2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kézjegyünk mi magunk vagyunk

2015. március 01. vasárnap, 08:30
Címkék:

Hol bújnak meg személyiségjegyeink kézírásunkban, milyen betegségekről árulkodnak az egyes betűképek, alkalmasak vagyunk-e egy adott pályára – ezekre és más fontos kérdésekre ad megbízható válaszokat a grafológia. A kézírás elemzésének másik ága az írásszakértés. Vajon mi a különbség a két szakterület között?

grafologus net

Grafológia vagy írásszakértés egyaránt segítségünkre lehet

– A grafológus az íráskép alapján az egyén személyiségjegyeinek feltárásával foglalkozik, míg az írásszakértő azt vizsgálja, hogy egy kéztől származik-e a két írás – válaszol Novák Mária grafológus, írás- és tankönyvszakértő. – Például egy végrendeletnél az örökösök vitatják az aláírás eredetiségét. Ekkor az összehasonlító minták alapján meg lehet állapítani az eredetiséget, vagy éppen a hamisítás tényét. A bíróság ezt az eseti szakértői véleményt bizonyítékként fogadja el. A végrendelet mellett az eltartási szerződés, a földhaszonbérletről, banki kölcsönről, életbiztosításról szóló szerződés mind olyan eshetőség, amikor szükség lehet az írás készítőjének azonosítására. Olyan vitás eset is előfordult már, hogy egy hivatalos dokumentumon át volt írva a dátum. Az írásszakértő feladata ekkor az, hogy megállapítsa, melyik időpont került előbb a papírra.

– Mivel foglalkozik a grafológus?

– Mindenki egyéni írással rendelkezik, mert az írást nem a kezünkkel, hanem az agyunkkal követjük el. A kézírás elemzéséből éppen ezért határozhatók meg egy személy jellemvonásai, erősségei, gyengeségei és képességei. Már az óvodáskori firkák, rajzok is sok tulajdonságot hordoznak, a gyermek mit rajzol, milyen színeket használ, árulkodó e tekintetben. Egy elsőosztályos ugyan automatikusan másolja a tanulandó betűket a tábláról, azok mégis egyediek, különböznek másokétól.

novakmaria grafologus net– Mire derülhet fény a kézírás elemzésekor?

– A grafológia a lélek és személyiség megismerés kiváló eszköze, éppen ezért segíthet többek között családi és párkapcsolati problémák feltárásában, betegségek felismerésében, rejtett képességek megismerésében. Egy gyermekrajz, vagy kézírás árulkodhat a gyermek és szülő kapcsolatáról, ekkor sajnos agresszió, bántalmazás is kitudódhat. A betegségek esetében a fájdalom megváltoztatja a kézírást, megváltozik egy-egy betűkép írása, mellyel jelez a szervezet. Megjelenik a kézírásban a gyógyszerek hatása, a kábítószer vagy alkohol fogyasztása is.

Mindenképpen kiemelendő, hogy a személyiségvonások feltárása, az érzelmi élet, a motiváció, a munkamód, a mentális képességek, az érdeklődés, a beállítottság vizsgálata sokat segíthet a pályaválasztásban, a helyes döntés meghozatalában, mely szakma, pálya a legideálisabb gyermekünk számára.

– Mire ügyeljünk, ha a munkáltató kézzel írott önéletrajzot kér?

– Ekkor számíthatunk arra is, hogy grafológussal elemeztetik kézírásunkat. Felhívnám a figyelmet arra, hogy ezt senki nem teheti meg, ha nem adunk hozzá engedélyt. Mindez személyiségjogokat és etikai normákat sért, ami miatt feljelentést is tehetünk.

– Hogyan zajlik egy grafológia vizsgálat?

– Egy teljes személyiségkép megállapításához elég lehet egy aláírás is. Persze ez azért nem ilyen egyszerű, mert mindig nézni kell azt is, milyenek az írás egyéb körülményei. Szoktam kérni, hogy írják le nevüket tízszer, készítsenek egy 10–15 soros saját írást, továbbá rajzoljanak egy fát. Ez utóbbit felnőttektől is. Gyerekeknél az elvarázsolt családrajz nagyon árulkodó, amikor családtagjaikat állatfigurákkal helyettesítik. Magáért beszél az, amikor a nagypapa kisegeret, a nagymama pedig oroszlánt formáz.

Összegezve, ha az ember válaszokat akar a miértekre, a hogyanokra, a grafológia segít ebben. E tudást ugyanakkor bárki elsajátíthatja, mely nagy hasznára válhat munkájában – zárta a beszélgetést Novák Mária.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK