2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gyökereiből újul Gyenesdiás

2013. október 19. szombat, 15:46
Címkék:

Helyesek voltak-e a település vezetésének turizmusfejlesztéssel, az idegenforgalom irányításával kapcsolatos korábbi döntései?" - kérdeztük Gál Lajos gyenesdiási polgármestert, aki szerint, több más mellett, az egyik legnagyobb visszaigazolás: a Zala megye által nemrégiben adományozott kitüntetés.

gyenes vagta 5

Gyümölcshozó gyarapodás

A zalavári Várszigeten, a Történelmi Emlékparkban az ősz elején tartott ünnepi ülést a Zala Megyei Önkormányzat, ahol a megye kitüntetéseit adták át az arra érdemeseknek. Gyenesdiás Nagyközség részére Zala megye és a Balaton-part turizmusának népszerűsítéséért, az igényes természet- és családközpontú fejlesztésekért, a rangos ""Zala Turizmusáért Díjat" adományozták.

– A falu több mint egy évszázada építi turizmusát, tiszteletben tartva hegyközségi múltját és az ősök hagyományait. Rendületlenül ápolja és támogatja a helyi kulturális értékek fennmaradását. A díjjal elismerték, hogy a rendszerváltozást követő időszaktól mostanáig sikerült kiépíteni, majd már-már tökéletessé fejleszteni a vendégfogadás rendszerét, a vendégfogadás tradícióit. Egy évszázada még jobbára az élet kényszerítette ki, hogy kialakuljon a falu lakóinak a turizmus rendszerébe vetett hite, hogy elődeink a Balaton szépségét a maga valóságában megmutassák.

község az önkormányzatiságot kiépítve később, a mindenkori civil és vállalkozói közösségeket becsülte meg azzal, hogy a minőségi turizmus szervezésével kapcsolatos jogosítványokat osztott ki. A varázsos vonzerő az után visszajáró vendégeket hozott úgy, hogy a település nem csak a Balatont tudta bemutatni, hanem az együttgondolkozó összefogással a vendégvonzó tradícióit és értékeit is. Ezen erények lettek vonzóvá azután minden szezonban, majd a főidényen kívül is.

Gyenesdiás a közösségépítésben és a kistérségi együttműködésben, a szomszéd településekkel való kooperációban találta meg az erőt, ami folyamatosan a sikereket kínálta. Az elmúlt másfél évtized is a turizmus irányításának eredményességét igazolta vissza, mert megbíztunk a helyben élők bölcs akaratában, a közvetetten, vagy közvetlenül az idegenforgalomból élők józan helyzetfölismerésében. A jövő kihívásaira adott válaszokat az óta is közösen fogalmazzuk meg és nem felülről jövő direktívákkal.

– Mi minden kellett a sikeres szezonhoz?

– A tiszta és gondozott lakókörnyezet mára mindenhol alapnak számít, amit a közterületek ápoltsága tesz teljessé. Az alulról történő, szisztematikus építkezés gyümölcseit a mostani szezon zárását követően is leszüretelhettük, mert a sokoldalú családbarát kínálat és közösség a szezon megalkotójaként ismét kitűnően szerepelt. A rendezvények szervezésekor igyekeztünk nem csak hagyománytiszteletből és vendégbarátságból jelesre vizsgázni, hanem ügyelünk a sokarcúság megtartására. A Nemzeti Vágta Festetics előfutama a lovas turizmust; a Keszegfesztivál és a piac, a hal- és gasztro-kulturát; a szüreti felvonulás és a helyi búcsúk a bor-, népdal- és néptánc kultúrát erősítetik.

Bemutattuk a történelmi örökségünkre épített avar kultúra értékeit, a Darnay Bormúzeum és Szőlészeti Bemutatóudvar, pedig a borkultúra tradícióiból szemléz. A jövő nemzedéke számára, a "honismerettel a honszeretethez" – Dornyai gondolat jegyében adjuk át az örökséget. Az önkormányzat és a község családbarát jellegét színes, a vállalkozóktól, civilektől, esetleg diákoktól (gyerek képviselő-testület) vett ötletekkel igyekszünk erősíteni. Az eredményes főidény bizonyítékai pedig magukért beszélnek. Strandjainkon idén is összesen 157 ezer vendég fordult meg. A Diási Játékstrandunk immár harmadszorra nyerte el a "Balaton legjobb strandja" címet. Sok olyan kisebb-nagyobb díjat is kaptunk, ami a munka elismerését jelenti. Megérett az idő, hogy időt, energiát tudjunk áldozni a testvér-települési (Gaal és Csíkszenttamási) kapcsolataink dinamizálására. Tisztán a hagyományokra épített, egyszerű, mégis nagyon emberközeli kötelék alakult ki mindkét partnerünkkel.

gyene gyermek net

– Milyen fejlesztések, beruházások vannak napirenden?

– Gyenesdiás állandó lakóinak száma lassan eléri a 4100-at, ezért kell folyamatosan újabb és újabb területeket közművesíteni az itt élők közreműködésével. Örömmel konstatáltuk, hogy a felnőtt orvosi praxis megosztása jól vizsgázott, melyre dr. Vajda Gábor háziorvosnál összegyűlt magas taj-kártyaszám miatt került sort, hogy a minőségi betegellátás rendszere ne sérüljön. Az egészségházunkat később éppen ezért felnőtt háziorvosi rendelővé kell majd alakítanunk; és egy új, a bölcsőde alatti téren felépülő létesítményben, pályázati segítséggel kívánunk megoldást találni egy korszerű gyermekorvosi és fogászati rendelés végleges, optimális, teljesen akadálymentesített elhelyezésére. A kijelölt helyszín a parkolás szempontjából is ideálisnak tűnik.

Minden évszakban élhető lakókörnyezet megteremtésével épül-szépül a nagyközség és lesz mindinkább feltárt a településszerkezete. Az önkormányzat számára idén is fontos volt az utak rendbetétele, az intézmények működőképességének fenntartása. Jelenleg alakul a tervszintű elképzelése a parti sétány ügyének és pályázati beadhatóságának. Megszereztük az érvényes építési engedélyét a többfunkciós, régóta vágyott sportcsarnokunknak, amelyik legelébb a foci és röplabda iránt elkötelezetteket szolgálja ki, de számos települési nagyrendezvény helyszíneként is számítunk a csarnokra.

A nyáron felavatott sportöltöző használatbavételi engedélyével is rendelkezünk, így a további pályázati források lehívása előtt is szabaddá vált az út. Az Faludi-síkon elvégzendő Látogatóközpont fejlesztésekkel, a Keszthelyi-hegység hamarosan bázisa lesz a környékre érkező bakancsos turistáknak és kerékpárosoknak. Segítjük a Bakonyerdő Zrt. központi projektelemének mielőbbi, jövő augusztusra tervezett megvalósulását. Az érdemi beruházás jogerős építési engedéllyel továbbá a közbeszerzési eljárás kiírásával elkezdődött. Egy ökoturisztikai központ jön így létre Gyenesdiás nyugati szélén, amely egyszerre kiállító- és rendezvénytér, valamint hátizsákos, lovas és kerékpáros túrák kiindulópontja. A környék kilátóinak modernizálása már megkezdődött és a tornapálya rendbetételére sem kell sokat várni és jövő év áprilisáig átadják az összes szabadtéri létesítményt.

– Mire készülnek a közeljövőben?

– Még az ősszel bemutatjuk a Gyenesdiás Nagyközség Monográfia sorozatába hatodikként és hetedikként illeszkedő köteteket, amelyek több éves kutatómunka után látnak napvilágot. Az egyik vallástörténeti vonatkozású, a másik az 50 éves Csider–völgyi lőtérnek állít emléket. Tisztelettel adózunk a magyar, Európa- és világbajnokok előtt, akiket a gyenesi erdő aljában lévő lőtér mesterei neveltek ki, de az október 23-ai nemzeti ünnepünkhöz kötötten díszpolgári és kitüntető címek adományozásával kívánjuk elismerni a településért végzett áldozatos munkát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK