2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gyorsabb és biztonságosabb mentés

2014. május 08. csütörtök, 15:26
Címkék:

Megérkezett Zalaegerszegre a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány által vásárolt mentőautó. A csúcstechnológiával felszerelt gépjármű a megyeszékhelyi koraszülöttmentő-centrumnál teljesít szolgálatot, melynek munkatársai fontos és nagy felelősséggel járó feladatot látnak el nap mint nap.

koraszulott mentok

Új, csúcstechnológiával felszerelt mentőautót kapott a koraszülöttmentő-centrum

Dr. Gárdos László, az alapítvány kuratóriumi elnöke, a zalaegerszegi megyei kórház gyermekosztályának főorvosa sajtótájékoztatón elmondta, mintegy négy éves pénzgyűjtő munkának eredménye az új mentőautók beszerzése, melyből egy Zalaegerszegre, míg a másik Nyíregyházára került. A 74 millió forintos összköltséget hazai cégek adományaiból és a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásaiból teremtették elő.

A hazánkban és külföldön is ritkaságnak számító csúcstechnológiás mentőautóban egy modern szállítóinkubátor, egy non invazív (kíméletes, gyengéd) lélegeztetésre is alkalmas lélegeztetőgép valamint egy egyedileg kifejlesztett, fűthető újraélesztő-asztal is helyet kapott.

koraszulott mentok1

A főorvos kérdésre válaszolva elmondta, az ország nyolc koraszülöttmentő-centruma évente négy-ötezer, míg a zalaegerszegi 150–200 súlyos vagy életveszélyes állapotú koraszülött mentésében vesz részt. Ezek többsége kórházból kórházba történik, vagyis a kicsiket olyan kórházba szállítják, ahol van koraszülött intenzív osztály. Az otthonszülés ritka, de ez is előfordul.

Magyarországon minden 11. gyermek koraszülöttként jön a világra. Az ezeknél az újszülötteknél az első órákban kapott megfelelő ellátás nagyon fontos, főleg az 1500 grammnál kisebb súllyal születetteknél A szakszerű mentés kiemelt jelentőségét többek között azért is fontos hangsúlyozni, mert az időben érkező segítségnek köszönhetően a legtöbb koraszülött gyermek később utoléri fejlődésben nem koraszülött társait, és teljes értékű életet élhet.

Az új mentőautóval leváltják a tízéves régit, mellyel sok műszaki probléma volt.

koraszulott mentok2

Jámbori Sándor gépkocsivezető, az új mentőautó műszaki vezetője érdeklődésünkre elmondta, a hat hengeres, 190 lóerős, hét fokozatú automataváltóval felszerelt gépjármű biztonságosan vezethető, egyenletes haladási sebességgel. A kamionok illetve az időjárás okozta erős oldalszéltől, légterelő védi. A régi mentőautó nagyon megszenvedte a zalai dombokat, és rossz útviszonyoknál egyáltalán nem volt biztonságos a vezetése.

A zalaegerszegi koraszülöttmentő-centrum az év minden napján 24 órában végzi az idő előtt érkezett, súlyos állapotú kicsik mentését Zala és Vas megyében, valamint Somogy északnyugati részén.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK