2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kerékpárút, játszóterek, turisztikai szálláshely

2012. március 06. kedd, 17:57
Címkék:

Tu­risz­ti­kai szál­lás­hely lé­te­sí­té­se, ját­szó­te­rek épí­té­se, in­teg­rált kö­zös­sé­gi szol­gál­ta­tó tér ki­ala­kí­tá­sa, köz­le­ke­dés kö­rül­mé­nye­i­nek ja­ví­tá­sa – né­hány a fej­lesz­té­sek kö­zül, me­lye­ket idén va­ló­sí­ta­nak meg Alsópáhokon. A köz­ség élén ál­ló, a te­le­pü­lés fej­lő­dé­sét, gya­ra­po­dá­sát szív­vel-lé­lek­kel szol­gá­ló pol­gár­mes­ter­ének, az őt se­gí­tő kép­vi­se­lők­nek, és a Pol­gár­mes­te­ri Hi­va­tal mun­ka­tár­sai fel­ké­szült­sé­gé­nek kö­szön­he­tő­en im­már évek óta si­ke­re­sen sze­re­pel a pá­lyá­za­to­kon a te­le­pü­lés ön­kor­mány­za­ta, mely köz­fel­ada­tai el­lá­tá­sát is ered­mé­nyes gaz­dál­ko­dás­sal vég­zi. Mind­ezek ér­de­ké­ben 2012. évi költ­ség­ve­tés­ét is nagy kö­rül­te­kin­tés­sel ter­vez­te meg.

alsopahok kerekparut

Egymást követik az építési beruházások Alsópáhokon

alsopahok cziganysandor– Az ön­kor­mány­za­ti és a köz­igaz­ga­tá­si rend­szer át­ala­kí­tá­sa kö­vet­kez­té­ben, ahogy min­den te­le­pü­lés­nek, még az ed­di­gi­nél is óva­to­sab­ban kell bán­ni a ránk bí­zott köz­pénz­zel. A 2012-es költ­ség­ve­té­sünk ter­ve­zé­sét így az előt­tünk ál­ló vál­to­zá­sok fi­gye­lem­be­vé­te­lé­vel ál­lí­tot­tuk össze. Fon­tos alap­elv­ként ha­tá­roz­tuk meg ben­ne a te­le­pü­lés üze­mel­te­té­sé­nek, az ön­kor­mány­za­ti in­téz­mé­nyek mű­köd­te­té­sé­nek biz­ton­sá­gát, va­la­mint a nyer­tes pá­lyá­za­tok ön­ere­jé­nek fi­nan­szí­ro­zá­sát és meg­va­ló­sí­tá­sát – hang­sú­lyoz­ta Czigány Sán­dor, Alsópáhok pol­gár­mes­te­re.

– Az el­múlt év­ben több pá­lyá­za­tot is el­nyer­tek. Me­lyek ezek és hol tart meg­va­ló­sí­tá­suk?

– Már­ci­us kö­ze­pén kezd­jük el a mű­ve­lő­dé­si ház re­konst­ruk­ci­ó­ját. Az 52 mil­lió fo­rin­tos be­ru­há­zás in­teg­rált kö­zös­sé­gi szol­gál­ta­tó tér ki­ala­kí­tá­sát szol­gál­ja. Az épü­let tel­jes fel­újí­tá­son esik át. Ez ma­gá­ban fogl­al­ja a kül­ső fa­lak hő­szi­ge­te­lés­ét, a la­pos te­tő eny­he dő­lés­szö­gű le­mez­fe­dés­sel tör­té­nő át­ala­kí­tá­sát, bel­ső tér­ben tör­té­nő át­ala­kí­tá­so­kat va­la­mint a fő­be­já­rat hang­sú­lyo­sab­bá té­te­lét. Az al­só klub­he­lyi­ség új vizesblokkal, mos­dók­kal bő­vül. A szin­tek kö­zöt­ti köz­le­ke­dést a kö­te­le­zően elő­írt lift se­gí­ti majd. Par­ko­sí­tás­sal, par­ko­lók ki­ala­kí­tá­sá­val az épü­let kör­nye­ze­te is meg­újul; egy­szó­val funk­ci­ó­já­hoz il­lő meg­je­le­nést kap. Már ta­valy ősszel el­kezd­tük a mul­ti­funk­ci­o­ná­lis, vi­lá­gí­tás­sal el­lá­tott asz­falt­pá­lya, ren­dez­vény hely­szín épí­té­sét, me­lyet idén áp­ri­lis vé­gé­re sze­ret­nénk be­fe­jez­ni. Eh­hez a be­ru­há­zás­hoz 13,2 mil­lió forint cél­tá­mo­ga­tást nyer­tünk. A má­ju­si tűz­ol­tó­na­pon már sze­ret­nénk igény­be ven­ni a ren­dez­vény­hely­színt.

A kö­vet­ke­ző fel­adat a sport­öl­tö­ző át­ala­kí­tá­sa lesz. Eme­let rá­épí­tés­sel 30 fős tu­risz­ti­kai szál­lás­he­lyet ho­zunk lét­re. En­nek meg­va­ló­sí­tá­sa nem ter­he­li a fa­lu költ­ség­ve­tés­ét, mert 100 százalékos támogatottságú pá­lyá­zat­tal nyert 24,5 mil­lió forint lesz a fe­de­ze­te. Vár­ha­tó­an nyá­ron el­kezd­jük az át­épí­tést, mely az év vé­gén vagy jö­vő év ta­va­szán fe­je­ződ­ne be. A be­ru­há­zás a sport­tu­riz­mus, di­ák­tu­riz­mus, ci­vil­szer­ve­ze­tek kap­cso­lat­épí­té­sét, fej­lesz­té­sét szol­gál­ja. Má­jus kö­ze­pé­re ké­szen kell len­nünk a há­rom ját­szó­tér lé­te­sí­té­sé­vel, me­lyek a sport­pá­lya mel­let­ti te­rü­le­ten, a mű­ve­lő­dé­si ház ud­va­rán va­la­mint a Ba­las­si ut­cá­ban, a Fló­ri­án-szo­bor mö­göt­ti zöldte­rü­le­ten kap­nak he­lyet. Ezen kí­vül a GESZ dol­go­zó­i­val fa­lu dé­li ré­szén a Kos­suth ut­ca vé­gén is ki­ala­kí­tunk egy ját­szó­te­ret.

– Meg­va­ló­sul­hat idén a for­ga­lom­csil­la­pí­tó szi­get ki­ala­kí­tá­sa a 75-ös szá­mú fő­úton?

– Igen. A csú­szást az okoz­ta, hogy újabb köz­be­szer­zé­si el­já­rást kel­lett hir­det­nie a Köz­le­ke­dé­si Ko­or­di­ná­ci­ós Köz­pont­nak, így az el­múlt év he­lyett idén épül meg a for­ga­lom­csil­la­pí­tó szi­get a keszt­he­lyi ka­nyar­ban má­jus vé­gé­re. A biz­ton­sá­go­sabb köz­le­ke­dést szol­gá­ló be­ru­há­zás meg­va­ló­sí­tá­sá­ra ön­kor­mány­za­tunk 15 mil­lió forint pá­lyá­za­ti tá­mo­ga­tást nyert, és a szük­sé­ges plusz ön­részt is vál­lal­tuk. Ugyan­csak nagy re­mé­nye­ket fű­zünk a nemesboldog­asszonyfai út fel­újí­tá­sá­hoz.

alsopahok-2

Az integrált közösségi szolgáltató tér látványterve – ilyen lesz a művelődési ház

Ta­valy ősszel el­ké­szül­tek a ter­vek, je­len­leg az épí­té­si en­ge­dé­lyez­te­té­si fo­lya­mat tör­té­nik. A kö­zelmúlt­ban meg­te­kin­tet­tük a hely­színt a Ma­gyar Köz­út és a Köz­le­ke­dé­si Fel­ügye­lő­ség szak­em­be­re­i­vel. Bí­zom ben­ne, hogy a rég­óta re­mélt, 800 mé­te­res na­gyon rossz ál­la­po­tú út­sza­kasz re­konst­ruk­ci­ó­ja au­gusz­tus vé­gé­re meg­tör­tén­het. Úgy gon­do­lom, hogy az előbb fel­so­rolt be­ru­há­zá­sok vég­re­haj­tá­sa nem kis fel­adat a te­le­pü­lés mű­köd­te­té­se mel­lett.

Szin­tén ré­gi igény a he­gyi utak rend­be­té­te­le, mely­re pá­lyá­za­tot nyúj­tot­tunk be. A pro­jekt 52 szá­za­lé­kos ön­erőt kö­ve­tel, me­lyet vál­lal­tunk. A na­gyobb for­ga­lom­nak ki­tett, kri­ti­kus ál­la­po­tú há­rom út­sza­ka­szon sze­ret­nénk el­vé­gez­ni a fel­újí­tást, összes­sé­gé­ben mint­egy 2,5-3 ki­lo­mé­te­res sza­ka­szon. Az út­test mur­vás, ka­vi­csos fe­lü­le­tet kap­na víz­el­ve­ze­tés­sel.

– Be­szél­tünk ar­ról, hogy az ön­kor­mány­za­ti rend­szer nagy át­ala­kí­tás előtt áll. A vál­to­zá­sok ho­gyan érin­tik Alsópáhokot?

– Az egyik ilyen vál­to­zás az ön­kor­mány­za­ti hi­va­ta­lok lét­re­ho­zá­sa 2000 fö­löt­ti te­le­pü­lé­si lé­lek­szám­hoz kö­tő­dő­en. Mi­u­tán Alsópáhokon 1390-en, a szom­szé­dos Felsőpáhokon pe­dig 660-an lak­nak, így a kö­zös in­téz­mény­fenn­tar­tás és a föld­raj­zi el­he­lyez­ke­dés ré­vén úgy dön­töt­tünk, hogy 2013. ja­nu­ár el­se­jé­től kö­zös ön­kor­mány­za­ti hi­va­talt ho­zunk lét­re. Ez­zel nem szen­ved­nek hát­rányt a la­kók, hi­szen mind­két te­le­pü­lé­sen to­vább­ra is biz­to­sít­juk az ügy­fél­fo­ga­dást a la­kos­sá­got érin­tő hi­va­ta­li ügyek­ben. Ar­ról is dön­töt­tünk, hogy Felsőpáhokról át­köl­tö­zik a kör­ze­ti meg­bí­zott, aki az alsó­páhoki pol­gár­mes­te­ri hi­va­tal­ban kap egy jól fel­sze­relt iro­dát. Pol­gár­őr­ség is mű­kö­dik a te­le­pü­lé­sün­kön. A szer­ve­zet is vál­to­zás előtt áll az új pol­gár­őr tör­vény kap­csán, mely konk­ré­tab­bá te­szi az el­vég­zen­dő fel­ada­to­kat.

alsopahok feljaro

Akadálymentesített feljáró és új támfal a templomnál

Min­den ci­vil szer­ve­ze­tün­ket tá­mo­gat­juk, ugya­nak­kor ta­ka­ré­kos gaz­dál­ko­dást vá­runk el tő­lük. Ahogy em­lí­tet­tem, ön­kor­mány­za­tunk­nak is min­den te­rü­le­ten meg kell gon­dol­nia ki­adá­sa­it, mi­u­tán nem is­mer­jük még a köz­igaz­ga­tás át­szer­ve­zé­sé­vel já­ró le­het­sé­ges kö­vet­kez­mé­nye­ket. Pél­da­ként em­lí­te­ném, hogy az is­ko­lák ál­la­mi át­vé­te­lé­ről szó­ló tör­vényt 2011 de­cem­be­ré­ben fo­gad­ták el, de a mai na­pig nem je­lent meg vég­re­haj­tá­si ren­de­le­te. En­nélfog­va saj­nos még nem le­het tud­ni pon­to­san, hogy mi­lyen fel­ada­tok és költ­sé­gek há­rul­nak majd az ön­kor­mány­zat­ok­ra, töb­bek kö­zött az ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyek­kel kap­cso­la­to­san. Ha­son­ló in­for­má­ció­hi­ány­ban szen­ve­dünk a já­rá­si hi­va­ta­lok ki­ala­kí­tá­sa te­kin­te­té­ben.

Bí­zunk ab­ban, hogy mi­e­lőbb meg­ol­dód­nak ezek a prob­lé­mák, mi ad­dig is be­csü­le­te­sen tesszük a dol­gun­kat. Még na­gyobb oda­adás­sal, hi­szen vál­la­lá­sunk és ko­moly fe­le­lős­sé­günk is egy­ben a te­le­pü­lés és az in­téz­mé­nyek biz­ton­sá­gos mű­köd­te­té­se, va­la­mint a pá­lyá­za­ti pro­jek­tek si­ke­res meg­va­ló­sí­tá­sa – hang­sú­lyoz­ta Czigány Sán­dor pol­gár­mes­ter.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK