2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Göcsej Harci Túra

2013. szeptember 11. szerda, 12:59
Címkék:

"Erőt, egészséget" – hangzott a fiatalok válasza, akik a Zala Megyei Védelmi Bizottság szervezésében megvalósuló Göcsej Harci Túra 2013 elnevezésű versenyre gyűltek össze Zalaegerszegen, a csácsi arborétumban. Ezúttal tizenegy csapat mérette meg magát katonai felkészültségéből. A honvédelmi vetélkedőn a keszthelyi Asbóth János Szakközépiskola diákjai bizonyultak a legjobbnak.

harcitura

Verseny a katonamesterségről fiataloknak

Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntötte elsőként a fiatalokat. Elmondta, a megmérettetést először 2008-ban hirdették meg a megye középiskolásai számára, ami tavaly elmaradt, így az ez évi ötödik volt a sorban. Hozzátette: a sorkatonai szolgálat megszűnésével a fiatalok ma már nem találkoznak szervezett formában a katonai élettel, ezért fontos, hogy ismereteket szerezzenek a katonai életpályáról, a kiképzés menetéről és nehézségeiről, valamint a Magyar Honvédség feladatairól.

Sághegyi Attila alezredes, a megyei védelmi bizottság honvédelmi referense nyitotta meg a rendezvényt. Kérdésre válaszolva elmondta, nevezés előzte meg a versenyt, melyre idén a megye középiskoláiból tizenegy csapat jelezte részvételét. A csapatokat két lány és két fiú alkotja. A feladatokat úgy állították össze, hogy a fiatalok belekóstoljanak a katonai kiképzésbe, ahol az erő, az állóképesség mellett a kreativitás és a csapatmunka is fontos. A tizenegy állomáson többek között akadálypálya, célfelderítés, lőgyakorlat, fegyveres váltófutás, sebesültszállítás feladatok várták őket. Szellemi kihívásként pedig Bondár György, a szombathelyi "Fekete Sereg" hagyományőrző egyesület vezetője által összeállított tesztet töltötték ki.

Surányi Szabolcs, a zalaegerszegi Csány László Szakközépiskola tanára elmondta, korábban is neveztek a versenyre. A fiatalok nagyon érdeklődők, többen közülük katonai illetve rendőri pályára szeretnének menni.

Kéri Katát, a keszthelyi Vajda János Gimnázium 12. osztályos tanulóját érdekli a katonai szolgálat, szívesen szerez róla ismereteket, de hivatáskén nem választaná. Az intézmény a kezdetektől fogva részt vesz a honvédelmi vetélkedőn, ami nem csoda, hiszen a szervező tanár, Markovics György elhivatott, korábban honvédkollégiumban volt nevelőtanár. Mint elmondta, harckocsizó szeretett volna lenni, de ebben egy egészségügyi probléma megakadályozta. A lányok triatlonisták, jól lőnek, és a fiúk is felkészültek a versenyre. Mindez a második helyre volt elegendő, ahogy az előző két alkalommal.

A Göcsej Harci Túra mindazonáltal Keszthely sikerét hozta az Asbóth Sándor Szakközépiskola győzelmével. A harmadik helyen a zalaegerszegi Csány-szakközépiskola végzett.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK