2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Helyenként akár félméteres hó is lehet

2012. február 02. csütörtök, 17:21
Címkék:

Péntek déltől erős havazást és szélvihart prognosztizál az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az ország területére; vasárnap estére helyenként akár félméteres is lehet majd a hó. Az OMSZ csütörtök délutáni tájékoztatás szerint egy mediterrán ciklon hatására péntek délelőtt az ország déli részén havazás kezdődik, amely lassan észak, északkelet felé terjeszkedik, majd szombatra virradó éjszaka a Kárpát-medence északnyugati részére is átterjed. Vasárnap délelőttől - nyugatról indulva - kezd majd megszűnni a hóesés.

 

 

havazas-ola3

 

Az OMSZ közleménye szerint vasárnap estére a hó vastagsága a jelenlegi számítások szerint a Dunántúl délkeleti részén és az Alföldön várhatóan 30-50 centiméter között alakul, a legkevesebb, 3-10 centiméternyi hóra északnyugaton lehet számíthat, a főváros térségében pedig 15-25 centis hó várható.

Szombaton a megerősödő északi, északkeleti szél a középső országrész kivételével többfelé okozhat hófúvást, a legerősebb szél a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti országrészben várható (50-70 kilométer/órás) Hófúvásokra még vasárnap is számítani kell, továbbra is főként észak-keleten és a Nyugat-Dunántúlon.

Hétfőn újabb mediterrán ciklon érkezése várható, de már kevesebb hó valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint folytatódik a nagyon hideg idő, legalább tíz napig lényeges enyhülés nem lesz. Pénteken mínusz 5 és mínusz 18 fok között alakul a hőmérséklet, a leghidegebb hétfőn várható. Az előrejelzés szerint mínusz 16 és 21, egyes helyeken mínusz 25 fok is lehet a leghidegebb hőmérséklet.

 

Péterfalvi: szélsőséges időjárás esetén a veszélyben lévők adatai hozzájárulásuk nélkül is kezelhetők

Az állampolgárok életét, testi épségét közvetlenül fenyegető veszély esetén az adatkezelő akkor is kezelheti az érintettek személyes adatait, ha ehhez még nem járultak hozzá, mivel a beleegyezésük beszerzése a körülmények, például a szélsőséges időjárás miatt nem lehetséges - állapította meg Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.

Péterfalvi Attila az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a jelenlegi és az elkövetkező napokban várható rendkívül hideg időjárásra tekintettel szükségessé válhat a fogyasztók személyes adatainak azonnali továbbítása a közüzemi szolgáltatóktól a segítségnyújtásban közreműködő állami- és önkormányzati szervekhez a rászorulók életének és testi épségének megóvásáért.

A hatóság álláspontja szerint a rendkívüli időjárás az adatkezelés szempontjából az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvényben szereplő elháríthatatlan oknak minősül. Ennek alapján a személyes adatok védelméhez fűződő jog érvényesítése nem lehet akadálya az emberi élet, a testi épség és az egészség védelmének, illetve az ezeket fenyegető veszély megelőzésének - olvasható az állásfoglalásban.

A törvénynek megfelelően tehát "adatvédelmi szempontból nem kifogásolható, hogy - sürgős intézkedés keretében - a közüzemi szolgáltatók átadják az illetékes állami és önkormányzati szerveknek azon állampolgárok személyes adatait, akiknél a szolgáltatás véglegesen vagy ideiglenesen nem érhető el, és emiatt veszélynek vannak kitéve" - áll a közleményben.

Péterfalvi Attila mindazonáltal arra figyelmeztet: ez az adatszolgáltatás csak a rendkívüli helyzetre tekintettel teljesíthető, és csak azokra a személyes adatokra terjedhet ki, amelyek a kívánt cél eléréséhez elengedhetetlenek. Továbbá az érintett hozzájárulását be kell szerezni, amint az lehetséges, illetve az adatokat átvevő szerveknek azonnal törölniük kell azokat, amennyiben az adatokra a veszély elhárítása és megelőzése érdekében már nincs szükség.

Szerdán a budapesti VIII. kerületi önkormányzat azt közölte, hogy nyolcszáz józsefvárosi háztartásban nincs gázfűtés; a Fővárosi Gázművek nem szolgáltathatott adatot arról, melyek ezek az ingatlanok, így azonban a kerület - hiába szeretett volna - nem tudott intézkedni az érintettek védelmében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK