2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Havazás és áradás Zalában

2013. április 03. szerda, 07:14
Címkék:

Zala megye területén a tegnap még váltakozó intenzitású és állagú csapadék mára a hajnali óráktól havazásba fordult, s intenzívebb havazás vette kezdetét. Mindeközben az elmúlt napok csapadékos időjárása újabb árhullámot indított a zalai vízfolyásokon úgy, hogy a Zalán a három nappal ezelőtt kialakult árhullám még le sem vonult teljesen.

arviz-husvet 2

A Zalán levonuló korábbi árhullám már a folyó alsó szakaszánál halad. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság III. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el itt a tegnapi nap folyamán - tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Ma reggel hat órakor Zalaapátinál már 394 centiméteres volt a vízállás, de tegnap déltől már Zalalövőnél (a Zala felső szakaszán) is ma reggelig mérten centiméteres vízszintemelkedéssel újabb árhullám indult a folyón lefelé.

Az áradás mellett a havazás is gondokat okoz a megyénkben. A hajnali óráktól 5-10 cm vastagságú hótakaró hullott Zalában, a főutak latyakosak, a mellékutak hókásásak vagy havasak. A havazást erős - 20-40 km/h sebességű - szél kíséri. Egyelőre lezárt út, vagy útszakasz nincs még a megyében. A kialakult útviszonyok miatt a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére már több olyan segélyhívás is érkezett ami tűzoltói beavatkozást (műszaki mentést) tett szükségessé. Eddig jellemzően elakadt kamionok, illetve árokba csúszott tehergépkocsi mentére volt szükség.

A közlekedőknek télies útviszonyokra kell készülniük, célszerű indulás előtt tájékozódni az utak állapotáról.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK