2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gyenesdiás gyarapszik

2014. december 23. kedd, 08:00
Címkék:

Lassan hátrahagyjuk az idei évet és bizakodással, reménykedéssel, derűlátással várjuk az egészséges fejlődést hozó új esztendőt. Legfőbb célom, hogy a család-, vállalkozó- és polgárbarát Gyenesdiás gazdaságilag is megalapozott, hosszútávon fenntartható fejlődési pályán maradjon.

.

pokaszepetk nagy

.

zalaapati netre nagy

.

 .

gyenes advent

Ünnepi készülődés

Vallom, hogy a turizmusba vetett hitünket megőrizve, a feladatok ellátását egy helyes értékrendet őrző és követő képviselő-testület segítségével, menedzser típusú szemlélettel és irányításelosztással lehet és érdemes csak végezni. A racionális költségvetés kimunkálása, a túlköltekezés nélküli pénzügyi egyensúly megtartása mindennél előbbre való. A legfontosabbnak továbbra is azt látom, hogy figyeljünk egymásra, erősítsük meg a tevékeny és élő helyi civil közösségeket továbbá a tisztes vállalkozóinkat – foglalta össze Gál Lajos, a polgármesteri tisztséget harmadik ciklusban is elnyert településvezető, akit arra kértünk, ossza meg velünk a nagyközség fejlesztési terveit.

– A közigazgatási átszervezéseknek köszönhetően, a keszthelyi kistérség települései a jövőben még inkább rákényszerülnek az együttműködésre, a toleranciára. A megyei kormányhivatal döntését elfogadva, 2015-től, a Vállussal közös önkormányzati hivatal kialakítása jelentős többletfeladatokat ró ránk, de úgy vélem, hogy közös pályázatokkal és stratégiai tervekkel megoldhatók a nehézségek azért is, mert mi, régtől fogva "régióban" gondolkodunk, az összefogásban hiszünk.

Szeretnénk egy komolyabb településfejlesztési pályázati kabinetet kialakítani, amely nagyobb odafigyeléssel és a hivatali létszám minimális növelésével is párosul. A fejlesztési elképzeléseinket már többször beadtuk a megye koordinációját intéző hivatalnak. Az új EU-s fejlesztési ciklus lehetőségeit mérlegelve, számítunk a vidékfejlesztési források elnyerésére. Be szeretnénk teljesíteni régi, nagy tervünk megvalósítását, az iskola mellett felépítendő, 410 gyenes-diási diák számára fontos, a mindennapi testnevelést egyszerre több osztálycsoportnak is kínáló, 20x40 méteres, több sportág űzésére is alkalmas tornaterem megépítését, hiszen már sok erőt és energiát fektettünk bele. A csarnok a települési civil és sportéletet is kiszolgálná.

Nem vagyunk hitelkonszolidált település, ezért várjuk az állam által beígért pénzügyi forrásokat is. A beígért összegből a rossz állapotú utak javítását, az orvosi rendelő és az étkezde bővítését szeretnénk elvégezni. Cél, hogy az összes közintézményünk a település centrumában egymás közelségében elérhető legyen. Éppen ezért szeretnénk elérni, hogy a posta épülete is a központban legyen a jövőben felkereshető. A társaságiadó-kedvezményből elérhető sporttámogatások, pályázatok végigvitelére is nagy hangsúlyt fektetünk. Nem mondunk le a kerékpárút-hálózat korszerűsítéséről, a minőségi színvonal továbbviteléről, a bringaút-hálózatok összekapcsolásáról. A Bakony-erdő Zrt. közreműködésével a gyönyörű kirándulóerdeink most alakulnak át. Civil szervezetekkel további közös tervek kivitelezésén gondolkodunk.

– Milyen "vizes" beruházások vannak tervben?

– A Balatonnak minden fejlesztés tekintetében komoly prioritása van. A parti sétány kivitelezése napirenden van, összefogásban Vonyarcvasheggyel. Támogatjuk a Yacht Egylet 35 milliós összértékben elnyert vidékfejlesztési pályázatának megvalósítását. A közhasznú szervezet vitorláskikötője 12 éve készült el. Az infrastruktúra-fejlesztéssel egybekötött pályázat révén megvalósulhat az iskolások elméleti és gyakorlati vitorlásoktatása, órarend keretében. Csónakház épül és kishajókat is beszerzünk majd. Az idei nyári szezon rendkívül csapadékos volt, amely megmutatkozott mind a strandbevételeken, mind az igen magas vízálláson. A jövőben szeretnénk megoldani a partvédőmű-emelést és a csapadékvíz-elvezetést. Szorgalmazzuk a Balatoni Szövetségnél és a Balatoni Fejlesztési Tanácsnál a mederkotrások újraindítását, az iszapcsapdák takarítását, a strandföveny emelését.

gyenes baba

– Az adventi készülődés időszaka azt jelzi, hogy hamarosan itt a karácsony...

– A lelki elcsendesedés mellett, az ünnepvárás jegyében mi ilyentájt még erősebben kifejezzük hálánkat, szeretetünket a civil közösségeinknek. Ennek egyik csúcspontja, hagyományos programja volt a Községháza előtti téren a Turisztikai Egyesületünk által szervezett adventi gesztenyesütés és karácsonyi vásár, amikor advent alkalmából jó hangulattal, illatos sült gesztenyével és forralt borral, és jó hangulattal vártuk a vendégeket. Megvágtuk az ünnepi gesztenyetortát, volt örömzenélés, gyertyagyújtás, süteményvásár, játszóudvar, halászlé-kóstoltatás és süteményverseny. A turizmus szereplői, a helyi idegenforgalom közreműködői is kicserélték a tapasztalataikat, megbeszélték az eredményeket, rávilágítottak a hibákra.

Pár hónapos, vagy akár pár napos helyi újszülöttek fotóit lehet megtekinteni a Községháza nagytermében január elejéig. Néhány évvel ezelőtt ugyanis útjára indítottunk egy olyan kezdeményezést, miszerint: az abban az évben született helyi gyermekek fényképeit kiállítjuk egy év végi rendezvény keretében. A gyermekszületés örömében érintett családok ilyenkor találkozhatnak egymással. Nem csak a szülők, a nagyszülők, hanem a gyerekek is jól érzik magukat a teremben. Az önkormányzat is elégedett, hisz egy, vagy másfél osztálynyi gyermeknek minden évben életet adnak a helyben élő édesanyák.

Az évet egy vidám hangulatú óévbúcsúztató túra zárja. Minden helybelinek és a nagyközséget szívébe záró minden vendégünknek, a lap olvasóinak áldott, kegyelemteljes karácsonyt és békében, szeretetben, egészségben és sikerekben eltöltött új esztendőt kívánok.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK