2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Lezárult a Város Fája verseny

2013. május 10. péntek, 14:50
Címkék:

Szoros versenyben, a szakmai zsűri döntése alapján a 450 éves, szenterzsébethegyi szelídgesztenyefa lett a Város Fája. Az önkormányzat és a Városgazdálkodási Kft. év elején hirdetett szavazást tíz "jelöltre" a lakosság körében. A legtöbb szavazatot a Göcseji Múzeum előtt álló platánfa, az Erkel utcai mamutfenyő, és az szenterzsébethegyi gesztenyefa kapta.

varosfaja 1

Hét ember tudja körülölelni a fát

A szakmai zsűri ez utóbbi egyednek ítélte oda a kitüntető címet. A fa előtt ünnepélyes keretek között helyeztek ki emléktáblát. Balaicz Zoltán alpolgármester elmondta: ilyen jó kezdeményezésekkel lehet a lakosság figyelmét felhívni a természet szeretetére és a környezettudatosságra.

varosfaja 2

A gesztenyefával kapcsolatban elhangzott: ez Zalaegerszeg legöregebb fája, és a város legrégebbi természeti értéke. A védetté nyilvánítás célja a gesztenyefa hosszútávú védelme, mely jelentős botanikai, agrártörténeti és esztétikai értéket képvisel. A fa törzsvastagsága meghaladja a 7 métert (körbeöleléséhez hét emberre volt szükség), magassága pedig 13 méter. 1978-ban villámcsapás érte, ami miatt több koronaága leszakadt, idővel pedig a megmaradt ágak egy része elhalt.

varosfaja 3

A Zalában őshonosnak számító fa magántulajdonban lévő területen áll. A tulajdonosoknak - Rózsa Vilmosnénak, Horváth Miklósnak és Horváth Alajosnak - az önkormányzat ez úton is köszöni, hogy a fa megőrzésével hozzájárultak a város természeti értékeinek védelméhez.

Az önkormányzat a fát tanúfaként korlátlan ideig meg kívánja őrizni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK