2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Halálos motoros balesetek a kapornaki tetőn

2013. október 01. kedd, 09:22
Címkék:

Két hét különbséggel két motoros is halásos balesetet szenvedett a szalagkorlátnak ütközve a 76-os főút nagykapornaki tetőszakaszán Zalaegerszeg felé haladva. Az itt előforduló közúti balesetek gyakorisága és hasonlósága miatt az érintett hatóságok közlekedés biztonságát javító intézkedésekről egyeztettek a kormányhivatalban, majd megtekintették a helyszínt.

motoroshalal2

Javítani kívánják a 76-os főút biztonságát ezen a szakaszon

Rigó Csaba, Zala megyei kormánymegbízott elmondta, a még hivatalosan át nem adott, felújított úton a szombaton történt második halálos motoros baleset miatt koordinációs értekezletet hívott össze, melyen a rendőrség, a közútkezelő, a közlekedési felügyelőség, a katasztrófavédelem szakemberei mellett a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a kivitelező Colas Zrt. munkatársai vettek részt.

Megállapodtak abban, hogy október 16-án figyelemfelkeltő baleset-megelőzési rendezvényt tartanak a helyszínen a megyei rendőr-főkapitányság szervezésében. A kivitelező cég vállalta, hogy addigra a kanyar mindkét iránya felől balesetveszélyre figyelmeztető, úgynevezett sokkoló táblákat rak ki. Emellett október közepéig megvizsgálják annak lehetőségét, hova helyezzenek ki hálót az út menti szalagkorlátra, mellyel a halálos sérülések kockázata nagyban csökkenthető a motoros kicsúszásos baleseteknél. (Ilyen gumiborítású, ütéscsökkentő hálóval vannak felszerelve a korlátok Ausztriában.) Továbbá forgalmat figyelő kamerák kihelyezését is tervezik kifejezetten baleset-megelőzés céljával.

motoroshalal1

Fülöp Valter rendőr-főkapitány elmondta, az elsődleges vélemények szerint a mindkét esetben konvojban közlekedő túramotorosok nem haladtak nagy sebességgel. Az út száraz volt és zúzalékmentes, az idő pedig napsütéses. Féknyom nem volt, így csak a szakértői vélemények után tudják pontosabban meghatározni a kisodródás okát. A rendőr-főkapitány felidézte, hogy júniusban hasonló körülmények között történt motoros baleset, mely során az utas szenvedett el súlyos sérülést.

A nagykapornaki tetőn lévő kanyarban szeptember 15-én egy 43 éves szigetszentmiklósi férfi, szeptember 28-án pedig egy 56 éves soproni férfi lelte halálát a szalagkorlátnak ütközve, centiméterre pontosan ugyanazon a helyen, ugyanazon időjárási és közlekedési körülmények között.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK