2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Látogatóközpont, új kilátók és tanösvények

2013. február 16. szombat, 19:31
Címkék:

A "Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése Darnay-Dornyai Béla öröksége nyomán" című projekt indításához kapcsolódóan tartott sajtótájékoztatót a közelmúltban a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. A tervezett fejlesztéssel nő a környékre látogatók száma, ami pozitív hatással lesz a térségi vállalkozásokra. A 2014 év végéig elkészülő projekt növeli majd a vendégéjszakák számát és a környező turisztikai attrakciók látogatottságát is. Az attrakciófejlesztéssel legelébb a bakancsos-, lovas- és kerékpáros turisták kedvében szeretnének járni.

gyenes látogatóközp1 

Közös ökoturisztikai projekt indul a Keszthelyi-hegység vonzását növelve

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója vetítettképes bemutatón taglalta a 312 millió forint összértékű projekt helyszíneit, elemeit. A Zrt. 14 milliós önrészt biztosít a 298 milliós állami támogatás mellé. A központi projektelem, a Gyenesdiás nyugati szélén felépülő Látogatóközpont, ami a hátizsákos, kerékpáros és lovas túrák kiindulópontja lesz. Vonyarcvashegy, Balatongyörök és Vállus állami erdőterületein is új és felújított pihenőhelyek, kilátók, tanösvények, erdei objektumok létesülnek.

Manninger Jenő, országgyűlési képviselő úgy látta, a több évig tartó előkészítő tevékenység, az önkormányzati partnerségben az állami erdészet koordinálásával futó megfeszített munka végre meghozta gyümölcsét. A Nydop-os program az öko-, családi- és bakancsos turizmus élénkítését segíti, ami összhangban van a zalai Balaton-part településeinek marketing stratégiájával, így a kitűnően megírt pályázat mindenképp érdemes volt a támogatásra.

Jagicza Attila, a megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságának vezetője arra utalt, hogy a projekt egyszerre viszi kedvező hírét az erdészetnek és Zala megyének, továbbá jó példát ad a magánerdő gazdálkodóknak, az állami erdészeteknek.

Gál Lajos, Gyenediás polgármestere szerint a szezon kitolását hathatósan szolgáló projekt igazi nyertesei a civilek, a családok, az iskolák, akik új tanösvényeket járhatnak be, megszépült kilátókról csodálhatják a Balaton és a hegység csodás panorámáját.

kh okotur  proj

Péter Károly Vonyarcvashegy nagyközség polgármestere a család és sportbarát település nevében köszönte meg, hogy második nekifutásra végre célt ért a program, amelyhez kapcsoltan a Cseri-kapu pihenőhely új épületekkel és közjóléti berendezésekkel teljesen megújulhat.

A közkedvelt györöki bélapi pihenő kiindulópontja lesz egy új tanösvénynek. Lecserélik a büdöskúti esőházat, a Batsányi-kilátó és a Bél Mátyás-kilátó is szebb és magasabb lesz. Bíró Róbert, Balatongyörök polgármestere örömmel vette, hogy a keszthelyi és szigligeti medence kontúrjai is kivehetők lesznek majd a magasabb, biztonságosabb kilátókról.

Herczeg Béla Vállus település polgármestere abban látta a sikert, hogy a négy település akaratát figyelembe vették már a tervezésnél. A Keszthelyi-hegység mélyén megbúvó aprófalu, a térség gyöngyszeme, a nyugalom szigete marad úgy, hogy egy innen induló tanösvény felfűzi a nevezetes kiránduló pontokat, a Láz-hegyen felépülő kilátóról pedig el lehet majd látni egészen Fonyódig, rálátás nyílik továbbá a tapolcai-medencére, Várvölgyre, Zalaszántóra, Rezire is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK