2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

IV. Római kori vígasságok

2013. június 14. péntek, 17:18
Címkék:

Nagyon gazdag Balatongyörök nyári eseménynaptára. Már a szezon előtt útjukra indulnak a programok, a lakosság, majd pedig az üdülővendégek szórakoztatására is. Szeretettel várunk mindenkit június utolsó hétvégéjén a festői szépségű Szépkilátón, a 71-es főút mellett, ahol negyedik alkalommal idézzük fel Balatongyörök római-kori emlékeit – invitált Villányi Éva, a helyi művelődési ház vezetője.

bgyorok romai vig

Balatongyörök borútját végigjárva: Nyitott pincék napja

Mint mondta a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő program Balatongyörök és a környék római-kori múltjának megidézésén keresztül a Szépkilátót, Felső-hegyet, Bece-hegyet és azok környezetét is aktívan bekapcsolja a rendezvényhelyszínek közé, és ezáltal hozzájárul a környéken vendéglátással foglalkozó vállalkozók forgalmának élénkítéséhez is. A korábbi évek tapasztalatait felhasználva ezúttal külön-külön napot szentelnek a IV. Római kori vígasságoknak, illetve a Nyitott pincék napja programsorozatnak. Pénteken a közösségi háznál elsősorban a gyermekeknek kínálnak játszóházi és egyéb programokat. A felnőttek a lakomasátorban kapnak gasztronómiai ízelítőt a római kor ételeiből, italaiból és az ehhez kapcsolódó szokásokból.

A római lakomát a zalaszent-mihályi nótakör tagjai kísérik zeneszóval. A gasztronómiai hagyományok felelevenítését Apicius szakácskönyve alapján eredeti receptek felhasználásával célozzák meg. A kétnapos családi program szombaton új erőre kap. A június 29-ei rendezvényhez nyitott pincék borkóstoló túra kapcsolódik, amelyen fesztiválpohár vásárlásával délutántól Dottó kisvonattal és gyalogosan a "római borút" mentén, a györöki pincékbe látogathatnak el az érdeklődők, ahol finom borokkal várják a vendégeket a borosgazdák. Idén délután háromtól este nyolcig folyamatosan, félóránként indul majd a dottós pincejárat.

bgyorok bor

– Lesznek az egész nyarat átívelő rendezvények Balatongyörökön?

– Természetesen. A Jazz Fiesta 2013 V. Nemzetközi Jazz Fesztivál keretében július 4-étől augusztus 22-éig minden csütörtökön este szól majd a jazz és a dixiland muzsika a templom alatti dísztéren. Ez a programsorozat már több éves tradícióval rendelkezik, idén nyáron is neves hazai és külföldi együttesek, formációk – pl. Peet Project, Benoit Martiny Band, Gyárfás trió stb. – lépnek föl Varga Endre ötletadó, fuvolaművész, zenepedagógus koordinálásával. A megvilágított templom melletti romantikus helyszín immár évről-évre tömegével vonzza a törzsközönséget nem csak Balatongyörökről, hanem a környékről és távolabbról is. Számunkra fontos a helybeliek szórakoztatása is, ezért szervezünk Szent Iván-éji civil pikniket június 23-án vasárnap délutántól. Az erdő szélén, a szalonnasütő mellett összegyűlik majd a falu apraja-nagyja, civil közösségek, hogy erősítsük egymásban az összetartozás érzését, hogy még sikeresebb, még eredményesebb szezonnak örvendhessünk. Ezen a varázslatos éjszakán szerepet kapnak majd a tündérek, boszorkányok, valamint a finom ételek és italok is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK