2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Halis István 160 éve született

2015. január 04. vasárnap, 17:21
Címkék:

Születésének 160. évfordulója alkalmából Halis István helytörténész, várospolitikus, író teljes életművét bemutatják - mondta el a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatója az MTI-nek.

Jubileumi év Nagykanizsán

.

Czupi Gyula kifejtette, hogy az 1855. augusztus 21-én Nagykanizsán született Halis István írásait, sokoldalú munkásságát elektronikus úton teszik közzé, könyvbemutatókat tartanak, nyár végére pedig ünnepi megemlékezést szerveznek.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy a jubileumi évben a könyvtár- és múzeumalapító sokrétű munkásságára szeretnék ráirányítani a figyelmet, de a programok összeállításában bíznak a nagykanizsaiak közreműködésében is. Emlékeztetett, hogy a könyvtár a másfél évtizeddel ezelőtti közvélemény-kutatás nyomán, a városlakók javaslatára vette fel a helytörténész-író nevét.

Halis István életműve szorosan kötődik Nagykanizsa történetéhez. Jogászi diplomája megszerzése után visszatért szülővárásába és 1927-ben bekövetkezett haláláig a dél-zalai város szolgálatában tevékenykedett. Vezető tisztségeket töltött be, városi tanácsos, polgármester-helyettes volt. A 20. század elején a könyvtárat vezette, alapítója volt a múzeumnak, a gyűjtemény első darabjai a hivatali szobájában kaptak helyet.

Szerzőként regényeket, színműveket, elbeszéléseket jegyzett, Zala megyéhez kötődő történeteket, újságcikkeket publikált. Műveiben megjelenik a dunántúli táj, az ott élő emberek, bemutatja a dél-zalai város jellegzetes figuráit. Egyik legkedveltebb műve, az anekdotázó Szines mozaik Nagy-Kanizsa történetéből című kiadvány 1893-ban jelent meg. Az első világháború idején szerkesztője, szerzője volt saját pénzéből indított újságnak - ismertette Czupi Gyula.

Hozzátette: Nagykanizsa városa Halis István tiszteletére bronzemléktáblát készíttetett. Miután a szülőházát lebontották, az emléktábla a könyvtárba került, a jubileumi évben viszont szeretnék a táblát méltó helyen elhelyezni.

Az igazgató elmondta, hogy Nagykanizsa múltját, történetét bemutató elektronikus gyűjtemény januártól csaknem duplájára, 1800 oldalra bővült. A holmi.nagykar.hu internetes honlap utcánként, épületenként meséli el a város történetét, így a könyvszerű, képekkel illusztrált portálon az olvasók az adatokat, személyeket helyhez is tudják kötni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK