2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Magyar–arab solymásztalálkozó Nagypáliban

2013. május 25. szombat, 17:47
Címkék:

Ősi vadászati módszerekkel – solymászattal, agarászattal, íjászattal – ismerkedhettek meg az érdeklődők Nagypáliban május 25-én. A zalai település második alkalommal adott otthont a háromnapos magyar–arab solymásztalálkozónak, mely Budapesten kezdődött, Sümegen és Hévízen folytatódott, szombaton pedig Nagypáliban ért véget, ahová Szaúd-Arábiából, Szudánból, Líbiából, Tunéziából, Törökországból, de Bécsből és Londonból is érkeztek vendégek.

solymasztalalkozo1

Köcse Tibor polgármester köszöntötte elsőként az egybegyűlteket, majd azt hangsúlyozta, hogy a világ szellemi kulturális örökségének részét képező solymászat nemzeteket köt össze, és ez a kapcsolat kulturális, turisztikai és gazdasági együttműködéseket is teremthet az országok között. Az előző két nap eseményeit felidézve elmondta, hogy a budapesti rendezvényt V. Németh Zsolt, vidékfejlesztéséért felelős államtitkár nyitotta meg, aki a solymászat több ezer éves hagyományait méltatta. A polgármester azzal folytatta, hogy a sümegi találkozó mellett a nagypáli rendezvény is azt szolgálja, hogy az érdeklődők megismerjék ezt az ősi vadászati módot, annak természetvédelemben betöltött szerepét, és a ragadozó madarak idomításában rejlő emberi tudást.

Köcse Tibor jelezte, mind a szervezők, mind a résztvevő országok képviselői kifejezték akaratukat a rendezvény folytatása mellett, amit itt Nagypáliban is színesíteni kívánnak.

solymasztalalkozo2

Vigh László országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy a honfoglaló magyarokat a méltatlanul elfeledett sólymok is vezették ide a Kárpát-medencébe. Nekik köszönhetően olyan helyen telepedhettek le, melynek felszíne alatt Európa legnagyobb édesvízkincse rejlik, és amely kiválóan alkalmas mezőgazdasági termelésre. Mint fogalmazott, nem véletlenül foglalkozik a jelenlegi parlament azzal, hogy ez a kiváló minőségű föld a magyar földművelők tulajdonában maradjon. A föld az élelmiszerszerzés egyetlen forrása, ami a világ növekvő lakossága tekintetében nagy jelentőséggel bír. Ha jól sáfárkodnak ezzel a vagyonnal, akkor ország és a megye is sikerre van ítélve, hangsúlyozta.

Gsam Elseed Ibrahim Mohamed, a szudáni Afrikai Nemzetközi Egyetem informatikai tanszékének professzora köszöntőjében arról beszélt, hogy mindig szívesen jön Magyarországra.

Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke azt hangoztatta, hogy a solymászat, az agarászat és az íjászat évezredek óta összekötő kapocs a Keletről érkező magyarság és az iszlám, arab világ között. Méltatta az együttműködést Nagypálival, és mint mondta, bíznak abban, hogy a turisztikai és gazdasági kapcsolatok is erősödhetnek az ilyen találkozók által.

Rózsás Miklós, a Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület munkaszervezetének elnöke jó szórakozást kívánt a programokhoz, melyet a Darányi Ignác terv pályázati forrásából támogattak.

solymasztalalkozo4

Gasztonyi Dániel mestersolymász, a Magyar Solymász Egyesület tagja a Csongrád megyei Szankról érkezett a solymásztalálkozóra, más madarak mellett Presztízs névre hallgató szirti sasával.

– A solymászatot közösen tanultuk az arabokkal a perzsáktól. Nálunk sajnos elfelejtődött, de az arab országokban a mai napig gyönyörűen megmaradt ez a kultúra. Ezért is fontos célunk, hogy itthon is a régi fényében tündökölhessen a solymászat, ami ragadozó madarakkal történő vadászatot jelent.

Kérdésre válaszolva elmondta, a madarak idomítása nagy türelmet, sok időt kíván meg, mivel ezek vadállatok. Valójában érdekből vannak az emberrel, mert enni kapnak. Ez a nehézség azonban szépsége is a velük való foglalatosságnak, melynek fontos célja az is, hogy felhívják a figyelmet a ragadozó madarak védelmére. Beszélt arról is, a tenyésztett állatok tartása rengeteg engedélyhez kötött, ami nagyon sok adminisztrációval, vizsgával jár. Ez a szigor egyedülálló Európában, amin változtatni szeretnének.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK