2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hogyan legyél környezettudatosabb?

2012. június 12. kedd, 17:01
Címkék:

Filmvetítés, előadás, bio- és nyersételek kóstolója várta a zalaegerszegi Csány László Közgazdasági Szakközépiskola diákjait azon a rendezvényen, melyet negyedik programként szerveztek meg a Páterdombi Szakképző Iskola "Iskolai rendezvények az élhető jövőért" projektje keretében. Az intézmény a KEOP 6.1.0/A "A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok" elnevezésű pályázati kiíráson közel 4,7 millió forint támogatást nyert.

 keop csany2

Az élhető jövőért – rendezvény a Csány László Szakközépiskolában

A Páterdombi Szakképző Iskola adta be a pályázatot, melyhez a Tisztaforrás Egyesület írta meg a megvalósítási tanulmányt. Az elmúlt évben a Mindszenty iskola valósított meg hasonló projektet, melynek egyik programját a páterdombi szakképzőben tartották. Nagyon megtetszett nekik, így idén bevállalták, hogy mind az öt rendezvényt megszervezik – idézte fel az előzményeket Czotter Csabáné, a Tisztaforrás Természet- és Környezetvédelmi Egyesület alelnöke.

A pályázati kiírás kötelező tartalmi elemeket írt elő az öt százalék önerőt igénylő, ötmillió forint értékű projektben. Így minden rendezvényen filmvetítés, előadás, csoportfoglalkozások és bioételek kóstolója várta a diákokat. Az előzőhöz képest változás, hogy ebben a projektben fiatalabb korosztály is részt vehetett, mégpedig a Kertvárosi Általános Iskola harmadikasai és negyedikesei. Öröm volt látni, mennyire fogékonyak a kisiskolások a témára. Nagyon sok jó ötlettel álltak elő annak kapcsán, hogy mit gondolnak a fenntartható életmódról – mondta el Czotter Csabáné.

A rendezvényeket minden iskolában egy beszélgetés előzte meg a környezettudatos gondolkodásról: a diákok környezetvédelmi honlapokat tekintettek meg és megmérték ökológiai lábnyomukat. Rajz- és fotópályázatot is hirdettek, melynek első hat helyezettjeit az iskolákban tartott rendezvények alkalmával díjazták.

Csány László Közgazdasági Iskola rendezvénye filmvetítéssel kezdődött. Otthonunk című film nemcsak azt mutatta be, mit művelt az ember a Földdel, a környezettel, hanem megoldásokkal is szolgált, a megújuló energiaforrások felhasználását szorgalmazva.

keop csany1

Csapó Mária, a zalaegerszegi Viruló Kert Baráti Közhasznú Egyesület elnöke és Csillag Ernő kávási biokertész bioételekkel látta vendégül a diákokat, akiknek a nyers (élő) ételek illetve a helyi termékek fogyasztásának jelentőségéről is beszéltek.

Dömötör Katalin környezetmérnök előadásában arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy a mindennapi egyéni cselekedetek is hatással vannak a világra. Így saját életvitelünk során is tehetünk környezetünkért, a fenntartható világért, ha takarékoskodunk az energiával, kevesebbet és főleg helyi terméket vásárolunk, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, és autó helyett busszal közlekedünk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK