2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

III. fokú készültség a Zala alsó szakaszán

2013. április 02. kedd, 17:23
Címkék:

A Zala vízgyűjtő területén a hajnali órák óta tartó változó intenzitású és állagú (hó, havas eső, eső) csapadék jelei már megmutatkoznak a Zala folyó vízállásán. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság távmérői által szolgáltatott adatok szerint Zalalövőnél a 12.30 órakor még 87 cm vízállás mostanra már 90 centiméterre emelkedett.

zala zalaber1

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ma délután 17.00 órakor elrendelte a III. fokú árvízvédelmi készültséget a Zala folyó alsó szakaszán. A Zalaapáti vízmércénél a Zala folyó vízállása 331 cm – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

(A fotó április 2-án, 16 órakor készült a zalabéri hídnál.)

* * *

A Balatonnál felkészülnek a Sió-zsilip megnyitására

A Balaton vízszintje az esőzések hatására esetenként napi két centimétert is emelkedik, ezért a Közép-dunántúli Vízügyi igazgatóság szakemberei megkezdték a felkészülést a Sió-zsilip megnyitására, amire április végén, májusban lehet számítani - tájékoztatta a vízügyi igazgatóság vezetője kedden az MTI-t.

Csonki István közölte: a Balaton vízszintje kedden 101 centiméter volt, két centimétert emelkedett az előző nap mért, átlagolt adatokhoz képest. Hasonló gyarapodásra a következő napokban is lehet számítani, mivel a tóba vizet szállító Zala folyón újabb árhullám várható, amit a Kis-Balaton nem tud már tárolni. A Balaton vízgyűjtőjének talaja is telített, vagyis további vízelvezetésre nem képes, így ez a csapadék is a tóba érkezik.

Mivel a Balaton vízszintje elérheti a 110 centiméteres szabályozási maximumot, megkezdődtek az előkészületek a Sió-zsilip megnyitására. Ennek részeként folyik a Siófok belterületén megsérült mederszakasz végleges helyreállításának tervezése. Ha előbb lesz szükség a zsilip megnyitására, akkor a már elkészült ideiglenes terv alapján hajtják végre a mederszakasz helyreállítását.

Három évvel ezelőtt - amikor sokáig nem lehetett megnyitni a Sió-zsilipet a tolnai térség árvíz és belvízvédelme miatt - rekordot döntött a Balaton vízszintje, évtizedek óta először érte el a 129 centimétert. Ekkor a Kapos Sióba ömlő árhulláma miatt nem tudták a Balaton többletvízét leengedni a Sión, mert az visszaduzzasztást okozott volna. Ehhez hasonló helyzet idén ismét kialakulhat, így a Balaton mélyen fekvő, délnyugati településeinél fel kell készülni a kiöntések megelőzésére homokzsákokkal és szivattyúkkal - ismertette a szakember.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK