2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Háztartási gép nevelőszülőknek

2014. január 13. hétfő, 16:55
Címkék:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság országos akciója keretén belül háztartási gépeket adtak át ma a Megyeházán zalai nevelőszülőknek, áldozatos munkájuk segítése érdekében.

Vigh László, országgyűlési képviselő beszédében megköszönte a Zala megyei nevelőszülők mindennapi áldozatos munkáját. Joó Aranka, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Szociális Intézmények osztályvezetője ünnepélyes megnyitójában elmondta, a 90 fő zalai nevelőszülő közül 24-en igényeltek háztartási gépeket az országos támogatásból. Személyenként átlagosan 72 ezer forint értékben jutottak háztartási gépekhez: hűtőszekrényhez, mosógéphez, mosogatógéphez, porszívóhoz és mikrohullámú sütőhöz.

Az ünnepélyes átadáson a hat gyermeket nevelő Gazdag Péterné nagykanizsai nevelőszülő egy mosógépet, a három gyermeket nevelő zalaegerszegi Gotthárdné Jakabfi Piroska egy hűtőszekrényt és a szintén három gyermeket nevelő Dömötörfy Rozália egy mosogatógépet vehetett át a rendezvényen. A többi gép házhozszállítása folyamatosan zajlik. A nevelőszülők emléklapot is kaptak ebből az alkalomból.

Dr. Halász Gabriella, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója zárta gondolataival az ünnepséget, melyen a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ csoportja népi játékokat mutatott be. Salamon Annamária A csökönyös kiselefánt című mesét, míg Pávé Lajos: Ki van a telefonban? című verset adta elő.

Az országos kezdeményezés háttere

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 89 millió forinttal támogatja a nevelőszülők munkáját. Több mint 1200 nevelőszülő juthat új mosógéphez, hűtőgéphez, porszívóhoz, mikrohullámú sütőhöz. A tárca a fokozott igénybevétel miatt gyorsan elhasználódó háztartási eszközök cseréjével is segíteni kívánja a gyermekek ellátását.

A nevelőszülők igénye alapján, a támogatási összegből háztartási kisgépek cseréjét, pótlását finanszírozzák tekintettel arra, hogy a kis értékű háztartási gépek a fokozott igénybe vétel következtében, igen gyorsan amortizálódnak.

Az előzetes felmérés alapján országosan összesen 1.239 fő nevelőszülő részesül majd a támogatásban. Az akció első ütemében 134 db mosógépet, 47 db hűtőt, 34 db mosogatógépet, 21 db porszívót és 21 db mikrohullámú sütőt osztanak szét. Zala megyében 24 nevelőszülő igényelt mosógépet, mosogatógépet, mikrohullámú sütőt és porszívót. Februártól, a második ütemében több mint ezer új háztartási gépet kapnak nevelőszülők.

Ma Magyarországon mintegy 21500 gyermek és fiatal felnőtt él gyermekvédelmi gondoskodásban, közülük több mint nyolcezren gyermek- és lakásotthonban. A Gyermekvédelmi törvény szerint 2014. január 1-jétől elsődlegessé válik a nevelőcsaládban történő elhelyezés. A jelenleg gyermekotthonban élő, mintegy 2430 fő 12 év alatti gyermek nevelőszülőkhöz történő áthelyezése három év alatt fokozatosan valósul meg, elsőként a 3 év alatti gyermekek családba kerülésével.

Ezt segíti az új, egységes foglalkoztatási jogviszony bevezetése 2014. január 1-jétől a nevelőszülők és a helyettes szülők számára. Ezzel 5750 nevelőszülőnek válik biztosítottá a havi jövedelme és nyugdíjjogosultsága. Közülük jelenleg több mint háromezer nevelőszülő semmilyen foglalkoztatási jogviszonnyal nem rendelkezik. Nekik jelenti a legnagyobb segítséget a kormány intézkedése, amelynek köszönhetően a jövőben ők is foglalkoztatottá válnak és tevékenységük szolgálati időnek minősül, így ezután nyugdíjra lesznek jogosultak. Az intézkedés vonzóbbá teszi a nevelőszülői hivatást, ugyanakkor emeli annak szakmai színvonalát, elismertségét. Az EMMI ezen kívül lehetővé teszi a nevelőszülők térítésmentes képzését.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK