2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Lenti lendületesen fejleszt

2016. március 20. vasárnap, 08:56
Címkék:

Lentiben a gyógyfürdővel szomszédos területen, egy hatszintes, közel százszobás, wellness részleget és élménymedencéket is magában foglaló szálloda építése zajlik, gőzerővel. 

lenti szalloda

 Szálloda és gyógyfürdő

A Nemzetgazdasági Minisztérium mintegy egy milliárdos támogatásával egy nettó 3,3 milliárd forint összértékű megaberuházás végére tehetnek pontot hónapokon belül.Olyan turisztikai terméket hoznak létre, ami a gyógyfürdővel együtt nagyon komoly idegenforgalmi vonzerőt jelent majd a több ország határához is közel eső városnak. Mikor nyit a Lenti Gyógyfürdő Kft. által működtetett Thermal Hotel Balance**** névre keresztelt szálloda? – érdeklődtünk Horváth Lászlótól, Lenti város polgármesterétől.

– A leszerződött pótmunkák várnak befejezésre, a belső terek felöltöztetése, a bútorok beépítése folyik és bízunk benne, hogy a létesítmény üzembe helyezéséhez elengedhetetlenül szükséges szakhatósági hozzájárulások beszerzése után májusban már fogadhatja vendégeit a szálloda. Ugyancsak befejezéshez közelít a Gyógyfürdő bővítése, jelenleg a medencerészek beillesztését végzi az olasz cég, a belső tereket burkolják a szakemberek. Megkezdődött a marketing tevékenység, megjelentek a bemutatkozó anyagok, a menedzsment összeállítása, a mintegy ötven, megfelelően képzett munkatárs felvétele is folyamatos, a szakmai munkát a nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező Christian Avanzini igazgató úr irányítja.

– A tél és a sok esővíz okozott károkat a településen?

– Szerencsére olyan mennyiségű csapadék nem volt, mint 2014 őszén, de bőven kijutott Lentinek az égi áldásból. A legtöbb kárt a fagy és felmelegedés gyakori váltakozása okozta, amely több helyen a burkolatok károsodásához vezetett, ezek kijavítását, a kátyúzást, a vízelvezető árkok tisztítását jelenleg végeztetjük.

– Milyen pályázati projektek előkészítése zajlott az első negyedévben és milyen források felkutatása lesz célkeresztben még tavasszal?

– A tervezés, egyeztetés, előkészítés már tavaly megkezdődött, két nemzetközi projektet már benyújtottunk, a TOP-pályázatok közül folyamatosan adjuk be a közlekedésfejesztési, turisztikai, intézményenergetikai, szociális, városrehabilitációs, egészségügyi és a zöld város témakörre elkészítetteket is, bízva azok sikeres elbírálásában.

lenti polgi

Horváth László polgármester
a 2016. évi turisztikai kiadvánnyal

.

– Jut-e elegendő forrás a településrészek modernizációjára?

– Településrészeinkben szükséges munkákat, fejlesztéseket az éves költségvetésben ütemeztük, a nagyobb beruházásokra – mint a művelődési ház felújítása, ravatalozó-átépítés – pályázati úton tervezzük a források biztosítását.

– Hogyan becsüli meg az "Idősbarát Település" a szépkorú polgárait?

– A kitüntető cím kötelez. Új szárny épült a Kolping Idősek Otthonához, már idén is tartottunk városrészenként szépkorúak napját, az idősügyi tanács elnökével köszöntjük a 90 és 100 éveseket, továbbra is megtartjuk azokat a programokat, amelyek az idősekre fókuszálnak, az Egészségfejlesztési Iroda egészségnapot, szűrőprogramokat szervez, a rendőrség, polgárőrség bevonásával fokozottan figyelünk az egyedülálló időskorúakra.

– Sokat hallani a magyar közoktatás helyzetének problémáiról. Lenti is a panaszkodó városok sorát erősíti?

– Az elmúlt évben sikerült pályázati forrásból az óvoda-bölcsőde, az Arany János Általános Iskola és a Gönczi Ferenc Gimnázium épületeit az intézményhasználók örömére felújítanunk, kész programunk van a folytatásra is. Ami a szakmai oldalt illeti, a fenntartásunkban lévő bölcsőde és óvoda szakdolgozói részéről nem érkezett jelzés.

lenti program

– Mennyire aktív az élet kora tavasszal a kulturális intézményekben?

– Csak a kiadott műsorfüzetünk alapján is máig mintegy harminc meghirdetett rendezvény valósult meg, mely több érdeklődési kört, több korosztályt is érintett, a programok többsége a kulturális intézményeinkben került lebonyolításra. Munkatársaiknak nem sok idejük volt a pihenésre, van igény a kultúrára, sokrétű közösségi tevékenység folyik a városban. Lesznek színházi előadások, illetve olyan kiemelkedő rendezvények, mint a negyedik alkalommal sorra kerülő táncverseny, Őszi fesztivál, Kerka-menti Kulturális Napok. Idén is lesz június elejétől augusztus végéig Lenti Nyári Esték, ingyenes előadásokkal, sztárvendégekkel. Sportrendezvények is helyet kapnak az éves programban, a kerékpáros maraton mellett két alkalommal futóversenyt is szervezünk.

– A sokféle szakrendelés miatt többen Kis-kórháznak nevezik a dr. Hetés Ferenc Rendelőintézetet. Tervben van-e az intézmény fejlesztése, bővítése, modernizálása?

– A legutóbbi felújítás óta is folyamatos a gyógyászati eszközök beszerzése, az elmúlt évben öt-millió forintért vásároltak kiegészítő elemeket az ultrahangkészülékhez, mintegy tizenkétmillió forint értékben bővült az info-kommunikációs eszköztár is.

– A helyi sport téli álmot aludt, vagy akadtak sikerek?

– Téli álomra nem volt mód, sokkal inkább a teremrendezvényekre, több labdarúgótorna – amatőr, korosztályos, nemzetközi szintűek – rendezői voltunk, asztalitenisz, íjász, kézilabda és úszóegyesületeink is szolgáltak látnivalóval, mozgáslehetőséggel a sportolni vágyóknak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK