2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Idősotthont alakítanak ki a Pais-iskolában

2012. február 19. vasárnap, 16:38
Címkék:

A Notre Dame Női Kanonok-és Tanítórend egyházi idősellátó szolgálatot alakítana ki az üresen álló zalaegerszegi Pais-iskolában. A városi közgyűlés legutóbbi ülésén tulajdonosi hozzájárulását adta a hasznosításhoz, a fejlesztéshez, ahhoz, hogy a rend TIOP pályázatot nyújtson be a bentlakásos részleg kialakításához. Mint arról már beszámoltunk, az időseket ellátó szolgálat célja, hogy létrejöjjön egy olyan egyedülálló mintaintézmény, amely a szociálisan rászorulók számára teljes körű szolgáltatást biztosít. Így a bentlakásos szolgáltatáson túl az otthoni ápolásban, a házi segítségnyújtásban, a nappali és átmeneti ellátásban is részt vennének.

Egyre több a rászoruló, kevés a férőhely, fontos a méltó környezet

A hazai források mellett külföldi, egyházi forrásokra is számítanak, illetve folyamatosan keresik ezeket a lehetőségeket. Az ütemterv szerint hat blokkra bontva kívánják megvalósítani az eredeti projektet. Ezek egymást követnék, vagy párhuzamosan zajlanának, ahogy a pénzügyi helyzet megengedné. A TIOP pályázat a projekt első blokkjaként szerepel, amely a volt iskola földszinti részét érintené. Itt kerülnek kialakításra a 42 férőhelyes Idősek Otthona. A Notre Dame Rend jelenleg a Mindszenty iskolában működteti a 32 férőhelyes bentlakásos Miasszonyunk Idősek Otthonát, ez kerülne át az új intézményben, ahol még tíz férőhellyel bővülne.

pais

Egyre gyakoribb, hogy iskolából idősotthon lesz

A beruházás további blokkjaiként alakítanák ki a teljes körű idősellátó szolgálatot a főépület felhasználásával, valamint az ingatlan kertjének és környezetének rendbetételével. A második blokkban az épület felső szintjén 26 fős általános idősellátást és 8-12 főre ápolási részleget alakítanának ki. Ennek a megvalósulása 2014-2015 között várható. Ezt követné egy nyugdíjasházi rész létrehozása és szerepel a tervekben egy kápolna kialakítása is. Emellett biztosítani szeretnének nappali ellátást is, és átalakítanák a konyhát úgy, hogy legalább 400 adag étel főzésére alkalmas legyen. A projekt ugyanakkor nem érinti a volt intézményben található tanuszoda és tornaterem épületrészt, ezért az továbbra is iskolai vagy egyéb célokra használható.

Dr. Marx Gyuláné a Zárda utcai Miasszonyunk Idősek Otthona vezetője, a rend képviseletében érdeklődésünkre elmondja: a beruházás első ütemét kizárólag abban az esetben kezdik el, amennyiben a pályázati támogatáson kívül - ez mintegy 118 millió forint - a teljes projekt megvalósításához szükséges összeg, rendelkezésre áll, a teljes beruházás finanszírozását biztosítottnak látják. Folyamatosan egyeztetnek az önkormányzat népjóléti osztályával, mivel felmerült annak lehetősége, hogy ellátási szerződést kössenek majd a leendő fenntartóval, a Notre Dame Renddel. Az önkormányzat által fenntartott 98 férőhelyes idősek otthonába jelenleg 118 a várakozók száma.

- Látjuk, hogy egyre nagyobb igény van az idősellátásra, a magatehetetlen öregek gondozására. Nagyon magas a várakozók száma, akik nem jutnak megfelelő ellátáshoz és ez a családoknak is gondot jelent. Mi olyan méltó környezetet szeretnénk biztosítani az időseknek, ahol otthon érzik magukat, és ahol megkönnyítjük, segítjük életüket az utolsó években, hónapokban - mondja dr. Marx Gyuláné. Hozzáteszi: szeretnék, ha a terveik magas színvonalon valósulna meg. Olyan elhivatott munkatársakat, nővéreket szeretne az otthonba, akik minden pillanatban az időseket és beteg embereket figyelik, és segítik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK