2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kézműves termékek és "prószaköltészet”

2012. március 16. péntek, 18:53
Címkék:

Tavaszköszöntő fesztivált tart, megszervezi az egyedi kézműves termékek vásárát, meghirdeti a "Vers és prószaköltészeti versenyt", a Hevesi Sándor Színházzal pedig közös táncszínházi produkciót mutat be a zalaegerszegi Keresztury Dezső Általános Művelődési Központ (ÁMK). Az egyedi kézműves termékek vásárának a zalai megyeszékhely az egyetlen vidéki helyszíne. A március 23. és 25. között megrendezésre kerülő rendezvényre olyan kreatív alkotók kaptak meghívást, akik saját maguk készítenek különleges tárgyakat.

kezmuves

Cserpes Attila igazgatóhelyettes hozzáfűzte, a programmal szakmai lehetőséget szeretnének biztosítani a tehetséges alkotóknak, akik nagyrészt a helyszínen készítik majd el a dísztárgyakat, játék mackót, ékszert, gyöngyöt, gyertyatartót.

A tavaszköszöntő fesztiválon fellép majd a Zabszalma Együttes Kakukk című tavaszváró műsorával, és ekkor kerül sor a csokoládé kurzusra is. A résztvevők eredeti belga csokoládét készítenek, megtanulnak bonbont készíteni, tölteni, új recepteket ismernek meg, és végül haza is vihetik az édességet.

Cserpes Attila beszélt arról is, hogy idén megújítják a már hagyományosnak számító májusi prószafesztivált is; Arany János halálának 130. évfordulója tiszteletére meghirdetik a Vers és prósza költészeti versenyt. A pályázat szövegét - "Készíttessék költői beszély, melynek hőséül a nép ajakin élő történetiprósza választassék, forma és szellem könnyű és népies legyen." - a Kisfaludy Társaság felhívására utalva fogalmazták meg a szervezők.

A beérkezett pályaműveket a Pannon Írók Társasága bírálja el, a legjobb műveket a prószafesztiválon is bemutatják. Aki a közönség és zsűri együttes díját elnyeri, egy tükörrel, a "költészet pannon tükrével gazdagodhat" - jegyezte meg az igazgatóhelyettes.

Kondor Anita igazgató programismertetőjében kiemelte, hogy május utolsó hetében közös táncszínházi produkciót mutatnak be a Hevesi Sándor színházzal. Három nap alatt hat előadásban láthatja a közönség Charles Camille Saint-Saëns, Az állatok farsangja című zenére készült prózás, táncos színházi előadást a zalaegerszegi színházban. A darabban művelődési központ művészeti iskolájának 12-16 esztendős növendékei lépnek fel, míg a koreográfiát, a díszletet és a jelmezt a színház szakemberi készítik el.

Az igazgatató beszámolt a Gönczi Galériában nyíló kiállításokról is; áprilisban Berzy Katalin Ferenczy Noémi-díjas keramikus művész alkotásait, májusban Kopasz Tamás, Szurcsik Józse József és Gaál József Munkácsi-díjas képzőművészek közös tárlatát, láthatja a közönség. Budaházi Tibor festőművész Falak, könyvek töredékek címmel március elején megnyílt kiállítása a hónap végég tart nyitva a Gönci Galériában.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK