2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Jobb a csend, mint a szirénázva vonulás

2013. február 25. hétfő, 22:51
Címkék:

Minden egy forint, melyet a megelőzésre fordítanak, tíz forintot helyettesít a beavatkozásból és száz forintot a helyreállításból – hangsúlyozta dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az elmúlt évet értékelő tiszti értekezletet követő sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.

kataszt evertekel

Évet értékelt a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a katasztrófavédelem szervezeti rendszerének elmúlt évi átalakítása a polgári védelem feladatainak újragondolását is jelentette. Felmérést készítettek a települések valós veszélyeztetettségéről (amit utoljára 95-ben végeztek el), annak érdekében, hogy a közreműködő állami szervek költséghatékonyan és gyorsan tudjanak reagálni egy bekövetkezett eseményre. A katasztrófák elleni védekezésben ugyanakkor a legfontosabb prioritás a felkészülés és megelőzés, ami az ipari létesítmények, a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek, létesítmények, a kritikus infrastruktúrák tekintetében is elsőbbséget élvez, hangsúlyozta, hozzátéve: jobb a csend, mint a szirénázva vonulás. A főfelügyelő végül úgy értékelt: a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság teljes mértékben eleget tett a 2012. évi célkitűzéseknek.

Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke úgy fogalmazott: a megújulás és a végrehajtás esztendeit 2013-ban az "életérzés éve" váltja fel. Ez pedig az emberek biztonságérzete, ami kiemelt szerepet kap az újjáalakított katasztrófavédelem tevékenységében. Ebben a munkában a járási hivatalok vezetői, mint a helyi védelmi bizottságok elnökei is kiveszik részüket. A kormánymegbízott az elmúlt év eseményei között megemlítette a társadalmi hasznossággal is bíró polgári védelmi gyakorlatokat, melyet kilenc településen hajtottak végre, valamint az árvízelleni védekezési gyakorlatot a Murán. Mint mondta, most komoly kihívás előtt állnak, mivel a folyó vízgyűjtőterületén a hóban tárolt vízkészlet a sokéves átlag 150 százaléka. A kialakuló ár- és belvízi helyzetre tekintettel a megyei védelmi bizottság legutóbbi ülésén meghatározta a védekezés aktuális teendőit, tette hozzá.

Egri Gyula tűzoltó alezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, 2012-ben 1519 alkalommal vonultak ki a tűzoltók. A legtöbb riasztást márciusban kapták az avar- és aljnövényzet tüzek oltása miatt. Huszonkilenc esetben indítottak tűzvizsgálatot, melynek közel felét "ismeretlenként" zárták le, mivel tényszerűen nem lehetett bizonyítani az okokat. A súlyosabb esetek közül felidézte a negyedik emeleti lakástüzet Nagykanizsán, ahol mindenkit szerencsésen kimentettek, a Rédics és Lenti 80 hektáron égő aljnövényzetet, a Mol zalaegerszegi finomítójában történt tartályrobbanásokat, valamint a zalaszentgróti malomtüzet. Beszélt arról is, hogy a műszaki mentések száma az elmúlt évben jelentősen lecsökkent 2011-hez képest. Ennek oka az, hogy nem végeztek el korábban "rájuk ragadt" feladatokat; például azon gépjárművek elszállítását a közutakról, melyek nem jelentettek forgalmi akadályt. (Ez az autómentők dolga).

Az igazgató kiemelten szólt új feladatkörükről, az iparbiztonsági hatósági tevékenységük jelentőségéről, mely során a veszélyes anyag előállításával, tárolásával és szállításával foglalkozó üzemeket, valamint a kritikus infrastruktúrákat ellenőrzik, illetve védik. Elmondta, az elmúlt évben meghatározták a veszélyes létesítmények alsó- és felsőküszöb-értékű, valamint alsó küszöb alatti besorolását, továbbá elvégezték a kritikus infrastruktúra-elemek (energiaellátás, ivóvíz-szolgáltatás stb.) beazonosítását. Veszélyes anyag közúti-vasúti szállításának ellenőrzése kapcsán 32 eljárást indítottak, és összesen 9,1 millió forint bírságot szabtak ki. A veszélyes áruk szállításának kontrollja hamarosan légi ellenőrzéssel is bővül Sármellék tekintetében, fűzte hozzá.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK