2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Jéghelyzet a Kis-Balatonon és a Zala folyón

2012. február 09. csütörtök, 08:41
Címkék:

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a kialakult jéghelyzetre tekintettel I. fokú jégvédelmi készültséget rendelt el, mely fokozott figyelőszolgálatot jelent. A jegesedés mértékét a Kis-Balatonon, a Zalán és mellékvízfolyásain is folyamatosan figyelemmel kísérik – áll a szerkesztőségünkhez eljutatott közleményben. Az alábbiakban ezt a felhívást közöljük.

 

Igazgatóságunk működési területéhez tartozó vízgyűjtőkön decemberben és januárban kevés csapadék hullott. A hétvégi nagy havazás nem érte el a térségünket, a működési terület keleti és déli részén alakult csak ki összefüggő hótakaró. Hétfőn már Zala megye nyugati részén is hullott hó. A friss adatok szerint Zala megyében mindenütt 10 cm alatti hóvastagságokat mértek. Az erős szél miatt jellemzőek a hóbuckák.

Január végétől jelentősen lehűlt a levegő. A talaj felsőbb rétegei átfagytak, a vízfolyásokon is napról-napra vastagabb a jég. Vízfolyásainkon alacsony mederteltség, kisvizes állapot a jellemző.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban folytatódik a hideg idő. Számottevő csapadék nem várható, csupán elszórtan lehet kisebb havazás, hózápor. A déli területeken a hétvégén már többfelé havazhat. A jövő hét elején a nappali felmelegedés kis mértékben erősödik, de a jéghelyzetet alakulásában ez még nem lesz érezhető.

Igazgatóságunk a kialakult jéghelyzetre tekintettel I. fokú jégvédelmi készültséget rendelt el, mely fokozott figyelőszolgálatot jelent. A jegesedés mértékét a Kis-Balatonon, a Zalán és mellékvízfolyásain is folyamatosan figyelemmel kísérjük.

Kis-Balaton területe:

– a Kis-Balaton Belvízvédelmi Rendszer szivattyú telepeinél 8-9 cm vastag a jég, a hóvastagság 8-10 cm. Összefüggő a jégtakaró, a vizet teljes szélességben állójég borítja, szabad vízfelszín nem szakítja meg a jégtakarót

– a Kis-Balaton zsilipeinél 12-15 cm vastag a jég, a hóvastagság 5 cm. Jegesedés tapasztalható és hólepel, a tározót teljes szélességben állójég borítja, szabad vízfelszín nem szakítja meg a jégtakarót.

A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer területén levő vízmércék, valamint a zsilipek és stégek környezetében gátőreink kézi erővel folyamatosan törik a jeget. Erre az észlelések folyamatossága, illetve a zsiliptáblák és stégek védelme miatt van szükség.

Majd 10 évvel ezelőtt, 2003. év elején is hasonlóan hideg időjárás volt, -20?C hőmérsékletet is mértek. Akkor is teljesen befagyott a Kis-Balaton, bár a jégtakaró vastagsága nem érte el a mostanit. Arra azonban alkalmas volt, hogy a nádaratást megkezdhessék.

Zala folyó

– Zalaegerszeg térsége ( kaszaházi közúti hídtól az andráshidai közúti hídig) egyelőre jégmentes, a jégképződés nem indult meg

– Andráshidai fenéklépcsőnél a vízfelület 80%-ban lefagyott (a meder ľ szélességében állójég található)

– Zalalövő térségénél is a vízfelület 80%-ban lefagyott (a meder ľ szélességében állójég található)

– Zalaapáti közúti hídjánál az állójég 12 cm vastagságú, hó foltokban található, a folyót teljes szélességben állójég borítja, szabad vízfelszín nem szakítja meg a jégtakarót

– Zalavár-Zalaszabar összekötő útnál parti jegesedés tapasztalható, beljebb 5 cm vastagságú a jég, rajta hólepel. A folyót teljes szélességben állójég borítja, szabad vízfelszín nem szakítja meg a jégtakarót

A vízfolyáson gátőreink fokozott figyelőszolgálatot tartanak, egyéb beavatkozás nem szükséges.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a folyóvizek jegére semmiképpen ne menjenek, mert rendkívül veszélyes! Állóvizeinken is csak a sportolásra kijelölt helyek használhatók biztonsággal!

Nádor István
védelemvezető

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK