2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Határtalan kikapcsolódás Nagykanizsa város napján

2012. május 14. hétfő, 16:55
Címkék:

Ünnepélyes zászlóátadással kezdődött a HSMK színháztermében a Város Napja – Thúry György Históriás Napok alkalmából rendezett ünnepi díszközgyűlés május 11-én, Nagykanizsán. A rendezvényen Gróf Bethlen Istvánnak, a város egykori országgyűlési képviselőjének "Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára" posztumusz kitüntető címet adományoztak. A város napja idén új helyszínen, az Eötvös téren és környékén várta az érdeklődőket számos kulturális és szórakoztató programmal.

kanizsa varosnap1

 Mindent a hazáért és mindent a városért!

– A zászló több mint hét évtized után Gortvay Gábor és Gortvay Erzsébet jóvoltából került haza, melyet annak idején a nagykanizsai és kiskanizsai leventék adományoztak Munkácsnak, amikor az első bécsi döntés után Kárpátalját visszacsatolták az országhoz – idézte fel a történetet köszöntőjében Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere. – A zászlón Mindent a hazáért! felirat áll. Ebben a három szóban benne van múltunk, jelenünk és jövőnk is. Nagykanizsa napján talán ezt kiegészíthetjük annyival, hogy Mindent a hazáért és mindent a városért!

Nehéz időket élünk, de szerencsére van előttünk példa, hiszen hasonlóan nehéz helyzetben gróf Bethlen István egykori miniszterelnökünk megmutatta, hogyan lehet egy meg nem értett, kirabolt, mentálisan mélyre süllyedt országból egy évtized alatt fejlett és virágzó Magyarországot teremteni. Ezért is választottuk példaképül Nagykanizsa volt országgyűlési képviselőjét, és igyekszünk az ő munkásságából, eredményeiből erőt meríteni. Ezért hirdettük meg a Bethlen-évet, amely reményeink szerint, az összefogásra, a közös munkára alapuló építkezés, a megújulás éve lesz Nagykanizsán. Történelmi adósságot törlesztünk tehát azzal, hogy gróf Bethlen Istvánt a város díszpolgárai közé emeljük – hangsúlyozta Cseresnyés Péter.

kanizsa varosnap zaszlo

Cseresnyés Péter polgármester a hazatért zászlóval

A polgármester kitért a városban zajló beruházásokra is. Szépül a belváros, a csatornázással javul az infrastruktúra, a kórházban pedig közel négymilliárdos, soha nem látott fejlesztés kezdődött, amelynek eredményeként egy 21. századi, modern, jól felszerelt gyógyító központ jön létre, amely a térség 100-120 ezer polgárának minőségi ellátását, gyógyulását szolgálja. Ezek mellett számos, az előzőekhez képest kisebb volumenű, de fontos fejlesztés történt és történik – a bölcsődeépítéstől az óvoda-felújításon keresztül a belvárost a Csónakázó-tóval összekötő kerékpárút megépítéséig bezárólag.

– Tesszük a dolgunkat, megyünk előre – még akkor is, ha vannak, akik állandó kétkedők. ... Mert a tenni akarók akarata mindig több és erősebb, mint az ellendrukkereké. Célunk – mindannyiunk célja – nem lehet más, mint hogy Nagykanizsát visszaemeljük az őt megillető rangra és helyre. Hiszen számunkra Nagykanizsa nem csak egy város, egy hely, ahol élünk és dolgozunk. Nagykanizsa a szülőföld, az otthon, az identitás, amelynek sikere közös ügyünk – hangoztatta a polgármester.

Az ünnepi beszéd után az önkormányzati kitüntetéseket adták át. Péntek Imre költő a nagykanizsai kulturális identitás támogatásáért Város Címere emlékplakettet vehetett át. Nagykanizsa Sportjáért címet adományozott az önkormányzat az Aquaprofit Sakk Klubnak, illetve dr. Lubics Szilvia ultramaraton futónak. Nagykanizsa Kultúrájáért kitüntető címet vehetett át Hajdu Sándor, a Városi Vegyeskar karnagya, valamint Szabadi Tibor író, műfordító. Kassai Zoltánné nyugalmazott pedagógust és Durgó László Gábor nyugalmazott középiskolai tanárt Nagykanizsa Oktatásáért díjjal jutalmazták. A közgyűlés Kisebbségekért díjat adományozott a Kanizsa Csillagai Művészeti egyesületnek. Makrai Mártonné nyugalmazott kertészmérnök Nagykanizsa Környezetkultúrájáért címet vehetett át. A Városért kitüntető címet Csizmadia Ferenc nyugalmazott pedagógus és Perger Imre vállalkozó kapta. Díszpolgárnak néhai gróf Bethlen István miniszterelnököt, a város egykori parlamenti képviselőjét választották.

kanizsa varosnap ki

Akik munkájukkal, szorgalmukkal és tehetségükkel hozzájárultak a város fejlődéséhez

A kitüntetettek nevében Csizmadia Ferenc mondott köszöntőt. Ezt követően lovag Valu Sándor I. Nemzetközi Szent György Lovagrend Emlékplakettet nyújtott át Cseresnyés Péternek köszönetképpen az elmúlt évben Beregszászon megrendezett eseményhez nyújtott támogatásért.

A Farkas Ferenc Énekegyüttes hazai és nemzetközi sikereinek elismeréséül Cseresnyés Péter a város nevében oklevelet adott át az együttes vezetőjének, Baráth Yvettnek.

Az ünnepi közgyűlésre a testvérvárosokból – Akkóból, Csáktornyáról, Gleisdorfból, Kazanlakból, Kovásznáról, Magyarkanizsáról és Togliattiból– is érkeztek külföldi delegációk. A színpadon elsőként Togliattiból – a testvérvárosi kapcsolat 15. évfordulója alkalmából Nagykanizsára érkezett – Orosz Lélek Együttes műsorát láthatta az ünneplő közönség. Fellépett továbbá a Cantilena Gyerekkórus, a Vámos Janka Quartet, verset szavalt Baj Bianka, népdalokat énekelt Buvári Réka.

kanizsa varosnap2

Határtalan kikapcsolódás

Nagykanizsa város napja idén új helyszínen, az Eötvös téren és környékén várta az érdeklődőket. Az ünnepi díszközgyűlés előtt a kanizsai képző- és iparművészek munkáiból kiállítás nyílt a HSMK Ősze András Galériájában. A kétévente megrendezett tárlatra ezúttal 24 művész hozta el 64 alkotását. A szervezők először kértek fel művészeti egyetemekre járó hallgatókat, akik a már ismert, befutott alkotókkal mutatkozhattak be. Cseresnyés Péter polgármester ennek kapcsán úgy fogalmazott köszöntőjében, hogy egy ilyen lehetőség is táplálja a városhoz való kötödését fiataljaiknak. Mint mondta, Nagykanizsa mindig is büszke volt művészeti életére, az itt élő, itt alkotó, a városhoz kötődő művészek munkájára. Ez az átfogó tárlat mutatja, milyen gazdag a város képzőművészeti jelene. Egyben arra is enged következtetni, hogy jövője is biztos.

IMG11368

Nagykanizsa város napjának másnapja felvonulással kezdődött. A menet huszárokkal az élen a Teleki utcáról indult a Deák térre, a zászlófelvonás helyszínére. A Város Napja keretében belül a Thúry György Históriás Napok, a Határtalan kapcsolatok és a Testvérvárosok polgárainak találkozója számos kulturális és szórakoztató programmal csalogatta az Eötvös térre a lakosságot. Többen elmondták, hogy nagyon jó döntés volt a helyszínválasztás, a HSMK melletti tér a nagyszínpaddal, valamint az árnyas park a kisszínpaddal, a gyermekligettel, mesesátorral, étkek terével, bor-, sajt-, édesség-, méz- és a kézművesek utcájával. A programokat sikerült úgy összeállítani, hogy mindenki megtalálta a kedvére valót; a vásári standok között hömpölygő sokaság a nagy érdeklődésről árulkodott. A város napja igazi családi találkozóvá kerekedett ki, melyen megannyi játéklehetőség, kalandpark, kutyaiskolai bemutató, íjászat, kisvonat várta a gyerekeket.

kanizsa varosnap3

Jázmin a város babája

A város napi ünnepségek első napján, május 11-én, 10.45 órakor látta meg a napvilágot a Kanizsai Dorottya Kórház szülészetén a kiskanizsai Erdélyi Jázmin, így ő lett a Város Babája.

A 3050 gramm súllyal és 51 centiméter hosszúsággal született kisbaba a család második gyermeke. Bátyja, a 7 éves Kristóf szeptemberben már iskolás lesz. Az édesanya, Erdélyiné Szerdahelyi Anita. A városvezetés nevében virágcsokorral és emléklappal köszöntötte őket a kórházban Cseresnyés Péter polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK