2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hagyományőrzés humorral, jókedvvel

2015. július 12. vasárnap, 14:16
Címkék:

Bár a szokottnál kevesebben arattak a Göcseji Aratónapokon Nován, a hangulatra, a jókedvre nem lehetett panasz. A hétvégén 27. alkalommal megrendezett kézikaszás arató- és cséphadarós cséplőversenyen indulók a bőség asztalát terítették meg aratási ételekből a munka végeztével a kepe tövében.

 nova arat

A Göcseji Aratónapokon Nován

Lendvai Jenőné polgármester a szombat délelőtt tartott aratóversenyen elmondta, a település önkormányzata önállóan szervezte meg a rendezvényt, ahogy az elmúlt években is. A meghívásnak idén kevesebben – hat nagybanda és hat kisbanda – tett eleget, mégpedig töretlen lelkesedéssel.

gellenhaza net

A gellénházi Búzavirág nagybanda és Galagonya kisbanda (képünkön) a kezdetektől fogva részese a versenynek. A Galagonya Citerazenekar gyermekeinek szülei, valamint a Vajda József Népdalkör tagjai alkotják a csapatokat, mondta el vezetőjük, Kulcsárné Csejtei Marianna, akit a közelmúltban az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíjával tüntettek ki. Akármilyen nehéz és fárasztó munka volt az aratás régen, a tréfálkozást akkor sem hagyták alább. "Aki tud kaszálni, az tud menyecskézni is" – példálózott Radics Tamás, aki nagybátyjától hallotta még ezt a mondást.

Az alibánfai nagybanda meg is fejelte ezt azzal, hogy "a kaszásnak illett megdönteni a marokszedőt az aratás végén a kepe tövében". A viccelődést félre téve igenis komolyan gondolják az aratóversenyen való részvételt, amiről Gál Józsefné azt mondta, a hagyományőrzés mellett közösségkovácsoló ereje is van a rendezvénynek, ezért jönnek szívesen. Már előtte egy héttel készülnek, hiszen az aratási menüsort össze kell állítani. Előző este próbaaratást tartottak, hogy a régi eszközök használatát jól begyakorolják.

alibanfa net

Hogyan arattak régen? Blaskovics László polgármester elmesélte, a vizes búzát nem lehetett vágni, ezért reggel megvárták, míg a harmat felszárad. Este hatig arattak, utána kötözték a kévét, összehordták a kepét. Ebbe a munkába a gyerekeket is bevonták. Mint mondta, őt is, amiért nagyon haragudott, mert szúrt, bökött a búza. Közben, akinek háziállata volt, elment etetni. Persze pihentek is, egy és három óra között szunyókáltak egy kicsit, hogy erejük kitartson sötétedésig, a munka végeztéig. Régen gazos volt a búza, ami tömörítést adott az aljának, így sokkal szebb rendet lehetett vágni. Most, a gyomkezelt búza a kombájnnak van kitalálva, nincs benne egy fűszál sem, ezért kézi kaszával nehéz vágni.

A Göcseji Aratónapok három napon át kínált sokféle programot az érdeklődőknek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK