2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hatvan éves a TIT zalai egyesülete

2013. november 30. szombat, 14:49
Címkék:

Hatvan éves fennállását ünnepelte a TIT Öveges József Ismeretterjesztő és Szakképző Egyesület Zalaegerszegen. A zalai szervezet jogelődje 1953. november 29-én alakult meg közel 300 taggal. Az eltelt hatvan év legnagyobb kihívását az egyesületté való válás jelentette 1990-ben, ettől kezdve önállóan kellett megteremteniük a működés finanszírozását.

tit hatvanev

Valódi értékek az ismeretterjesztésében és szakképzésben

Bánfalvi Péter elnök köszöntőjében azt mondta, akkor felmerült a kérdés: az információáradat közepette vajon szüksége van a ma emberének az egyesület által nyújtott tevékenységre. A válasz: igen. Ezt igazolja a bizonytalan világban eltöltött sikeres huszonhárom esztendő, melynek üzenete, nemcsak a mögöttük álló hatvan évet ünnepelhetik, hanem bátran készülhetnek a jövőre is.

Rózsács Csaba igazgató az alapító tagok akkori gondolatataiból idézett. Ezek egyike így szólt: Az iskolán kívüli ismeretterjesztés szervezete csak állami, hivatali, adminisztratív módszerekkel nem érheti el célját. Ebbe a munkába be kell vonni a tudományos élet, a művészet, a pedagógia legkiválóbb képviselőit, hogy a társadalom- és természettudományi ismereteket közkinccsé tegyék.

Visszaemlékezett dr. Németh József, aki 56 éve tagja már a társulatnak. A Göcseji Múzeum egykori igazgatója felelevenítette a Bugát Pál által 1841-ben alapított Magyar Természettudományi Társulat Zala megyei történetét és fejlődését napjainkig, név szerint megemlítve azokat, akik elnökként és tagként tevékenyen kivették részüket a feladatokban.

Dr. Pálfi Dénes kertészmérnök 1990-től 2005-ig volt elnöke az egyesületnek, melynek 1959-től tagja. A munka és az ismeretterjesztés soron szerzett személyes élményeit osztotta meg a hallgatósággal, kiemelve azt, hogy a szervezeti tagság milyen jelentőséggel bírt életében.

Dr. Ferenczy Sándor háziorvos 1968-tól végzi ismeretterjesztő munkáját az egyesületben. Mint mondta, büszke hosszú előadói múltjára, a szervezetre, a jövő miatt azonban aggódik, folytatják-e a fiatalok a munkát és lesz-e elegendő hallgatóság.

Bánfalvi Péter hozzáfűzte, e tekintetben optimistáknak kell lenniük, mert ez ad erőt. S meg kell megtalálni hallgatóságot ott, ahol van. Az egyesület jelenlegi és jövőbeni működtetésében fontos szerepet játszik a magas színvonalú szakképzés, a TIT által kibocsátott oklevelek valódi értéket képviselnek, mert tudás van mögöttük.

A rendezvényen kitüntetésben részesült a Borsos József vezette megyei munkaügyi központ, valamint Horváth Miklós, Völler Gyula és Ducz Mihály. Külön köszöntötték Tantalics Bélát, aki a kezdetektől fogva, immár hatvan éve végzi ismeretterjesztő tevékenységét az egyesületben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK