2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Lenyelhető mini kamera kapszula

2011. november 23. szerda, 18:25
Címkék:

A gyomor-bélrendszeri megbetegedések kivizsgálásában a hagyományos eljárásnak számító tükrözés mellett ma már endoszkópos ultrahang is rendelkezésre áll a zalaegerszegi megyei kórházban. A nagy értékű diagnosztikai eszközt a belgyógyászati osztályon alkalmazzák. Hogy milyen eredménnyel? – erről is tanácskoztak a zalai megyeszékhelyen rendezett gasztroenterológai konferencián, melyen a még újdonságnak számító kapszulás endoszkópia alkalmazásának lehetőségeit is megvitatták az ország számos kórházából érkezett szakorvosok.

 

kapszul kamera

 

Konferencia az emésztőrendszeri megbetegedésekről

– A tudományos találkozót évente egy-két alkalommal mindig más helyszínen rendezi meg a Veszprémi Akadémiai Bizottság Gasztroenterológiai Munkabizottsága. Idén kórházunk belgyógyászati osztályát érte a megtiszteltetés, hogy az orvos-szakmai tanácskozásnak házigazdája lehetett – mondja dr. Gasztonyi Beáta osztályvezető főorvos, a program zalai szervezője. – A tanácskozás elsősorban az újdonságokra valamint az emésztőrendszeri megbetegedések gyógyítására fókuszál. Az orvoskollégáim előadásainak köszönhetően intézményünkben zajló szakmai munkát is megismerhették a résztvevők.

– Milyen újdonságokról esett szó?

Dr. Gasztonyi Beáta– A diagnosztika területén újdonságnak számít a kapszulás endoszkópia. Ez egy teljesen fájdalommentes vizsgálat, a beteg egy gyógyszerméretű videokamerát tartalmazó kapszulát nyel le. Hazánkban már rutinszerűen alkalmazzák a vékonybél-vizsgálatokban, a vastagbélben rákszűrésre azonban még nem. A tanácskozáson így arról is szó esett, vajon a kapszulás diagnosztika helyettesítheti-e a vastagbél-tükrözést. Úgy gondolom, hogy nem. A vastagbél-tükrözés előnye, hogy szövettani mintavételre is van mód, míg a kapszulás vizsgálat azon betegeknél jöhet szóba, akik visszautasítják a kellemetlenebb beavatkozásnak számító tükrözést.

– Milyen előnyei vannak az endoszkópos ultrahangnak?

– Fő témaként szerepelt a programban az endoszkópos ultrahang, mely a zalaegerszegi kórházon kívül mindössze öt egészségügyi centrumban érhető el jelenleg az országban. Az újdonságnak számító módszer tulajdonképpen ötvözi a hagyományos tükrözést az ultrahanggal, melynek nagy előnye, hogy egy gyomor- vagy végbéltükrözésnél a környező szervekről is képet kapunk. Ez például egy daganatos elváltozás esetében a helyi és távoli áttétek megítélése szempontjából bizonyos vizsgálatokat – MR és CT – akár helyettesíthet.

– A májrák gyógyításában milyen szemléleti változás történt?

– A májzsugor, majd annak talaján kialakult májrák végstádiumnak számított korábban. A műtéti, radiológiai, onkológiai módszerek mellett előrelépést jelentett a betegség kezelésében a szájon át alkalmazható kemoterápia megjelenése, amely hatékonyabbnak bizonyult az infúziós gyógyszeres terápiával szemben. Fontos eredménynek tartom, hogy a belgyógyászati osztályunk által kezdeményezett vastagbélszűrést követően, májrákszűrést is végzünk a szakrendelés keretében. Itt a gondozásból elmaradt, krónikus májbetegeket fogadjuk a háziorvosok segítségével.

Miért fontos ez? A májrák a világon a hatodik leggyakoribb rosszindulatú daganatféleség, és a harmadik leggyakoribb halálok. Kialakulása az éveken, évtizedeken át tartó túlzott alkoholfogyasztással függ leginkább össze.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK