2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kitisztítják a Principális-csatornát

2013. augusztus 30. péntek, 07:33
Címkék:

Ülésezett a Zala Megyei Védelmi Bizottság, amely egyik fontos napirendként Nagykanizsánál a Principális-csatorna medertisztítását és gátépítését tárgyalta meg.

Nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat az M70-sen

Rigó Csaba kormánymegbízott, a védelmi bizottság elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, elfogadták a megye új veszélyelhárítási tervét. Mint fogalmazott, az elmúlt időszak problémáinak tükrében mindig újra kell gondolni azt, mi az, ami változott, amire előzetesen nem feltétlenül gondoltak, és eszerint kell módosítani a tervet.

Az ülésen a nyugat-dunántúli vízügy szakembere beszámolt a Principális-csatorna mentesítési tervének előkészítéséről. A tavaszi áradásnál kiderült, hogy mielőbb megoldást kell keresni a problémára. Eddig közmunkások tisztították a medret, amit ősszel gépi erővel folytatnak. Kiskanizsa és Bajcsa térségében mintegy kilenc kilométer hosszan szükséges a Principális-csatorna két oldalának megtisztítása. Megkezdték a tervezést, ami 18 millió forintba, a kivitelezés pedig akár 200 millió forintba is kerülhet. A költségeket az új Széchenyi-terv forrásaiból finanszíroznák. Nagykanizsa város feladata lesz a keleti oldalon hiányzó gát felépítése a medertisztítás után. A gát pontos mérete és bekerülési költsége csak ezt követően derül ki

A kormánymegbízott az eltelt időszak történései között megemlítette, a zalai árvíz elhárításában 17 szervezet 639 fővel vett részt 54 gépi, technikai eszközt bevetve. Munkájukat emléklappal köszönték meg. Beszélt arról is, hogy június 30-ig az országban elsőként minden zalai járásban megalakultak az önkéntes mentőszervezetek. A zalaszentgróti védelmi bizottság elvégezte a zsilip javítását a Zalán.

A repülőnapra száz fő részére szociális jegyet osztottak ki. Következő programként szeptember 11-én a Göcsej Harci Túra katonai akadályversenyt rendezik meg. November 7-én nagyszabású mentőgyakorlatot hajtanak végre Letenye térségében az M70-sen, ahol veszélyes anyagot szállító kamion és kisbusz balesetét szimulálják. Szlovén és horvát vendégek is részt vesznek a katasztrófavédelmi gyakorlatban. A helyszín lehetővé teszi, hogy mindeközben ne gátolják a gyorsforgalmi út forgalmát.

Az elkövetkező időszakban településvédelmi gyakorlatokat is tartanak – Egervár, Rédics, Zalabaksa, Zalaapáti, Sümegcsehi, Zalaszentgrót stb. – több településen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK