2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gyenesdiás győzelemre gyúr

2014. február 24. hétfő, 13:10
Címkék:

Gál Lajos 20 éve tevékenykedik az önkormányzatiság kötelékében, kezdetben 12 évig választott képviselőként, majd 8 éve polgármesterként végzi a rá szabott feladatokat. Mint megerősítette: Gyenesdiáson nemcsak a költségvetési egyensúlyt sikerült megtartani, de hitel nélküli, takarékos gazdálkodás mellett, a jó nyárnak és az egyre javuló adózási morálnak köszönhetően, megtakarítás is keletkezett.

Gyenesdias legi1

– Mindig is: addig nyújtózkodtunk, ameddig a takarónk ért. A tapasztalatok is azt mutatják, az efféle gondolkodás hosszútávon meghozza gyümölcsét! Az előző év gazdálkodását, azonban a fejlesztések és felújítások is fémjelzik, valamint olyan partner intézmények és cégek bíztató megjelenése, melyek itt kívánnak a jövőben fejleszteni, beruházni. A konszenzusra, a kiszámíthatóságra és a megbízhatóságra épülő politika a jövőben is folytatódhat településünkön. Együttműködő és fejlesztő gondolkodású képviselő-testület mellett, én magamban erőt és kitartást érzek feladataim ellátásához és folytatásához!

– Sok minden megváltozott két évtized alatt az önkormányzatok világában...

– Valóban. Tíz éve jelentek meg az első EU-támogatások, hiszen ekkor lettünk tagjai az Európai Uniónak és egyre inkább nyomon követhető, hogy a jól működő európai és magyar településeknek – bárhol is vannak – akaratukat érvényesítve sikeresen kell kiállniuk magukért. Ma leginkább menedzserszemléletű vezetéspolitikára van szükség ahhoz, hogy eredményeket tudjunk produkálni. A mindennapi hivatali feladatok mostanra élesen elváltak a településfejlesztési, portfolió-kínálati és pályázati feladatoktól. A nagy felelősséggel lebonyolított pályázatoknak köszönhetően 2009–2012 között Gye-nesdiásnak egymilliárd forint fölötti volt a költségvetési előirányzata. Az elmúlt 7 éves uniós tervezési ciklus során: önkormányzati, civil és vállalkozói pályázatok útján, az NFÜ-n keresztül pedig több mint kétmilliárd forintot sikerült lehívni.

gyenes gal net– Milyen gyarapodás indult meg a nagyközségben?

– A környezet- és természetvédelemi kérdések szem előtt tartásával járdák és játszóterek épültek, részben csapadékvíz-elvezetéssel együtt, utak újultak meg közel 10 km hosszon, de az iskolánk, óvodánk és könyvtárunk is kibővülhetett. Új bölcsőde is épült a településen, de a strandok is minden évben tematikus fejlesztésben részesültek. Templomainkon kívül megújult a Pásztorház, a Darnay-pince és a diási emlékparkunk. Piac épült községünkben és új szórakoztató tér, de az iparterületen is szép fejlődés mutatkozik a vállalkozók jóvoltából.

A 71-es közlekedési út feltételei is javultak, valamint a közlekedésbiztonság és a bűnmegelőzés is. Az új turisztikai iroda szintén megépülhetett, valamint megújultak vasúti peronjaink, buszváróink, de kerékpártárolók is épülhettek intézményeink körül. Felfűzhettük egy turisztikai csokorba településünk kulturális és helytörténeti gyöngyszemeit, és közel 30 civil szervezetünk révén folyamatosak a foglalkozások és az odafigyelés mindegyik fejlesztés mentén.

– Milyen bevételekből gazdálkodtak?

– Büszkén mondhatom, hogy 2013-ban a nagyközség iparűzési adó bevétele tendenciózusan ismét meghaladta a tervezettet, ami leginkább a helyi vállalkozók érdeme, munkahelyet teremtve, tartva és bevételeket generálva. Van mire támaszkodni, hiszen már 520 felett van a gyenesdiási vállalkozások száma! A munkanélküliségi ráta a településen az utolsó adatok szerint is 3 százalék alatti, ami a megyei és az országos átlag negyede. De az önkormányzat is nagy közfoglalkoztató, hiszen közel 30 főt sikerült 2013-ban is foglalkoztatni vízügyi, MÁV, erdészeti és települési karbantartó munkakörben.

– A gyenesdiási önkormányzat évindító vállalkozói pohárköszöntőre várta mindazokat, akik segítették a község fejlődését.

– Jelentős adófizető vállalkozóinkat és a projektjeinket segítők kiemelten fontos körét hívtuk meg, hiszen Gyenesdiás nagyon büszke vállalkozóira és mindazokra a befektetőkre, partnerekre, akik településünk adófizetőiként, munkahelyteremtőiként nagyon sokat tesznek a mindennapokban. Fontos a vállalkozói kör tájékoztatása, erősítése, helyzetbe hozatala, folyamatos részvétele a döntésismertetések során, valamint a jó kapcsolat tartása a civil szektor képviselőivel.

– Gyenesdiás "elegáns nagyközségként" sok eredményt tudott felmutatni 2013-ban is.

– Az önerős és pályázati fejlesztések közel 70 millió Ft értékben segítették az elmúlt esztendőt: hiszen jutott infrastruktúra fejlesztésére (aszfaltozásra, új utak kialakítására), új sportöltöző épült és megvalósult a Zöld Balaton kampány, de megújult a Községháza bejárata és környezete is. A település vonzereje természetesen sokban köszönhető az itt élő vállalkozók és civilek együttes munkájának, turisztikai szakembereink és munkatársaink állhatatosságának.

– Milyen fejlesztéseket terveznek?

– Pályázatokkal és önerőből idén is több mint 100 millió forintos beruházások és fejlesztések előtt állunk; a diási játék-strandon új strandi beléptető rendszert és új kapuzatot kívánunk kiépíteni. További sátorbővítést tervezünk a Kárpáti-korzó rendezvénytéren. Az új gyenesdiási sportöltöző tetőterét is szeretnénk kiépíteni. További közvilágítási LED lámpákat szeretnénk felszerelni a közterületeken. Támogatással, civilek bevonásával nyert az iskolai műfüves pálya kiépítésének pályázata. A Darnay-udvaron lévő szőlészeti, borászati bemutató pajta épület II. ütemű fejlesztését is megvalósítjuk elnyert vidékfejlesztési támogatással.

Térköves sétányokkal, parkosítással továbbfejlesztjük a Kárpáti korzót. Községgazdálkodáshoz korszerű traktort szerzünk be. Egy komoly köztérfigyelő kamerarendszer kiépítésével pedig a település közbiztonságát szeretnénk javítani. A focipálya öntözőrendszerének elkészítése és egy kistraktor beszerzése már folyamatban van. Az Iskola utca csatornázását és elő-közművesítését is végre kívánjuk hajtani. A Nemzeti Vágta és más nagyrendezvények lebonyolításában pályázati forrásokra támaszkodunk. A települési sportcsarnok megépítésére pályázunk, hisz már ugrásra készen állunk engedélyes terveinkkel. Új helyre költöztetnénk a gyermekorvosi rendelőt és a fogászatot, valamint a községgazdálkodás műhelyét. Támogatjuk az egészség-, lovas- és sportturizmust fejlesztő befektetési elképzelések megvalósítását ugyanúgy, mint a húsvétkor nyíló megújult Wellness Hotel Katalin fejlesztést és a Bakonyerdő "Természet Háza"beruházást.

– Miben reménykednek 2014-ben?

– Egy sikeres esztendő után egy új, reményteli esztendő és tervezési év indult el idén. Gyenesdiásnak eddig is, és ezután is lesznek komoly és nagy fejlesztési elképzelései, tervei; hiszen már hét éve, ötnyelvű befektetői és vállalkozói portfolióval is rendelkezünk. A nagy változások, átalakítások éve lezárult 2013-ban: településünkön és környékünkön egyaránt. Új finanszírozási struktúra került bevezetésre és az önkormányzati intézményrendszerek átalakulása fejeződött be sikeresen az elmúlt esztendőben, és településünk – úgy érzem – ebben is jól vizsgázott, segítve az átalakulás folyamatát.

Mindenben segítettük megyei és járási kormányhivatalok kéréseit, ajánlásait. 4037 fővel, így ma Gyenesdiás, önálló Polgármesteri Hivatallal és egyre bővülő intézménykihasználtsággal rendelkezik. A fiatalodó lakosság mellett bátor a gyerekvállalási kedv – köszönhető a kormányzati intézkedéseknek – és az igazán közösségi, jó minőségű életvitel feltételei is mind megvannak településünkön. Gyerekeinket támogatjuk, öregjeinket megbecsüljük.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK