2024.07.07., vasárnap - ApollóniaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gurulj előre, hogy zöldre váltson!

2011. november 07. hétfő, 19:28
Címkék:

Gurulj előre, mert különben sohasem vált zöldre! Többen kaptak ilyen figyelmeztetést sofőrtársaiktól a szokásosnak nevezhető hangnemben Zalaegerszegen, a Köztársaság út - Göcseji út - Mártírok útja lámpás csomópontban. A közelmúltban újjáalakított kereszteződésben három irányból lehet balra kanyarodni, ahol - mint ahogy kiderült - mind a három jelzőlámpa szenzoros érzékelővel működik.

Közlekedésforgalmi kérdésekről Doszpoth Attila alpolgármesterrel

Honnan kellene tudnom? - tették fel nekünk is a kérdést a szerkesztőségünkhöz észrevétellel fordulók. Elmondták, mit sem sejtve kicsit hátrébb álltak meg, hogy ne törjön ki a nyakuk, amíg a lámpa zöldre vált. De az piros maradt...

lampas 1

- A lámpás csomópont átalakításánál a kivitelező az elvárásokat tekintve arra törekedett, hogy minden olyan technikai lehetőséget beépítsen, mellyel növelhető a kereszteződés áteresztőképessége - mondja Doszpoth Attila alpolgármester, akit arra kértünk, hogy válaszoljon a lakossági észrevételekre. - Ezért helyeztek el a kisebb forgalmú balra kanyarodó sávokban szenzoros érzékelőket. Ezek úgy működnek, hogyha nem áll itt senki, akkor az egyenesen haladóknak folyamatosan szabad utat enged. Ellenben, ha valaki besorol a balra kanyarodó sávba, megállítja a fő irányt, és elengedi a balra kanyarodókat. Ez a lehetőség mindenképpen kedvez a zöldhullámon való áthaladásnak, és valóban kevésbé a balra kanyarodásnak.

- Pontosan hol vannak ezek az érzékelők?

- A Göcseji útról a Köztársaság út, a Göcseji útról a Mártírok útja illetve a Mártírok útjáról a Köztársaság út irányába vannak ezek az érzékelők, csak a balra kanyarodó sávokban.

- Láthatóak?

- Nem, mert be vannak építve az útburkolatba. Ezek a hurkok, érzékelők egyébiránt a jelzőlámpák forgalomtól függő vezérlését szolgálják. Mindent előírás szabályoz, a lámpák, az útburkolati jelek és így hurkok elhelyezését is. Tehát ezek a szenzorok olyan távolságra vannak elhelyezve a felfestett útjelekhez viszonyítva, hogy érzékeljék az első autókat. Ezért kell beállni a stopvonalig. Emiatt az elől állónak valóban egy kicsit jobban kell figyelnie a lámpaváltást, de ez semmi esetre sem jelenti azt, hogy függőlegesen felfelé kell néznie.

- Miért nem figyelmeztet tábla a hurokra?

- Jelenleg nincs ilyen közlekedési jelzőtábla, azonban egy felvetést mindenképpen megér, amit közvetítünk majd a közútkezelőnek. Miután a kereszteződés forgalomirányítási rendszere még garanciában működik, a kivitelezővel felülvizsgáljuk a kérdéses hurkok helyét, illetve azt, hogy működésük milyen összefüggésben van a jelzőlámpák láthatóságával.

- Kérdezték azt is, hogy miért nincs oldalt lámpa a Köztársaság úti balra kanyarodó sávban, hogy ne kelljen annyira felfelé nézni?

- A projekt ezt nem tette lehetővé. Úgy gondolom, hogyha megoldjuk az előbbi kérdést, akkor az a probléma is megoldódik, miszerint a balra kanyarodó sávokban csak kevés autó tud áthaladni a zöld jelzésnél. A felülvizsgálat eredményéről és a változtatásokról tájékoztatjuk majd a lakosságot.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK