2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Katasztrófavédelmi ismereteikből vizsgáztak

2013. április 19. péntek, 18:04
Címkék:

Huszadik alkalommal rendezték meg idén a felmenő rendszerű megyei katasztrófavédelmi ifjúsági versenyt. Az általános és középiskolás diákok alkotta csapatok – közöttük egy horvát csapat Csáktornyáról – a járási versenyek győzteseiként jutottak a megyei döntőbe, amit a zalaegerszegi Dísz téren tartottak április 19-én.

kataszt1

A verseny célja, hogy a résztvevő diákok elméletben és gyakorlatban, életkoruknak megfelelően, játékos formában adjanak számot mindarról a veszélyhelyzeti ismeretről, amit a tanév során elsajátítottak, és megmutassák, mennyire járatosak önmaguk, illetve mások mentésében.

A fiatalok izgatottan latolgatták esélyeiket a verseny előtt. Gaál Richárd, a zalaegerszegi Munkácsy Mihály Szakmunkásképző Iskola 11-ese érdeklődésünkre elmondta, győzni jöttek, mivel szívesen képviselnék Zala megyét az országos döntőben. 

kataszt3

Vigh László országgyűlési képviselő köszöntőjében azt hangsúlyozta, az elmúlt hónapok extrém időjárása bebizonyította, hogy milyen nagy szükség van a katasztrófavédelem munkájára. A veszélyhelyzetek elhárítása, vagy a károk enyhítése során ugyanakkor az is fontos, hogy mindenki tegye a dolgát, ezért a fiataloknak is kell rendelkeznie azokkal az ismeretekkel, melyek birtokában segíteni tudnak.

Egri Gyula tűzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Izgatóság igazgatója megnyitó beszédében szintén a veszélyhelyzeti ismeretek fontosságát emelte ki. Mint mondta, büszkeséggel tölti el a fiatalok felkészültsége, ezért is bízik abban, hogy a továbbjutó csapat megállja a helyét a Budapesten április 27-én rendezendő országos döntőben is. Kitért arra, hogy Zala megyében nagy hagyományokkal bír a katasztrófavédelmi ifjúsági verseny, melyet idén huszadik alkalommal rendeztek meg.

kataszt2

Kérdésre válaszolva elmondta, zalai csapatnak még nem sikerült dobogóra állnia az országos döntőben, de a negyedik-ötödik helyezést többnyire sikerült ez idáig mindig elérni. Az idei verseny specialitása az árvíz elleni védekezés volt. Egy településen éles helyzetben is részt vesznek középiskolások a mentésben, tehát fontos, hogy tudják, mi a dolguk egy ilyen helyzetben. A polgári védelem iskolarendszerű oktatása ezért is elérendő cél, mivel ezekkel az ismeretekkel a gyerekeknek is rendelkezniük kell.

Kemény József nyugállományú pv. ezredes, a Zala Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke kérdésünkre azt mondta, a lakosságot fenyegető veszélyhelyzetekkel, azok elhárításával a gyerekeknek is tisztában kell lenniük. Felnőttként az ő erejükre is szükség van, mivel a mentések során a lakossággal együttműködve tud hatékonyabb lenni a katasztrófavédelem.

kataszt4

Ahogy a versenyt huszadszor rendezték meg, úgy huszadszor főzött ebédet a döntősök számára a pusztamagyaródi katasztrófavédelmi élelmezés-ellátó raj. Kovács Károlyné polgármester elmondta, ezt a szolgálatot immár húsz éve vállalják magukra. Szívesen teszik, igyekeznek változatos kínálatot nyújtani. Otthon főznek, és az elkészített ételt hozzák el Zalaegerszegre. Idén babgulyással és sajtos pogácsával érkeztek, és örömmel kívánnak jó étvágyat a finom ebédhez a verseny százhúsz gyermekének.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK