2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Közösségi szolgálat a kórházban

2013. november 05. kedd, 19:11
Címkék:

Beszélgetés, étkeztetésben segítés, szakvizsgálatokra kísérés, a beteg éjjeliszekrényének rendben tartása, vagy közös játék a gyerekekkel lesz a feladata azon érettségi előtt álló fiataloknak, akik a zalaegerszegi megyei kórházba jelentkeznek ötvenórás közösségi szolgálatra. A kórház vezetése erről szóló megállapodást írt alá hat helyi középfokú oktatási intézmény valamint a zalaegerszegi tankerület igazgatójával.

jatszoszoba

Csidei Irén főigazgató az aláírást megelőzően úgy fogalmazott, a közösségi szolgálat során a fiatalok közvetlenül tapasztalhatják meg, hogy a betegek számára mennyire fontos a támogató jelenlét, az hogy, valaki beszélget velük, meghallgatja őket, segít nekik a betegágy körül. Ez nem csupán az önkéntességről, hanem a jövőről is szól, mivel a diákok sokkal jobban megértik azt, milyen érzés kiszolgáltatottnak lenni, és az ilyen helyzetekben milyen fontos a megértés, a segítő közreműködés. A főigazgató ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a diákok a közösségi szolgálat során nem szakápolási feladatokat fognak végezni, csupán segítik az egészségügyi dolgozók munkáját. Ennek érdekében a tanárokat és a diákokat egyaránt felkészítik, valamint a már kidolgozott metodika szerint pontosan meghatározzák feladatkörüket.

Pácsonyi Imre, a zalaegerszegi tankerület igazgatója emlékeztetett arra, hogy a köznevelési törvény szerint csak az a fiatal kaphatja kézhez érettségi bizonyítványát, aki legalább ötvenórás közösségi szolgálatot teljesít. Az együttműködéssel kapcsolatosan kiemelte, a kórházban végzett önkéntes munka fontos pedagógiai értékkel bír, mivel fejlődik a diákok a szociális érzékenysége a rászoruló embertársaik iránt. Emellett hatással lehet pályaválasztásukra, sokan közülük egészségügyhöz kapcsolódó szakmákat választhatnak, ami mindkét fél számára csak előnnyel járhat.

Dr. Bujtorné Kölkedi Ibolya egészségnevelő elmondta, tíz fekvőbeteg osztályra (sebészet, ortopédia, traumatológia, 1-es és 2-es belgyógyászat, kardiológia, szívsebészet, fül-orr-gégészet, gyermekosztály valamint a neurológia) várják a diákokat, első körben mintegy 130–150 főt. Várhatóan november közepén vagy végén kezdhetik meg önkéntes munkájukat az osztályos főnővérek irányításával délutánonként, 14 és 17 óra között.

korhaz sulik netre

Rigó Csabáné, a Csány László Közgazdasági Szakközépiskola igazgatója érdeklődésünkre elmondta, eddig nem volt kapcsolatuk a megyei kórházzal, de szívesen csatlakoztak az együttműködéshez, mivel tízosztálynyi diákjuk érintett a közösségi szolgálat teljesítésében. A gyerekek érdeklődők, így minden bizonnyal javukra szolgál, közösségszemléletüket, másokért érzett felelősségüket pozitív irányba befolyásolja majd a kórházi önkéntes munka.

Kónyáné Tömpe Lívia, a Páterdombi Szakképző Iskola igazgatója arról beszélt, hogy számukra azért érdekes a kórházzal való kapcsolat, mert a vendéglátó-ipari és kereskedelmi képzés során szintén arra készítik fel a gyerekeket, hogyan foglakozzanak az emberekkel, hogyan teljesítsék igényeiket. A diákok örömmel várják ezt a lehetőséget, ami néhányuk számára nem idegen, mert a Lions Club által kiírt pályázatok során már végeztek hasonló önkéntes munkát a kórházban.

A két említett intézmény mellett, a Mindszenty, a Kölcsey-, a Zrínyi-gimnázium valamint a Deák–Széchenyi Szakközépiskola vesz részt a közösségi szolgálatról szóló együttműködésben.

(A fenti kép forrása: megyei kórház gyermekosztálya)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK