2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hangsúly a kiskorúak védelmén

2014. február 26. szerda, 17:08
Címkék:

Hazánkban minden negyedik gyermeket zaklattak már interneten, derül ki az UNICEF és az EU Kids Online 7–16 éves korosztály körében végzett felméréséből – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amit a bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából rendezett budapesti konferencia kapcsán hívott össze a Zala Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata.

Dr. Novákné dr. Lang Szabina igazgató elmondta, az igazságügyi tárca ebben az évben kiemelten foglakozik az internetes zaklatással. Ezért azt tervezik, hogy a tévés műsorokhoz hasonlóan az internetes tartalmakat is korhatáros karikával látják el, továbbá olyan szűrőprogramok beépítését, ami bizonyos internetes oldalak látogatását lehetetlenné teszi.

A szolgálat igazgatója beszélt arról is, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2011–2013 között gyermekbarát igazságszolgáltatás programot hirdetett meg. Ennek eredményeként az új büntetőtörvénykönyv rendelkezik már arról, hogy szexuális bűncselekmény sértettje 18. életéve betöltése után feljelentést tehet még öt évig. 2013. július elsejét követően már nemcsak a fizikai, hanem a kiskorú érzelmi bántalmazása is bűncselekménynek minősül.

Fontos előrelépés az is, hogy minden megyeszékhelyen létrehoztak úgynevezett gyermekbarát meghallgató szobát, ahol a gyermekekkel koruknak, értelmi, érzelmi fejlettségüknek megfelelően tudnak beszélgetni a szakemberek. Ha tanúként idéznek be egy gyermeket, az eljáró szervek kötelesek korához mérten megfelelő idézést küldeni, ami rajzos elemeket is tartalmazhat.

Az igazgató kérdésre válaszolva elmondta, 2013-ban összesen 975-en fordultak a Zala Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatához. A bűncselekmények többségét idősek sérelmére követték el, a bűntetteknek gyermekáldozatai is voltak. Az idősekkel szemben leggyakoribb bűncselekmény a besurranásos lopás volt. Az elmúlt évben szintén nagy gyakorisággal fordult elő az, hogy az elkövetők az önkormányzat képviselőjének adták ki magukat, kihasználva jóhiszeműségüket, figyelmüket elterelve rabolták ki az időseket. A gyermekek elleni bűncselekmények többsége is lopás volt, vagy az iskolában tulajdonították el értékeiket, vagy a szülőktől loptál el a táskákat, pénztárcákat, melyekben a gyermekek iratai is bent voltak. A családon belüli erőszaknak nemcsak közvetlen, de közvetett sértettjei is voltak. A gyermekek lelki, érzelmi bántalmazást szenvedtek el, miután szemtanúi voltak az anya elleni támadásnak.

A Zala Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata jogi tanácsadást és azonnali pénzügyi segélyt nyújt a bűncselekmények áldozatainak, más hatósági és civil szervezetekkel együtt segít a trauma leküzdésében is. Az azonnali pénzügyi segély nem kártérítés, tehát nem a teljes kárt térítik meg, hanem a kialakult krízishelyzeten igyekeznek enyhíteni. Célja, hogy a sértett legalapvetőbb szükségleteit (lakhatás, ruházkodás, élelmezés, utazás, gyógyszer, orvosi ellátás stb.) fedezni tudja.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK