2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Koraszülöttek Világnapja Zalaegerszegen

2013. november 20. szerda, 17:36
Címkék:

Öt éve emlékeznek meg a koraszülöttekről világnap alkalmával is. Tavaly volt az ehhez kapcsolódó első magyar rendezvény Budapesten. Az idén pedig a főváros mellett első vidéki helyszínként Zalaegerszeg csatlakozott a programhoz két napos szakmai és családi rendezvénnyel. E mellett még Szegeden tartottak az országban a témával kapcsolatos összejövetelt.

koraszulott 1

A zalaegerszegi programot a "Korán Érkeztem" Közhasznú Egyesület Szervezte, a működési helyszínükön, a ZVMK-ban. A szakmai fővédnöki posztot dr. Gárdos László, a Zala Megyei Kórház gyermekosztály osztályvezető főorvosa látta el. A program megnyitóján az egészségügyi szakellátás minden területéről érkezett szakembereket és az érintett szülőket köszönthette, miközben a koraszülött ellátás megítélésére hozott fel példákat a világ számos pontjáról. A spektrum a 28 hetes kornál korábban világra jött babák "félre tételétől" a teljes fizikális ellátást normának tekintő, és a pszichés traumák feldolgozásig terjed. Magyarországon 2009-2011 között Zala megye rendelkezett a legjobb mutatókkal a korababa ellátás sikeressége terén. A statisztikai adatokat Bognárné Bengő Hajnalka, a szervező egyesület elnöke egészítette ki. Ezek szerint 2012-ben Zalában 200 koraszülött baba jött világra, s ezzel 200 újabb családot érintenek e speciális gondok. S míg Európában minden 10. baba érkezik idő előtt, Magyarországon 9 százalék ez az arány. (Őket jelképezik a rendezvény szimbolikájában a kisméretű baba zoknik.)

koraszulott 2

Az önkormányzat részéről Balaicz Zoltán alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Ígéretet téve a város, akár anyagi támogatásáról is. Ezzel egy időben az Ifjúsági Keresztény Szövetség, az általuk rendezett jótékonysági programból befolyt 200 ezer forintos adományt adta át a szervező egyesületnek.

A szakmai programok felölelték a koraszülöttekkel kapcsolatos számos területet, a korai anya-gyermek kapcsolattól az iskolai problémák orvoslásáig.

A rendezvény második napján könnyed programok várták a családokat. Köztük a nagy érdelődésre számot tartott fotó pályázat díjkiosztása, Vigh László országgyűlési képviselő közreműködésével. Valamint a játszóházak mellett többek között zenebölcsi, bohóc műsor és gyerek koncert szerepelt a repertoárban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK