2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Cseperedők jelentkezését várják a bölcsiben

2012. január 12. csütörtök, 15:12
Címkék:

Tíz kisgyermek már élvezheti a 2011. október végén átadott Zalaszentiváni Cseperedő Bölcsőde kiváló adottságait. Uniós támogatás segítségével, mintegy 168 millió forintból építette meg az önkormányzat új nevelési intézményét, mely két csoportban 26 kisgyermek ellátását biztosítja helyben valamint Zalaegerszeg és Zalaszentgrót vonzáskörzetében. A szabad férőhelyekre folyamatos a jelentkezés Nyugat-Dunántúl egyik legkorszerűbben felszerelt bölcsődéjében, ahol sóbarlang, és hamarosan babamuzsika valamint babatorna is várja a "cseperedőket".

 

szentivan bolcsi1

 

Éppen tízóraijukat fogyasztják a gyerekek

 

– Már szeptember közepén szerettünk volna nyitni, a szakhatósági engedélyeket azonban csak december végére tudtuk beszerezni. Használatbavételi majd működési engedélyeztetést folytattunk le, valamint be kellett jegyeztetnünk az ingatlant a földhivatalnál. Ez időbe tellett, de a szakhatóságok, köztük a megyei kormányhivatal szociális és gyámhivatala nagyon közreműködőek voltak – mondja érdeklődésünkre Dormán Miklós, Zalaszentiván polgármestere. – A bölcsőde működését egy csoportban tíz fővel tudtuk megkezdeni. A hétfős dolgozói létszámból emiatt jelenleg az intézményvezetővel együtt csak négyen dolgoznak. Induláskor több kisgyermekre számítottunk, de sajnos közbeszólt a gazdasági helyzet.

Munkahelyek szűntek meg a megyeszékhelyen, ezért többen nem tudtak munkába állni. Az érdeklődés azonban folyamatos, de még nem telített a létszám, így várjuk a jelentkezéseket. Elsősorban azokra a szülőkre számítunk, akiknek van munkahelye, illetve a gyes, gyed lejártával vissza tudnak menni dolgozni. Bölcsődénk térségi ellátást biztosít, tehát nemcsak a helyiek, hanem a környező településeken élők is élhetnek az intézmény által nyújtott szolgáltatással. Jelen pillanatban Nagykapornaktól Zalaegerszegig vannak jelentkezőink, de Zalaegerszeg–Zalaszentgrót vonzáskörzetéből is várjuk a kicsiket, miután ezen fő közlekedési útvonalon fekszik településünk, Zalaszentiván.

szentivan bolcsi_avatas

 

Dormán Miklós polgármester a bölcsőde októberi avatási ünnepségén

 

A polgármester kérdésre válaszolva elmondta, 2012-ben biztosan ingyenesen lehet igénybe venni a férőhelyeket, csak az étkeztetést kell megfizetni. A bölcsődei térítési díj bevezetését 2012 után sem tervezik. Hogy a szülőknek később se kelljen fizetni, ettől az évtől bevezették a külterületi telekadót. Az adó kivetésének fő oka az volt, hogy több cég is vett területet, a tervezett fejlesztését azonban nem hajtotta végre. Emiatt iparűzési adóbevételtől esett el az önkormányzat, amit most a külterületi telekadóval kívánja pótolni.

Még pontos költségvetést nem készítettek a bölcsődéről, de úgy látják jelenleg, hogy évi 100–150 ezer forintot kell hozzátenni gyermekenként a normatívához. Ezt az összeget biztosítanák az új adóból – hangsúlyozza Dormán Miklós.

 

szentivan bolcsi2


Kiss Norbert intézményvezető a kicsik társaságában

 

Az új Cseperedő Bölcsődében az önkormányzat, a szülők és a munkatársak támogatásával készült el a sóbarlang, ahol heti kétszer fél órát tölthetnek el a kicsik. A játékos mozgás és az éneklés biztosítja azt, hogy minél aktívabban lélegezzenek ezen idő alatt. Ez egy plusz szolgáltatás, mellyel azt szeretnénk elérni, hogy minél kevesebbszer kapjanak légúti megbetegedéseket – magyarázza Kiss Norbert intézményvezető. – A nevelési és gondozási terven felüli szolgáltatásként februárban bevezetjük a babamuzsika valamit a babatorna foglalkozást is, amit szintén térítésmentesen vehetnek igénybe a beiratkozott kisgyermekek.

Az intézményvezető hozzátette, előzetes egyeztetés után szívesen várják az érdeklődő szülőket és gyermekeiket. A bölcsődekóstolgató program keretében fél órát tölthetnek el az intézményben. A Cseperedő Bölcsőde nemcsak a felvett gyermekeknek áll rendelkezésére. Azt tervezik, hogy a szabad férőhelyek erejéig térítési díj ellenében gyermekfelügyeletet biztosítanak a nyitva tartási időben.

 

szentivan bolcsi_sobarlang

 

A sóbarlangban heti kétszer fél órát tölthetnek el a gyerekek

Kedves érdeklődő Szülők!

Tavaszi szél vizet áraszt és az Iglice szívem című gyermekdalok kísérik azokat a képsorokat egy videófilmen, mely a Zalaszentiváni Cseperedő Bölcsőde mindennapjaiba enged betekintést addig is, amíg személyesen fel nem keresik az intézményt.

http://indavideo.hu/video/Zalaszentivani_Cseperedo_Bolcsode

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK