2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Keresztáldás Felsőrajkon

2013. május 21. kedd, 14:52
Címkék:

Pünkösdhétfő közösségi ünnep jegyében telt el Felsőrajkon, ahol megáldották az új öreghegyi keresztet és a hegyi utat.

felsorajk kereszt2

Az Öreghegyre vezető utat is felújították

A rendezvény kezdetén Csonka Nándor plébános hálaadó szentmisét mutatott be a Szent Anna templomban, melyet követően autós zarándoklat indult a hegyre a kereszthez. A résztvevőket Vigh László országgyűlési képviselő, helyi polgármester fogadta, majd Csonka Nándor plébános megáldotta az MVH 33 millió forintos támogatásából felújított hegyi utat és a határt a bő termés reményében.

– A mostani kereszt helyén korábban egy másik állt, amely az idők folyamán elkorhadt. Ennek a helyére állítottuk fel ezt az új feszületet – mondta el Vigh László polgármester. – A corpust, a testet Csávás Csaba szobrászművész faragta meg, kevésbé szokványoson módon, ugyanis a még élő Jézust formálta meg, amint részvéttel néz az arra haladókra. A felújított út történetéről Vigh László elmondta, hogy ez a falu legősibb és mai napig is az egyik legismertebb útvonala az Öreghegyre. Eredetét a honfoglalás koráig vezetik vissza. A török időkben marhahajtó út volt és mivel erről a tetőről nyílik a legjobb kilátás a falura, a portyázó török csapatok is innen ágyúzták a falut és templomot, szerencsére sikertelenül.

felsorajk kereszt1

Csonka Nándor plébános arra hívta fel a figyelmet, hogy a hegyre vezető utak bármerről is induljanak el, Hahótról, Pacsáról vagy Nagykanizsáról, ide érnek. Itt a látogatókat az "élő Jézus" várja, hogy szerető és irgalmas szívén megpihenhessenek.

A szertartás végén plébános atya megáldotta a jelenlévőket, és mindenki hazavihetett emlékül egy képet a keresztről.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK