2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Közösségi tér a zalakomári művelődési házban

2012. július 19. csütörtök, 16:56
Címkék:

A vidék nemcsak gazdasági, termelési terület, hanem megőrzendő természeti környezet, illetve kulturális, társadalmi tér is, ahol a mindennapjainkat éljük - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán Zalakomárban. V. Németh Zsolt az egykori művelődési házból bővítéssel, korszerűsítéssel kialakított Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér avatásán arról is beszélt, hogy egyre-másra "költözik be" a vidéki szolgáltató terekbe a tenni akarás, a lelkesedés, a tudás megszerzésének vágya. A vidékfejlesztési tárcának pedig az a dolga, hogy észrevegye és segítse a falvakban fellépő igények kielégítését.

zalakomar ikszt

Hozzátette, hogy a 2014-től kezdődő európai uniós tervezési időszakban is igyekeznek olyan támogatási formákat biztosítani, amelyek a magyar falu megmaradását, fejlődését segítik, kielégítik a kulturális és közösségi igényeket. Utalt arra, hogy a közösségi tér még új fogalom, de arra szolgál, hogy a számítógépes elfoglaltságot igénylőknek, az egyesületeknek civil szerveződéseknek, művészeti köröknek, vagy akár az államigazgatás egyes szerveinek is helyet biztosítson.

Varga Miklós (független), a több mint 3.500 lakosú Zalakomár polgármestere felidézte, hogy 2009-ben a település már elnyerte az integrált szolgáltatói címet, az épület átalakítására pedig 2010-ben pályázott sikerrel.

A szolgáltató tér kialakítása több mint 52 millió forint ráfordításával valósult meg, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretéből 42,5 millió forintot kapott a település. Ebből az összegből 31,5 milliót az építési beruházásokra, 3,8 milliót eszközbeszerzésekre, 4,2 milliót egyéb elszámolható kiadásokra, 3 millió forintot pedig a működtetésre fordíthattak, a fennmaradó összeget önerőként a település biztosította.

Az egykori művelődési ház 240 négyzetméteres területét felújították és korszerűsítették, illetve további 74 négyzetméterrel bővítették az épületet. Irodákat, mosdókat, a kismamáknak pelenkázót alakítottak ki, de két nagyobb közösségi helyiséggel is gyarapodott az egyben akadálymentessé is tett ház - sorolta a polgármester.

(Fotó: VM Sajtóiroda)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK