi szabályozásoknak, óvást soha nem emeltek ellenünk. Ebben a szellemben kívánunk ezután is dolgozni. Bőven van feladatunk, a két távozó település tavalyi zárszámadását is mi végezzük el.

varkastely1

– Mindeközben jutott energia a kistérségi vásár megrendezésére is.

– Március 23–24-én 13. alkalommal rendeztük meg a kistérségi vásárt, mely ezúttal is a helyi és környékbeli iparosok, kézművesek és mezőgazdasági termelők bemutatkozására adott lehetőséget. Új kiállítók is voltak, egy lakhegyi vállalkozó finom füstölt hústermékeket kínált, Vas megyéből egy süteménykészítő jött el, de érkeztek kulturális csoportok is. Szeretnénk Vasvárral megerősíteni kapcsolatunkat; a kultúra jó alapot jelenthet az ismerkedésre. A vásár jelentőségét jelzi az is, hogy két prominens személyiség, Vigh László és Manninger Jenő országgyűlési képviselők nyitották meg.

– A vásár szakmai programja ezúttal a várkastélyra irányult.

– Igen. Egy vetített képes előadásban én mutattam be a projektet, az építkezés menetét. Sokakat érdekelt, és sok kérdést is feltettek főleg a lebonyolítással és az üzemeltetéssel kapcsolatban. Ott is elmondtam, hogy a közreműködő szervezet ez idáig valamennyi számlákat befogadta és kifizette, ami jelzi, hogy jól végezzük dolgunkat. Az üzemeltetést a Várkastély Kft. fogja ellátni. A cég nyert egy pályázatot, melynek köszönhetően új szálláshelyeket alakítanak ki a kastélyban, valamint egy nagy rendezvényteret létesítenek az épület elé idén.

varkastely3

– Elkészült a Solymosi emlékpark. Mikor tudják átadni?

– A várkastély utolsó tulajdonosa Báró Solymosi László ornitológus és néprajzkutató miután Zalaegerszegen született, a megyeszékhellyel közösen kívánjuk megszervezni az átadási ünnepséget. Pontos időpont még nincs. Szeretnénk meghívni a család leszármazottait is, elérésükben Srágli Lajos történész segédkezik nekünk. Béres János szobrászművész készítette el Solymosi László mellszobrát; az emlékparkban egy vizes csobogó, pihenőpadok és sétány kínálja majd a kikapcsolódás lehetőségét.

– Milyen más fejlesztéseket valósítanak meg az idén?

– Az iskola tornatermében fűtés- és világításkorszerűsítést valamint a nyílászárók cseréjét végezzük el. A Belügyminisztérium által támogatott 15 millió forintos beruházás önereje 3 millió forint, amit vállaltunk. Egervár elkötelezett híve a megújuló energiák alkalmazásának is. Egy KEOP pályázat keretében az óvoda és az önkormányzati hivatal villamos energia ellátását szeretnénk megoldani napcellákkal. Ez a pályázat elbírálás alatt áll. Szeretném megemlíteni, hogy megújuló energiát alkalmazunk a várkastélyban is, a száz méterre lefúrt talajszondás rendszer föld hőjét használja fűtésre.

solymosi park

A megszorítások és a helyi adók elvonása Egervárt is érinti, ezért más fejlesztésekre idén biztosan nem kerülhet sor. Ezen a téren is új utakat kell találnunk, a helyben lévő természeti, építészeti és emberi értékeinket jobban kihasználni. Szeretnénk munkahelyeket teremteni, mert a helyi munkalehetőség, a munka által teremtett érték szinte mindennek alapja egy kisebb településen is. Ez okból módosítottuk tavaly településrendezési tervünket, melyben ipari területeket jelöltünk ki. Úgy vélem, bizakodóan tekinthetünk a 2013-as esztendőre; a Közép-Európában egyedül fennmaradt késő reneszánsz stílusú várkastély megnyitása jelentős fordulatot hozhat településünk életében – zárta a beszélgetést Szijártó József polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK