2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Futás a koraszülöttekért május 8-án

2016. május 04. szerda, 06:51
Címkék:

A koraszülöttek az élet nagy harcosai világra jövetelük első pillanatától. Rájuk kívánja felhívni a figyelmet a Futás a koraszülöttekért 2016 – Másodszor is célba érünk! elnevezésű váltófutás a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány rendezésben május 8-án, vasárnap.

futas teaser lila

A táv 49 kilométer, Zalaegerszeg, Hévíz és Keszthely között (szimbolizálva a koraszülött mentőautó által megtett utat), aprófalvakon át, országos hírű sportolók és szakemberek részvételével.

Dr. Gárdos László, a zalaegerszegi megyei kórház gyermekosztályának vezető főorvosa az eseménnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón felidézte, Bérces Edit ultramaratoni futó, világcsúcstartó, világ- és Európa-bajnok, a BGE docense az adventi vásárban jelezte, hogy szívesen támogatná rendezvényünket. Szakértelme, kapcsolatrendszere, ismeretségi köre biztosítékul szolgált a tekintetben, ha összefognak, abból lehet valami. Ez így is történt, hiszen minden előzetes várakozásukat felülmúlja a futásra jelentkezők száma. A főorvos kiemelte Fitos Eszter, az alapítvány "mindenesének" a szervezésben végzett munkáját is. Mint mondta, ez a verseny az első, még nem kiforrott, de szeretnének hagyományt teremteni belőle. A Zalaegerszeg, Hévíz és Keszthely között megrendezendő jótékonysági futóverseny a megye lakosait is büszkeséggel töltheti el, amellett, idegenforgalmi jelentőséggel is bír. A futás nem a főúton zajlik majd, hanem az attól elzárt településeken át, bemutatva a megye ezen falvakban fellelhető történelmi értékeit, és nem utolsósorban a festői táj szépségét, erdők, mezők friss levegőjét nyújtva a részvevőknek.

futas sajtaj

Magyarország egyik leghosszabb jótékonysági futóversenyét a szakma és a társadalom leghitelesebb képviselői támogatják. Bérces Edit erről többek között elmondta, Péter Attila, a triatloni és a maratoni futórendezvények sztárszpíkere indítja útjára a versenyt a zalaegerszegi rajtnál. Ivan Cudin, a 24 órás futás Európa-bajnoka nyolcad magával érkezik Olaszországból. Makai Viktória, az év ultrafutója 2015-ben, és aki idén megvédte bajnoki címét a 24 órás, valamint a 100 kilométeres futásban, szintén itt lesz. Ő az egyik leghitelesebb résztvevő, hiszen két újszülött babát, köztük egy kis súlyú koraszülöttet fogadott örökbe. (Ő most már ötéves.)

Zala megyét képviseli Rudolf Tamás, a 100 kilométeres és a 24 órás futás magyar bajnoka. Nagykanizsáról rajta kívül mások is jönnek. Érkeznek sportolók Keszthelyről, Hévízről, Zalaszentgrótról, Zalakarosról, Lentiből, Mohácsról, Győrből, az utóbbi csapat Nagy Judit maratoni csúcstartóval. Mohácsról Csupor Krisztina háromgyermekes gyermekorvos és négy futótársa vasárnap hajnalban indul útjára négy társával, hogy teljesítse a távot.

Bérces Edit külön kiemelte a zalaegerszegi Lőrincz Endre futót, kajakost és túravezetőt, akinek a komoly szakértelmet kívánó pályakijelölést köszönhetik. A zalaegerszegi bajnoknő történelmi eseménynek nevezte a jótékonysági futóversenyt a tekintetben is, hogy ez az első verseny, ami legtávolabb halad el Zalaegerszegtől. Kísérő programként Hévíz és Keszthely között is rendeznek futóversenyt gyermekeknek.

Fitos Eszter, a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány munkatársa elmondta, jelenleg 38 csapat és 28 egyéni versenyző regisztrált a futásra. Az online felhívásra a pécsi Turi család regisztrált először, az édesanya két koraszülött, de már felnőtt ikerfiaival váltófutásban fogja teljesíteni a távot. Indulás 10 órakor a zalaegerszegi Dísz térről, ahol a bemelegítést Gáspár Katalin, a BGE zalaegerszegi karának testnevelője, fitneszedző vezényli. Az útvonalat kilenc váltópont "kíséri". Célállomás a keszthelyi Fő tér, ahol különböző programok várják a futókat és az érdeklődőket. Fellép az Exit tini rockzenekar, a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar valamint a Happy Dixieland Band.

Az útvonal: Zalaegerszeget a Csácsi-hegyen keresztül hagyják el, majd Nemesapátin, Bezeréden, Kallósdon, Kehidakustányon, Nemesbükön át haladnak a futók a hévízi tófürdőig, amit körbefutnak. Innét a hévízi kerékpárúton futnak tovább Keszthelyre a kastélyparkon át a Fő térig, megérkezve a Vajda János Gimnázium elé, ahol lesz a befutó és a színpad. Itt szerény megvendégelésben is részesítik a futókat.

S még három neves személyiség, akik jelenlétükkel is támogatják a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány munkáját: Balczó András, a Nemzet Sportolója, többszörös olimpiai és világbajnok öttusázó, dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, valamint dr. Zacher Gábor, főorvos, toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője. Rajtuk kívül még jó néhány elismert ember vesz részt a jótékonysági futáson, vagy önkéntes munkával segíti azt.

Nemcsak a három város, hanem valamennyi érintett település örömmel állt a nem mindennapi kezdeményezés mellé, ami az alapítvány számára országos és nemzetközi népszerűséget hozhat. A jótékonysági futásnak tulajdonképpen ez a célja, hogy korszerű eszközpark birtokában minél több koraszülött babát és beteg gyermeket tudjanak megmenteni, illetve meggyógyítani a zalaegerszegi megyei kórház gyermekosztályán.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK