2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hazaszeretet tábor Gébárton

2012. július 17. kedd, 20:32
Címkék:

Jurtákban elszállásolt, többségében Muravidékről érkezett diákok népesítik be az első héten a zalaegerszegi Gébárti tó partján álló gyerektábort, mely az idén nyáron négy alkalommal várja a fiatalokat, s az ősi magyar értékek őrzését és továbbadását szolgálja a szokásos nyári kikapcsolódási programokkal ötvözve. A megnyitón Kövér László, az országgyűlés elnöke és Göncz László, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség parlamenti képviselője is részt vett. Gyógynövényismeret, kézműves foglalkozások, népi hangszer bemutató, rovásírás tanfolyam, íjászat, mandala festés, lovaglás, horgászat szerepel többek között a programban, az immár hetedik éve megrendeznek táborban.

Kövér László, az országgyűlés elnöke is részt vett a megnyitón

tabor-gebart 3

Csondor Csaba a szervező egyesület titkára elmondta, az iskolákból ma hiányzik a hatékony hazaszeretetre nevelés, s a hadkötelezettség megszűnésével szinte el is felejtődik a fogalom. De nemcsak a szív, lélek, áldozatkészség hangsúlyozása hiányzik a mai fiatalok életéből, hanem a népi hagyományok, az évkörhöz kapcsolódó szokások, munkával, vallásos momentumokkal kapcsolatos tevékenységek is. Ezeket szeretnék visszavarázsolni a gyerekek látóterébe, a hazaszeretet táboron keresztül, melyet immár hetedik éve rendeznek meg többségében határon túli magyarok részvételével, teljesen önerőből.

Kövér László házelnök a megnyitó alkalmával történelmi nagyjainkat idézve beszélt a hazaszeretet és nemzeti összetartozás fontosságáról, bíztatva a gyerekeket a magyar értékek megőrzésére, továbbadására.

tabor-gebart 2

Göncz László elmondta, nem elválasztó, hanem összekötő határokat kerestek, amikor muravidéki kezdeményezésre indult az első ilyen jellegű tábor, az Európában egyedülálló magyar kultúra őrzésére. A feladat nem könnyű, de legalkalmasabb helyszín erre egy jurta tábor, mely a honfoglalásnál előbbi kort idézi fel, ahol igazi érték a magyar szó, az ősi életmód.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK