2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kocsmazajról, utak, járdák állapotáról...

2013. november 06. szerda, 15:46
Címkék:

"Mami, hogyan aludjak, amikor hallom, hogy a bácsi beszél" – egy kisfiú szokta mondani a délutáni órákban a rá vigyázó nagymamájának, aki a zalaegerszegi Köztársaság út végén éppen egy kocsma felett lakik. A kocsmazaj, a kulturálatlan viselkedés, a szabadtéri illemhely-használat miatt ketten is panasszal éltek a közmeghallgatáson, melyen utak, járdák felújítását is kérték a felszólalók.

diszter illusztracio fott

Lakossági észrevételek és kérések – Közmeghallgatás Zalaegerszegen

Molnár Gyuláné az ominózus kocsma feletti tulajdonos és családja már régóta szenved emiatt. Arra kérte a közgyűlést, "hozzanak helyi rendeletet arról, hogy vendéglátóegység ne élvezzen elsőbbséget a lakókkal szemben". Áldatlan állapotokról (a nyitvatartási idő be nem tartása, hangoskodás és trágár viselkedés) számolt be, ami miatt már többször fordultak az önkormányzathoz és a rendőrséghez, eddig eredménytelenül.

Gyutai Csaba polgármester válaszában jelezte, több ilyen neuralgikus kocsma is működik a városban, ezért az önkormányzat a rendelkezésére álló jogkörökkel (zajkibocsátás, a nyitva tartás ellenőrzése) vizsgálatot indít. Dr. Tóth László képviselő felhívta a figyelmet az ügy polgári jogi vonatkozására is, birtokháborítási eljárás lefolytatását vetette fel, továbbá, hogy vizsgálják meg, van-e hangszigetelés, amit a vendéglátó-ipari egységek működését szabályozó rendeletben is előírnak.

Ez azonban nem akadályozza meg a kocsma előtti lármázást és egyéb nem megengedhető viselkedést. Erről Bolemányi Jánosné is beszélt, aki a Dísz téren lakik. Mint fogalmazott, rengeteg pénzt áldoznak arra, hogy a belváros, a Dísz tér szép legyen nemcsak a lakosok, hanem a turisták számára is. Ez dicséretes szándék, de régi Csipkeház alatti kocsma működése felborítja ezeket a terveket, ahol a hangoskodás mellett az is sűrűn előfordul, hogy ott szórakozók a lépcsőházak bejáratát használják illemhely gyanánt.

Gyutai Csaba polgármester válaszában a rend és a tisztaság fenntartása érdekében a közterület-felügyelettől fokozottabb ellenőrzést és jelenlétet kért. Gelencsér Péter, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője szintén ígéretet tett a fokozottabb rendőri ellenőrzésre.

Borda István a Szekeresvölgyi út egy szakaszának állapotát kifogásolta, melynek kavicsos rétegét az esővíz állandóan elmossa, ami miatt az út járhatatlanná válik. Mint mondta, az aszfaltburkolat és a vízelvezetők kiépítése adna végleges megoldást a problémára. Az érintett osztálytól azt a választ kapta, hogy az út rekonstrukciójára nincs uniós pályázati lehetőség, rövidtávon csak az hozna eredményt, ha a lakosság is hozzájárulna az önkormányzati beruházáshoz. Sümegi László képviselő azt javasolta, hogy legalább a legkritikusabb kétszáz méteres szakaszt lássák el mart aszfalttal még a tél beállta előtt.

Csontos Imre a Pintér Máté utca járda egy szakaszának állapotát kifogásolta, ami alacsonyabban fekszik, mint az úttest, így az esővíz áztatja a lakóházak épületét. Zsuppányi Gyula képviselő válaszában elmondta, az önkormányzat jövő évi költségvetésében betervezi a vízelvezető folyókák kiépítését, de a járdaszakasz megemelését nem tartják indokoltnak. Az ott lakó kérte a nagy forgalmat okozó gépjármű-felügyelet esetleges elköltöztetésének átgondolását is. Azt a választ kapta, hogy ezt a problémát továbbítják a kormányhivatal felé.

Kamondi László a Vizslaparkkal kapcsolatban azt vetette fel, hogy az most pihenőpark vagy kutyafuttató. Javasolta, ezen funkciók térben és időben való elkülönítését, amellett hogy dicsérte a park rendezett állapotát.

Gyutai Csaba polgármester válaszában kifejtette, tervezik a Vizslapark komplex rehabilitációját annak funkciója meghatározása mellett, a feladattal tervezőirodát is megbíztak már. Első lépésként az Arany János utca felöli elöregedett fasor helyére telepítenek új növényzetet a jövő év első felében.

Halmi László sajnálatát fejezte ki, hogy a Takarékköz rekonstrukciójának második üteme még nem valósult meg. Választ kért arra is, hogy a parkolók száma miért csökkent néggyel a felfestést követően. Jelezte, a közből kivezető szűk szakaszon a két megállni tilos tábla ellenére is parkolnak, ami nagyon megnehezíti a ki-beközlekedést. A rendőrség szerint nem jó helyen vannak a táblák. Az ott élők hátrányosnak érzik azt is, hogy az újonnan létesülő bolt hátsó bejáratánál már megcsinálták az utat, de máshol nem.

Doszpoth Attila alpolgármester azt válaszolta, ezt a felújított útszakaszt a lakók is tudják használni. A parkolók felfestése a szabványokat követi, a közlekedési tábláknál pedig megoldják, hogy azok a KRESZ szabályai szerint legyenek kihelyezve.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK