2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hogyan viselkedjünk az üzleti életben?

2014. február 03. hétfő, 19:09
Címkék:

Európaiságról, hitelességről, megjelenésről, "tanult ember" benyomásról tartott előadást a közelmúltban Görög Ibolya, címzetes főiskolai docens, aki 12 évig töltötte be a Miniszterelnöki Hivatal protokollmunkatársa, illetve főosztályvezetője posztot. Az előadásra a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében került sor, egy határon átnyúló, magyar-horvát projekt zárókonferenciáján. Az üzleti viselkedés alapjait igyekezett felfrissíteni az előadás, mely a korrektségre és az európai normákra épül. Mindezt leginkább mégis egy kínai bölcsesség foglalta össze legvelősebben: "Nem az írott törvényt kell betartani, hanem az íratlanokat".

kezfogas 1

Ápoltság, testbeszéd, kézfogás

Az etikett aprólékosságát talán az ültetési rendek már-már követhetetlen bonyolultsága érzékelteti leginkább. Az előadónak is innét indult a pályafutása, elsőként ezekkel és a ceremóniarendekkel kellett tisztába jönnie, s fejlesztette végül a tudását olyan tökélyre, hogy már évek óta saját protokoll bt-jében tevékenykedik, s az ország első számú szakembereként tartják számon.

Mint mondja, lehet, hogy másfél perc után kiderül valakiről, hogy műveltebb annál, mint első ránézésre gondolnánk, de nem mindig van idő másfél percre, sokkal gyakoribb az első benyomás fontossága. Ezt a megjelenés (öltözködés, hajviselet, ápoltság, testtartás, magatartás, testbeszéd, bemutatkozás, kézfogás) alapozza meg. S talán a legfontosabb az üzleti életben (is) a szemkontaktus, a másikra figyelés, mellyel falakat lehet ledönteni.

Az alapvető tudnivalókon belül is megemlített kiemelten fontos dolgokat, így a tárgyaló asztal milyenségét, mely ideális esetben összeköti a partnereket, s a mellette való elhelyezkedés utal a felek hozzáállására. Éppen ezért fontos a megfelelő szék kiválasztása is, hiszen önkéntelen mozgások jelenhetnek meg például forgó széken ülve, mely megkérdőjelezheti a közléstartalom valódiságát. Az öltözködéssel kapcsolatban elhangzott, az elegancia nem feltétlenül pénzkérdés, de ismerni kell a ruházat összeállítás szabályait, szín, méret, hosszúság, zártság tekintetében.

A mobil telefonok korában nem lehetett szó nélkül hagyni ezek használatát üzleti tárgyalás esetén. Helyesebben inkább ezek használaton kívüliségét, illetve szabályszegés esetén azokat a finom jelzéseket, mellyel a partner tudomására hozhatjuk az etikai vétséget. De hasznos ismeret lehet a visszahívás szabályainak javunkra fordítása A tiszteletlen testhelyzetű tárgyaló partner, vagy illetlen letegezés esetére is tartogatott a hallgatóságnak egyszerű, de hatékony trükköket a két diplomás előadó.

kezfogas 2

Az előadáson többen nyugtázták, az alapokkal tisztában vannak és be is tartják azokat, de mindenkinek volt mit hasznos tudni valóként a tarsolyába tenni. S leginkább az előadást záró Márai Sándor idézetet, mely a terjedő "amerikaiság" ellenében bíztat a saját viselkedéskultúra megőrzésére: "Maradj hűséges a kristályos formákhoz...A műveltséget a köznapok apró reflexei mentik meg".

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK