2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gyakorlati ismeretek informatikából

2015. február 12. csütörtök, 13:15
Címkék:

Több mint másfél millió forint értékben új informatikai labort rendeztek be a zalaegerszegi Csány László Közgazdasági Szakközépiskolában. Az intézményben széles körű összefogás eredményeként szerezték be az új eszközöket, bútorokat és újították fel a szaktantermet.

infolabor1
 Korszerű labort hoztak létre a Csány-szakközépiskolában

Bali Zoltán, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke köszöntőjében az innováció és piacképes tudás fontosságát emelte ki, amely mint mondta, elengedhetetlen a 21. század munkaerő-piacán. Az intézményből olyan fiatal tehetségek kerülnek ki, akik tudásuk alapján könnyen szerezhetnek diplomát vagy szakképesítést. A zalaegerszegi vállalkozásokkal kötött megállapodás jól mutatja, hogy a Csány László Közgazdasági Szakközépiskola a gyakorlatorientált képzést részesíti előnyben. A rendszergazda, szoftverfejlesztő informatikus tanulók a képzési idő hetven százalékát gyakorlattal töltik, a nyári szünetet pedig kéthetes szakmai gyakorlattal kezdik. Bali Zoltán hangsúlyozta, bár az oktatási intézmények fenntartója a KLIK, az önkormányzat továbbra is fontosnak tartja a színvonalas oktatás biztosítását, melyhez minden lehetséges támogatást meg kíván adni.

Vigh László országgyűlési képviselő az oktatás átalakításáról beszélt, megemlítve a kilencosztályos általános iskola bevezetésének szándékát. Mint mondta, a középfokú oktatásban is vizsgálják, vajon a keresleti vagy a kínálati oldalt kell erősíteni. A Csány-szakközépiskola tevékenységére rátérve kiemelte, az intézmény jó úton jár, hiszen a fiatalok olyan szakmacsoportokban tanulhatnak, ami megalapozza továbbtanulási esélyeiket, illetve segíti elhelyezkedésüket.

infolabor3

– Számítástechnikai műszerész, műszaki informatikus, rendszergazda, szoftverfejlesztő, gazdasági informatikus – sorolta érdeklődésünkre a lehetséges szakirányokat Horváth Gábor igazgatóhelyettes. – Tulajdonképpen az összes műszaki terület nyitva áll előttük, mert a szakmai tantárgyak mellett nagyon komoly matematikai és fizikai oktatásban is részesülnek.

Nagy Zoltán informatikai tanár hozzátette, emellett programozás-elméletet és gyakorlatot is tanulnak. Az új laborban hét munkaállomást alakítottak ki, melyhez számítógépeket, táblagépeket, mérőműszereket, csavarhúzókészleteket szereztek be. Az internetes elérhetőséget egyelőre wifin keresztül biztosítják, a vezetékes hálózat kiépítése a tanulók feladata lesz.

Mit nyújt a korszerű informatikai labor a diákok számára, erről Geiger Boldizsár 10/C osztályos tanuló úgy vélekedett, a számítógépek tartozékairól elméletben is tanulnak, a laborban viszont a gyakorlatban ismerhetik meg és szerelhetik össze azokat. Örül ennek a lehetőségnek, hiszen teljesen más kézzel megcsinálni valamit, mint csak hallani róla.

infolabor2

Rigó Csabáné igazgató elmondta, sokoldalú összefogás segítette az informatikai labor létrejöttét. A számítógépeket a fenntartótól kapták, az iskola alapítványának támogatásából bútorokat vásároltak, az iskolák együttműködése révén a Ganz-szakközépiskola diákjai hegesztették és festették az asztalok lábait, az önkormányzat a laborterem felújításának költségeit állta.

Az ünnepélyes átadáson részt vett Balaicz Zoltán polgármester valamint Rigó Csaba kormánymegbízott is. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK