2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Házasságkötés egy éjszakára

2014. június 30. hétfő, 16:39
Címkék:

Szeretnéd kipróbálni milyen érzés igent mondani? A gelsei 7 Ördög Fesztivál és Szent Iván éj rendezvény szervezői alkalmi házasságkötésre bátorítottak ezzel a felhívással az elmúlt hét végén, ami persze nem járt egy életig tartó kötelezettséggel, hiszen a fogadalom csak egy éjszakára szólt.

gelse eskuvo1

7 Ördög Fesztivál és Szent Iván éj Gelsén

Szegedi Ferenc polgármester megnyitójában hangsúlyozta, Gelse önkormányzata és az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület először rendezi meg az év legrövidebb éjszakájának ünnepét. A nyári napfordulóhoz kötődő néphagyományról elmondta, Szent Iván éjjeléhez számos babona, néphiedelem társul. A régiek úgy tartották, ezen az éjszakán szinte minden megtörténhet, kívánságok teljesülhetnek, főként a szerelemben és a bőségben. A rendezvénnyel e hagyományt kívánják feleleveníteni, melyről Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékában úgy ír: "Ébreszd föl a kedv játszi szellemét". A polgármester végül jó szórakozást kívánt a mulatsághoz, ahogy köszöntőjében Ódor László, az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület elnöke is.

gelse eskuvo2

A szervezők igyekeztek felébreszteni a kedv játszi szellemét – többek között – a csoportos kézfogóra való invitálással. Az egy éjszakára szóló házasságkötésre hat pár vállalkozott, akik Kálóczi Irma anyakönyvezető előtt mondták ki a boldogító igent a sportpálya melletti rózsakapunál. Az ifjú házasok csókkal pecsételték meg fogadalmukat, majd egy közös táncot is lejtettek a sörsátorban.

A 7 Ördög Fesztivál és Szent Iván éji rendezvényen folklórtalálkozó szórakoztatta a közönséget, mások mellett fellépett a Kála Néptáncegyüttes, bemutatkoztak a balatonmagyaródi színjátszók, valamint a helyi óvodások. A kirakodóvásár kísérte a programot, melyen a gyerekeket kézműves foglalkozásra és ördögpróbára invitálták. Az utóbbi ahhoz a legendához kötődik, miszerint a török időkben egy apa hét fiával rendre elpáholta a janicsárokat. A 7 Ördög Fesztivállal erre kívánnak emlékezni.

gelse eskuvo3

Helyi termékek kóstolójával grill partira várták a vacsorázni vágyókat, miközben beköszöntött Szent Iván éjjele. A hagyományhoz illően – hogy a Nap győzelmeskedjen a sötétség felett – örömtüzet gyújtottak. Az ünneplőket egy tűzzsonglőr-csapat bemutatója is szórakoztatta, majd a Cairo együttes bálján éjszakába nyúlóan táncolhattak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK