2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Költségvetés: Reális és végrehajtható

2012. február 04. szombat, 17:40
Címkék:

Zalaegerszeg közgyűlése elfogadta az idei évi költségvetést, amelyben 3,5 milliárd forintot terveznek fejlesztésre, 400 millió forintot felújításokra. Mint Gyutai Csaba polgármester a testületi ülést követő sajtótájékoztatóján fogalmazott: a városi büdzsé nem számol működési hitelfelvétellel, kiegyensúlyozott, a bevételek és a kiadások egyensúlyban vannak. Felidézte az Állami Számvevőszék közelmúltban közzé tett értékelését, miszerint a megyei jogú városok közül Zalaegerszeg a legjobban gazdálkodó város.

 

17 milliárdos főösszeggel fogadták el a emgyeszékhely költségvetését

"Ez nem csak az önkormányzat sikere, hanem a város lakosságáé, és az itt működő, helyi vállalkozásoké is" - tette hozzá. A külföldre termelő cégek jó évet zártak, ez látszik a befolyt iparűzési adóból is.

Az önkormányzat gazdálkodása terén változtak a szabályok az idei évtől. A kormány hozzájárulása nélkül csak 100 millió forintot meg nem haladó fejlesztési hitelt lehet felvenni, úgyszintén a pályázati önrészre, és támogatás előfinanszírozásának biztosítására sem kell engedély. A polgármester elmondta: 441 millió forint fejlesztési hitelfelvétellel számolnak, ebből a tételből jelen pillanatban 140 millió a biztos, a többi pályázatok sikerességén múlik. A számítások szerint a város adósságállománya nem nő.

Döntés született az egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémények) felújítására kiírt pályázatról. A lakásalap terhére 20 millió forintot biztosít a város a lakóközösségek, társasházak részére. A közgyűlés egyetértett azzal, hogy gébárti szabadidőközpont termálvíz ellátásának biztosítása érdekében - a szálloda megépítésének elmaradása miatt - az önkormányzat 100 millió forint összegű kötbérkövetelésének fejében az Aquaplus Kft. az általa javasolt műtalpas technológiájú mélyfúrású kutat valósítsa meg.

Doszpoth Attila alpolgármester szerint feszített, reális alapokon nyugszik, és tartalékot is tartalmaz a város 2012 évi költségvetése. Folyik a belvárosi rehabilitációs program, és számítanak a második ütem megvalósulására is. A várható fejlesztések, felújítások közt említette a Kis utcai bölcsődét, az andráshidai óvodát, a Kossuth utcai forgalom-mentesítésével kapcsolatos fejlesztést, valamint a városi televízió műszaki fejlesztésének támogatását.

Az önkormányzat tulajdonában lévő Zalaegerszegi Televízió Kft. 2012. évi előzetes üzleti tervét 17.000 eFt nettó árbevétellel, 57.000 eFt egyéb bevétellel és 200 eFt mérleg szerinti eredménnyel fogadta el. A közgyűlés a társaság által megvalósítani kívánt műszaki fejlesztést nettó 20 millió forintig támogatja oly módon, hogy annak pénzügyi forrását az egyszemélyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok által működtetett cash-pool rendszer segítségével kell megoldani - tartalmazza a közgyűlési határozat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK