2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Húsvétvasárnapra kiöntöttek a zalai folyók

2013. március 31. vasárnap, 15:52
Címkék:

Március vége van, és a tavasznak nyoma sincs. Havazás, esőzés, majd a kettő együtt havasesőként húsvétvasárnap – a hét időjárási mérlege. Az évszakhoz képest szokatlanul zord időjárás sok kellemetlenséget okoz az embereknek, és még több munkát a védelmi szervezeteknek. Az elmúlt hetek során lehullott nagymennyiségű hó olvadása és az elmúlt napok csapadékos időjárásának együttes hatására Zalában kiönttötek a folyók. 

zalalovo havas

Március végi havazás.... Zalalövő a távolban (Fotó: Inkovics Gábor)

Továbbra is emelkedik a zalai folyók vízszintje – tájékoztatta honlapunkat közleményében a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A Zala és a Mura folyókon az állami védvonalakon I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az önkormányzati védvonalakon a katasztrófavédelem szakemberei által irányított és a helyi polgármesterek által vezetett helyi erők remekül helytállnak, így sehol sem vált a helyzet kritikussá:

- Nemesnép: A Szentgyörgyvölgyi patakon ugyanakkora a víz, mint a február végi áradáskor. A víz az utcákon is folyik, de lakóépületeket szerencsére - köszönhetően a védekezésnek - nem öntött el. Lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség.

- Lenti-Bárszentmihályfa: A településen a reggel megkezdett homokzsákos védekezés befejeződött, s a települést már nem veszélyezteti a víz.

- Kerkakutas: A Cupi patak vízszintje itt már 5 cm-t csökkent, azaz apadás tapasztalható.

- Pórszombat: Itt tovább folyik a védekezés, s az ehhez szükséges homok, homokzsák és a szükséges védekező létszám rendelkezésre áll.

- Szilvágy: Itt is folyik a védekezés, s az ehhez szükséges erők és eszközök itt is biztosítottak.

- Zalabaksa: A folyamatban lévő védekezéshez a szükséges homokzsák, homok és létszám biztosított, de itt egy nagyteljesítményű szivattyú is szükséges, amely már úton van a helyszínre.

- Liszó: Homokzsákos védekezés vette kezdetét mert a Liszói patak is kiöntött, s kettő lakóházat is veszélyeztet.

- Nagykanizsa: Kiskanizsa városrészben a Principális csatorna kiöntött, s lakott településrészt veszélyeztet, ennek okán itt is kezdetét veszi a homokzsákos védekezés.

16:00 Kerkakutason a Cupi patak vízszintje már húsz centimétert csökkent. A korábban Kerkakutason kimentésre szoruló személy visszamehetett lakóházába, mert az ár itt levonult. A Lenti HVB elnöke Drávecz Gyuláné sorra veszi és végig szemlézi a védekezést folytató településeket.

A Lenti Kinizsi utcai védekezési ponton üzembe állt további két nagyteljesítményű szivattyú a belvíz átemelésére, amelyekkel együtt már öt szivattyú dolgozik a helyszínen.

cupi arad

A Cupi-patak, amely kiöntött medréből a Zala megyei Kerkakutason 2013. március 31-én. MTI Fotó: Varga György

A 17 órakor kiadott közlemény:

16:15 A 7538. számú útvonalon (Lovászi környéke) a 27+550 28+350 közötti forgalomlassító korlátozást a közútkezelő megszűntette.

16:30 Kiskanizsa: a Principálison a védekezés folyik, mert folyamatosan emelkedik a vízszint (230 cm jelenleg). A jobb oldali védőtöltésén mintegy tíz helyen van vízátfolyás vagy szivárgás, de ezek lakó épületeket egyelőre nem veszélyeztetnek. A továbbiakban majd ezek megszüntetését végzik homokzsákokkal. Liszón és Magyarszerdahelyen a védekezés egyaránt befejeződött.

16:40 Salomváron is befejeződött már a védekezés, csak figyelés zajlik már. Zalaszentgyörgy után azonban vízátfolyás miatt továbbra is fennáll a 40 km/h-s sebességkorlátozás.

16:45 Zalaegerszeg: A megyeszékhely Apátfa településrészén a Zalavíz Zrt. folytatja a védekezést, ehhez 2 000 db homokzsákot biztosított a katasztrófavédelem. Itt fő cél többek között a település vízellátását biztosító ivóvíz kutak itt található részének védelme.

16:50 Keszthely: az Apát utca térségében folyik még továbbra is a vízszivattyúzás, a lakóházak pincéiből. A lakóházakba szerencsére sehol nem folyt be a víz. Szivattyúzás történik még csapadékvíz elvezető árkokból a vasúti töltés lakott terület felőli oldaláról a Balaton felőli oldalára.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzoltó egységei jelenleg 5 helyszínen végeznek műszaki mentést.

A Zala folyón a vízállása Zalalövőnél mintegy másfél órája 376 cm-en áll, így amennyiben nem esik jelentős csapadék, úgy ezt tetőzés közeli állapotnak tekinthetjük. Zalaegerszegnél lassabb ütemben, de még emelkedik a folyó vízszintje.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK